Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0.00 kr
Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com
Fakta & Råd  /  Växter  /  Köksväxter   

Odlingsråd för potatis

potatisodling i grönsaksland
Frodiga potatisrader är en prydnad i köksträdgården.
 
Det härliga med potatis är att det blir rejäla mängder för så liten insats. Enda molnet på himlen kan vara sjukdomar. Läs hur du får fina skördar och undviker skadegörare.

Fakta om potatis

Svenskt namn: Potatis, av spanskans patata.
 
Vetenskapligt namn: Solanum tuberosum, tuberosum är latin för knölbildande.
 
Sorter: Välj kontrollerat utsäde som är fritt från sjukdomar. Det finns sorter för färskkonsumtion och vintersorter som kan lagras. Bra tidiga sorter är Amandine, Anya, Chérie, Minerva, Rocket och Silla. Goda, bra sena sorter är Folva, Matilda, Minerva (blir stor, som bakpotatis), Ofelia, Ovatio, Sparrispotatis (Dansk Asparges), Superb och Timate.
 
Botanik: Ettårig. Blommar och sätter frön samma år. Knölarna kan också i varma trakter leva vidare och ge nya plantor i landet året därpå. Tillhör familjen potatisväxter, Solanaceae, en av världens största familjer med drygt 2000 arter, bland annat tomat, tobak och chili. Ursprung i sydamerikanska bergskedjan Anderna.
Från plantans underjordiska stamdel utgår stolonerna, varifrån potatisknölarna utvecklas. Knölens topp kallas kronände, basen navelände. Knölen är en uppsvälld energireserv med knoppar, så kallade ögon. Dessa är kraftigast och talrikast i kronändan. När potatisknölen gror växer ögonen ut till nya plantor, vilka bildar ett potatisstånd.
 
Svårighetsgrad: Lätt.
 
Utvecklingstid: Från cirka 60 dagar för sommarpotatis.
 
Kan förodlas: Ja, men inte nödvändigt.
 
Läge: Trivs i sol och värme. Pallkrage är perfekt, med sin djupa jord. Odlas vanligen annars i kökslandet men trivs i hinkar och stora säckar. Läs om odling i hink för färskpotatis här.
 
Såtid: Inte aktuellt på våra breddgrader.
 
Förgroning: Förgroning ger tidigare och högre skörd. Börja ca 3-4 veckor före utsättning.
 
Sättid:  När jorden reder sig, tidig vår. Jordtemperaturen ska var uppe i 7-8 grader. Potatis tål inte frost, täckning nödvändig om köldgrader hotar.
 
Plantavstånd: 20-30 cm
 
Radavstånd: 60-70 cm
 
Sättdjup: 5 cm för sommarpotatis, 10-15 cm för vinterpotatis.
 
Näring/jord: Trivs i lucker, djup jord men är inte näringskrävande. En mullrik sandjord är idealet. Komposterad kogödsel är ett utmärkt gödslingsmedel till potatis. Den är fosforrik vilket gynnar knölbildningen. Kväve fördröjer däremot både knölbildning och tillväxt. För mycket kvävegödsling ger också sämre smak och gynnar svampsjukdomar. 4:årig växtföljd, framför allt för att hindra sjukdomar.
Vattning: Överdriven vattning ger sämre hållbarhet. Vattna på morgonen, då hinner bladen torka och bladsjukdomar undviks.
 
Övrigt: Potatis innehåller naturligt små mängder av de giftiga glykoalkaloiderna solanin och chaconin. I potatis som inte utsätts för ljus eller skadas, är mängderna så små att de är ofarliga. Ämnena finns i hela knölen, men mest i skalet och cellagren närmast därunder. Utsätts potatisen för ljus, bildas klorofyll, potatisen blir grön och halterna ökar betydligt.
 
Efter sommarpotatisen kan man så en ny gröda som sallat, mangold eller dill.

Ohyra och sjukdomar på potatis

Växtföljd är tricket för att slippa sjukdomar som annars kan härja. Varma, fuktiga somrar är potatisbladmögel ett gissel. Det är en svamp som börjar som små mörkar fläckar på bladen, fläckarna brer snabbt ut sig och till sist vissnar hela plantan.  Knölarna får bruna rötor och blir oätliga. Den drabbar också släktingen tomat, så undvik att ha dem nära varandra. Potatisbladmögel får fäste under sensommaren varför färskpotatis inte angrips. Om du ser angrepp, slå av blasten och släng i soporna. Vänta 2-3 veckor innan du skördar. Bästa sättet att hindra svampen är att hålla blasten luftig och torr. Vattna om möjligt bara under bladen och plantera inte för tätt.
Skorv är en svamp som angriper skalet och ger en hård, skrovlig yta. Högt pH gynnar svampen, undvik därför att kalka eller sprida aska i potatislandet.
Knäpparlarver gillar knölarna och kommer vanligen från gräsmattan. Undvik att odla direkt i före detta gräsmatta om du misstänker att larverna härjar där. Larverna är blekgula med hårt skal.
Nematoder, potatisål, är små jordlevande rundmaskar som bildar små cystor i knölarna som blir missformade och små. Välj resistenta sorter och fyraårig växtföljd.

Användning av potatis

Det är stor smakskillnad på samma sort som odlats i olika jord och klimat. Potatis är rik på vitaminer och fibrer, i skalet sitter nyttiga antioxidanter och vitaminer. Forskning har visat att potatis innehåller serotonin, som vid förtäring ger känsla av välbefinnande och minskad stress.
Färskpotatis går snabbt att tillreda, men lämpas sig inte till mos eller gratänger på grund av den höga vattenhalten och låg stärkelsehalt. Bland vinterpotatisarna lämpar sig fasta sorter till kokning, fritering och stekning, mjöliga till gratänger och mos. Mandelpotatis kan koka sönder, tricket är att låta den koka upp i rikligt med vatten. Dra sedan kastrullen från plattan och låt potatisen bli klar på restvärmen i det heta vattnet.

Lagring och förvaring av potatis

Färskpotatis håller bara några veckor och skördas när den fått lite storlek.
Vinterpotatisen skördas under senhösten när skalet hårdnat. Den kan lagras mörkt och svalt i flera månader. Undvik att lagra potatis tillsammans med äpplen, som utsöndrar etylengas som i sin tur försämrar potatisens lagringsförmåga. 
Odla gärna lite olika sorter för olika ändamål.
 
olika sorter av sättpotatis med grodd till att förgro
Det finns hundratals potatissorter med olika färg, form och smak. Välj certifierat utsäde, det ser du på sigillet som utfärdas av Jordbruksverket. Det garanterar fina, friska knölar, fria från många svåra sjukdomar.

Så här odlar man potatis

Förgro på en ljus, sval (8-17 grader) plats ungefär en månad före tänkt utplantering. Bäst är att bottna ett kärl, typ en låg plastback eller begagnad långpanna, med fuktad torvjord. Då kommer sättpotatisen att få med sig ett startpaket av rötter – särskilt viktigt om du vill få rekordtidig sommarpotatis. Stick i potatisarna med 3 cm mellanrum. Stora potatisar ger många, men mindre skördepotatisar, medelstora ger medelstora och små sättpotatisar ger färre, men större potatisar. Stora potatisar kan delas, se till att varje del har små ögon som kan utvecklas till groddar. Nu utvecklas knubbiga groddar och rötter.
Om jorden torkar behövs vattning, men försiktigt så att det inte blir för blött.
groning av potatis i äggkartong och i långpanna med torv
Äggkartongen är som skapt för potatisar. Dela stora knölar, men se till att båda hälfterna får med sig ögon, groddknoppar. Om du frögror i mulljord bildar sättpotatisen rötter som ytterigare speedar upp etableringen vid plantering och man tjänar några veckor i tid.
 
Avhärda eventuellt fördrivna knölar om de drivits i lite varmare temperatur. Knölar som inte förgrotts kan planteras direkt. Om du vill dela potatisar behöver snittytan torka upp innan de planteras, för att undvika sjukdomar (både förgrodda och icke förgrodda kan delas).
 
Plantering av potatis i fåror i kökslandet
Startpaketet med rötter och groddar ger en kanonstart på växtplatsen. Kratta igen med ungefär en decimeters jordtäcke, vattna och vänta...
 
När groddarna är 1-2 cm långa är de planteringsklara. Nu ska jorden vara brukbar och man drar man upp fåror, ca 10 cm djupa. Det brukar det sammanfalla med att björkens knoppar sväller. Plantera och kratta/fös över jord. Sommarsorterna sätts lite tätare än vintersorter. Vattna och täck gärna med fiberduk som ger extra skjuts och skyddar mot frost. Markera sorterna med pinnar – man glömmer fort!
Potatis är frostkänslig, hotar kyla täck med halm, tidningar och fiberduk.
 
potatisodling i grönsaksland med blommor
När blasten vuxit till sig är det dags att kupa potatisraderna. Samtidigt luckras ogräset bort och får ligga kvar på ytan för att torka och sedan multna. Potatisen blommar under högsommaren, fast alla sorter får inte blommor. Ursprungligen kom potatisen till Europa som prydnadsväxt.
 
När bladen blivit 10-15 cm höga kupas raden genom att jord föses upp kring plantan, men så att bladen hamnar ovan jord. Det hindrar solljus att nå knölarna som annars blir oätliga. Det medverkar också till att det utvecklas fler stoloner med knölar från den underjordiska stammen. Kupa inte för mycket, så att värmen når ner till knölarna. Hellre två-tre gånger till under odlingstiden.
I början behöver ogräs hållas efter, men när det är bra fart i tillväxten konkurrerar blasten ut ogräs. Vattna om det är torrt, särskilt de första månaderna då knölarna bildas. Jämn tillgång på vatten hindrar också skorv, som ger skalet en skrovlig yta.
 
skörd av färskpotatis olika sorter och färger
Här syns skillnaden på stolonerna, de tjocka "navelsträngarna" till den underjordiska stammen och de tunna rottrådarna. Odla lite olika sorter så blir maten spännande på enkelt vis. 
 
Sommarpotatisen skördas när knölarna börjar få lite storlek. Om du bara vill ha ett litet första kok kan du försiktigt skörda några med handen ur ståndet. Vinterpotatisen får växa vidare och behöver lite extra gödning under högsommaren, ett tunt lager gräsklipp, kompostjord eller komposterad kogödsel.
Mörka fläckar på bladen skvallrar om potatisbladmögel. Tag genast bort all blast och lägg i soporna eller bränn så att inga svampsporer sprids vidare. Vänta några veckor och skörda sedan knölarna.
När blasten börjar vissna under senhösten börjar det bli dags att skörda vinterpotatisen. Slå av blasten två veckor före skörd. Det gör att skalet förtjockas, vilket ger bättre lagringsegenskaper. Skörda i torrt väder och lägg knölarna mörkt och svalt att torka upp innan de lagras.

Tips på artiklar

Fler artiklar ˅
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen att höra av dig med frågor eller funderingar.
  Du hittar också svar på vanliga frågor på denna länk: Vanliga frågor till kundtjänst

  Öppettider kundtjänst:
  vardagar 09.00-16.00 lunchstängt 12.00-13.00

  Telefonnummer: 08 - 22 50 80
  Mejlkundtjanst@wexthuset.com

  Välkommen också att höra av dig via chatten på hemsidan.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen att höra av dig med frågor eller funderingar.
  Du hittar också svar på vanliga frågor på denna länk: Vanliga frågor till kundtjänst

  Öppettider kundtjänst:
  vardagar 09.00-16.00 lunchstängt 12.00-13.00

  Telefonnummer: 08 - 22 50 80
  Mejlkundtjanst@wexthuset.com

  Välkommen också att höra av dig via chatten på hemsidan.

  Logga in på Mina sidor
  x
  x
  warningTyvärr gick något fel. Försök igen. Om det fortsätter, starta om webbläsaren eller kontakta kundservice.
  OK
  x
  checkDu är redan inloggad
  OK
  x
  checkEtt verifikeringsmejl har skickats till den e-postadress som du angett. För att avsluta din registrering så måste du klicka på länken i mejlet. Om du inte fått något meddelande eller om något har gått fel, vänligen kontakta våran kundtjänst.
  OK
  x
  checkWexthuset har skickat ett mejl till din emailadress med inloggningsuppgifter
  OK
  x
  Det får inte innehålla ogiltiga tecken. Giltiga tecken är a-z, A-Z samt 0-9
  x
  checkVi ser att du har handlat hos oss sedan tidigare. Du kan nu se alla dina ordrar och följa leveransinformation genom Mina Sidor.
  OK
  x
  Epostadressen får inte vara tom
  x
  Du måste ange en korrekt epostadress
  x
  Epostadressen finns inte. Vänligen ändra och försök igen eller registrera dig som ny kund.
  Har du frågor vänligen kontakta vår kundservice.
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka
  Ja, jag godkänner villkoren

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com