Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0
0.00 kr
Till Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com
Fakta & Råd / Växter / Köksväxter

Odla rödbetor

Nyskördade rödbetor

Nyskördade rödbetor

Rödbetor är fantastiskt användbara och vackra. Fröna kan groddas, betorna ätas färska rårivna, tillagade som vegobiffar, inlagda, kokta eller ugnsstekta. Även blasten är god som både småblad och storvuxen.

 

Upptäck mångfalden av rödbetssorter och du får både varierade och vackra maträtter. Den kan ätas tillagad, färsk eller inlagd och har en lång skördesäsong. Ha inte för bråttom med starten och välj en solig plats så är rödbetsodlingen lättskött.

 

Rödbetor odlade i köksträdgård

Skörda varannan beta som sommarprimör och låt resterande stå kvar och bli lagringsbara vinterbetor. Innan rödbetorna satt fart i landet hinner man med en omgång sallat eller spenat på samma plats.

Fakta om rödbetor

Svenskt namn: Rödbeta.
Vetenskapligt namn: Beta vulgaris.  
Sorter: Det finns massor av härliga, vackra sorter. Gulbetan är söt och god, 'Chioggia' är polkagrisrandig. Cylindriska former är lätta att skiva medan de runda är vackra som primörbetor.
Botanik: Två-årig, skördas som ettårig. Kan odlas i hela landet. Tillhör målleväxfamiljen, Amaranthaceae och betsläktet. Den vilda urbetan, strandbetan, växer vild vid kustområdena från Medelhavet och norrut upp mot Skandinavien.

Svårighetsgrad: Lätt-medel.
Utvecklingstid: 50-90 dagar, kan också odlas som babyleaf eller groddas.
Kan förodlas: Ja men onödigt.
Läge: Trivs bäst i en mullrik, fukthållande jord på ett soligt läge.
Såtid: Maj-juni, sår man för tidigt och våren är kall riskerar betan att gå i blom, stocklöpa. Fröet gror vid lägst 8 grader och gror efter 8-12 dagar. Rödbetor för lagring kan sås vid midsommartid.
Sådjup: 1-2 cm
Plantavstånd: 5-10 cm 
Radavstånd: 30-40 cm, lämplig för bredsådd.
Näring/jord: Trivs i en mullrik, lätt jord som är rik på kalium. Tång, stallgödsel och aska är bra gödslingsmedel till rödbetor som förutom det stora kaliumbehovet kan drabbas av borbrist. Det visar sig som mjuka, bruna partier i betan. Detta avhjälps med ett allsidigt, organiskt gödslingsmedel som G O Thrive. Kväve ger mycket blast på bekostnad av betorna.
Vatten: Torka ger färglösa, svaga betor. Jämn fukttillgång är idealet.
Övrigt: Betorna kan stå kvar länge på hösten, de tål ner till 8 minusgrader. En bra gröda för hydrokultur och skörd av småblad året runt. Fröna är också goda att grodda vintertid. 
Ohyra/sjukdomar: Vanligen problemfri. Jordloppor kan angripa torra somrar, men undviks genom att hålla jorden jämnt fuktig. Borbrist ger röta på betorna men är inget problem med mineralrik gödsling och växtföljd.

Odlingsråd för rödbetor

Förbered växtplatsen genom att mylla ner kogödsel, tång och/eller aska. Så inte för tidigt eftersom en kall period kan framkalla blomning. Fröna sitter ihop i ett litet gytter. Gallra därför tidigt så att det inte blir för trångt. Eller vänta några veckor och använd det bortgallrade som bladgrönt. Täck med fiberduk för snabb utveckling. 

odling av rödbetsblad som småblad babyleaf

Med en växtlampa kan man odla läckra småblad av rödbeta året runt. Bredså i ett brätte och skörda bladen från att de är ca 7 cm höga.

Rödbetans rotsystem är ganska grunt, vattna vid torka och täck med växtrester eller kupa gärna betorna för ännu finare form.
Rödbetor ger goda, vackra blad i hydrokultur året om, eller kan de odlas med växtlampa i ett tråg med bredsådd.

Användning och lagring av rödbetor

Användning: De första, mjälla primärbetorna skördas när de är små, ungefär två månader efter sådd. Koka oskalad med några cm av stjälken kvar så rinner inte färgen ur. Spola med kallt vatten efter koket så är skalet sedan lätt att "trycka" av. Rödbetan har visat sig sänka blodtrycket. Groddning av fröna är en delikatess vintertid och bladen är goda som småblad men också de stora bladen kan användas som mangold.
Lagring/förvaring: Betor som ska lagras får stå kvar tills de är fullt utvecklade, men tas helst upp före frosten, även om de tål flera minusgrader. Blasten klipps av 5 cm ovanför betan, rötterna ansas och betorna förvaras svalt men frostfritt.
 olika sorter av rödbeta gulbeta Cylindra Chioggia
Testa lite roliga rödbetssorter. Gula 'Burpees Golden' är en gammal goding med söt smak. Cylinderformade betor som 'Cylindra' är lättskivade. 'Chioggia'  läckert polkarandig.

Foto: Karin Elmberg m fl.

Odlingstips och inspiration
Kommentarer ()

Tips på artiklar

Fler artiklar ˅
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com