Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0
0.00 kr
Till Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com
Fakta & Råd / Växter / Köksväxter

Odlingsråd för potatis

potatisodling i grönsaksland
Kupad potatis i rader i kökslandet
Frodiga potatisrader är en prydnad i köksträdgården.
 
Det härliga med potatis är att det blir rejäla mängder för så liten insats. Enda molnet på himlen kan vara sjukdomar. Läs hur du får fina skördar och undviker skadegörare.
I webshopen hittar du tidigt på våren vårt sortiment av sättpotatis.

Fakta om potatis

Svenskt namn: Potatis, av spanskans patata
Vetenskapligt namn: Solanum tuberosum, tuberosum är latin för knölbildande.
Sorter: Välj kontrollerat utsäde som är fritt från sjukdomar. Det finns sorter för färskkonsumtion och vintersorter som kan lagras.
Exempel på tidiga sorter är Amandine,(gourmetpotatisen!) Bordeaux, Chérie, Juliette, Minerva, Monte Carlo, Rocket och Timo.
Exempel på sena sorter är Asterix (rödskalig) och King Edward och Sparrispotatis (Dansk Asparges).
Det finns också medeltidiga sorter som t.ex Connect och Pengland Javelin så det kan vara både smart och praktiskt med några olika sorter för tillgång under en längre period.
Botanik: Ettårig. Blommar och sätter frön samma år. Knölarna kan också i varma trakter leva vidare och ge nya plantor i landet året därpå. Tillhör familjen potatisväxter, Solanaceae, en av världens största familjer med drygt 2000 arter, bland annat tomat, tobak och chili. Ursprung i sydamerikanska bergskedjan Anderna.
Från plantans underjordiska stamdel utgår stolonerna, varifrån potatisknölarna utvecklas. Knölens topp kallas kronände, basen navelände. Knölen är en uppsvälld energireserv med knoppar, så kallade ögon. Dessa är kraftigast och talrikast i kronändan. När potatisknölen gror växer ögonen ut till nya plantor, vilka bildar ett potatisstånd.;
Svårighetsgrad: Lätt.
Utvecklingstid: Från cirka 60 dagar för sommarpotatis.
Kan förodlas: Ja, men inte nödvändigt.
Läge: Trivs i sol och värme. Pallkrage är perfekt, med sin djupa jord. Odlas vanligen annars i kökslandet men trivs i hinkar och stora säckar. Läs om odling i hink för färskpotatis här.
Såtid: Inte aktuellt på våra breddgrader.
Förgroning: Förgroning ger tidigare och högre skörd. Börja ca 3-4 veckor före utsättning.
Sättid:  När jorden reder sig, tidig vår. Jordtemperaturen ska var uppe i 7-8 grader. Potatis tål inte frost, täckning nödvändig om köldgrader hotar.
Plantavstånd: 20-30 cm
Radavstånd: 60-70 cm
Sättdjup: 5 cm för sommarpotatis, 10-15 cm för vinterpotatis.
Näring/jord: Trivs i lucker, djup jord men är inte näringskrävande. En mullrik sandjord är idealet. Komposterad kogödsel är ett utmärkt gödslingsmedel till potatis. Den är fosforrik vilket gynnar knölbildningen. Kväve fördröjer däremot både knölbildning och tillväxt. För mycket kvävegödsling ger också sämre smak och gynnar svampsjukdomar. 4:årig växtföljd, framför allt för att hindra sjukdomar.
Vattning: Överdriven vattning ger sämre hållbarhet. Vattna på morgonen, då hinner bladen torka och bladsjukdomar undviks.
Övrigt: Potatis innehåller naturligt små mängder av de giftiga glykoalkaloiderna solanin och chaconin. I potatis som inte utsätts för ljus eller skadas, är mängderna så små att de är ofarliga. Ämnena finns i hela knölen, men mest i skalet och cellagren närmast därunder. Utsätts potatisen för ljus, bildas klorofyll, potatisen blir grön och halterna ökar betydligt.
Efter sommarpotatisen kan man så en ny gröda som sallat, mangold eller dill.

Ohyra och sjukdomar på potatis

Växtföljd är tricket för att slippa sjukdomar som annars kan härja. Varma, fuktiga somrar är potatisbladmögel ett gissel. Det är en svamp som börjar som små mörkar fläckar på bladen, fläckarna brer snabbt ut sig och till sist vissnar hela plantan.  Knölarna får bruna rötor och blir oätliga. Den drabbar också släktingen tomat, så undvik att ha dem nära varandra. Potatisbladmögel får fäste under sensommaren varför färskpotatis inte angrips. Om du ser angrepp, slå av blasten och släng i soporna. Vänta 2-3 veckor innan du skördar. Bästa sättet att hindra svampen är att hålla blasten luftig och torr. Vattna om möjligt bara under bladen och plantera inte för tätt.
 
Skorv är en svamp som angriper skalet och ger en hård, skrovlig yta. Högt pH gynnar svampen, undvik därför att kalka eller sprida aska i potatislandet.

Knäpparlarver gillar knölarna och kommer vanligen från gräsmattan. Undvik att odla direkt i före detta gräsmatta om du misstänker att larverna härjar där. Larverna är blekgula med hårt skal.

Nematoder, potatisål, är små jordlevande rundmaskar som bildar små cystor i knölarna som blir missformade och små. Välj resistenta sorter och fyraårig växtföljd.

Användning av potatis

Det är stor smakskillnad på samma sort som odlats i olika jord och klimat. Potatis är rik på vitaminer och fibrer, i skalet sitter nyttiga antioxidanter och vitaminer. Forskning har visat att potatis innehåller serotonin, som vid förtäring ger känsla av välbefinnande och minskad stress.

Färskpotatis går snabbt att tillreda, men lämpas sig inte till mos eller gratänger på grund av den höga vattenhalten och låg stärkelsehalt. Bland vinterpotatisarna lämpar sig fasta sorter till kokning, fritering och stekning, mjöliga till gratänger och mos. Mandelpotatis kan koka sönder, tricket är att låta den koka upp i rikligt med vatten. Dra sedan kastrullen från plattan och låt potatisen bli klar på restvärmen i det heta vattnet.
 
 

Lagring och förvaring av potatis

Färskpotatis håller bara några veckor och skördas när den fått lite storlek.
 
Vinterpotatisen skördas under senhösten när skalet hårdnat. Den kan lagras mörkt och svalt i flera månader. Undvik att lagra potatis tillsammans med äpplen, som utsöndrar etylengas som i sin tur försämrar potatisens lagringsförmåga. 

Odla gärna lite olika sorter för olika ändamål.
 
olika sorter av sättpotatis med grodd till att förgro
Det finns hundratals potatissorter med olika färg, form och smak. Välj certifierat utsäde, det ser du på sigillet som utfärdas av Jordbruksverket. Det garanterar fina, friska knölar, fria från många svåra sjukdomar.

Så här odlar man potatis

Förgro sättpotatisen

Förgro på en ljus, sval (8-17 grader) plats ungefär en månad före tänkt utplantering. Bäst är att bottna ett kärl, typ en låg plastback eller begagnad långpanna, med fuktad torvjord. Då kommer sättpotatisen att få med sig ett startpaket av rötter – särskilt viktigt om du vill få rekordtidig sommarpotatis. Stick i potatisarna med 3 cm mellanrum. Stora potatisar ger många, men mindre skördepotatisar, medelstora ger medelstora och små sättpotatisar ger färre, men större potatisar. Stora potatisar kan delas, se till att varje del har små ögon som kan utvecklas till groddar. Nu utvecklas knubbiga groddar och rötter.
Om jorden torkar behövs vattning, men försiktigt så att det inte blir för blött.
groning av potatis i äggkartong och i långpanna med torv
Äggkartongen är som skapt för potatisar. Dela stora knölar, men se till att båda hälfterna får med sig ögon, groddknoppar. Om du frögror i mulljord bildar sättpotatisen rötter som ytterigare speedar upp etableringen vid plantering och man tjänar några veckor i tid.

Avhärda innan utplantering

Avhärda eventuellt fördrivna knölar om de drivits i lite varmare temperatur. Knölar som inte förgrotts kan planteras direkt. Om du vill dela potatisar behöver snittytan torka upp innan de planteras, för att undvika sjukdomar (både förgrodda och icke förgrodda kan delas).
 
Plantering av potatis i fåror i kökslandet
Startpaketet med rötter och groddar ger en kanonstart på växtplatsen. Kratta igen med ungefär en decimeters jordtäcke, vattna och vänta..

Plantera potatisen

Dra upp en fåra som är ett par decimeter djupt och lägg ner sättpotatisen med  20-30 cm avstånd.  Avständet mellan fårorna ska vara 50-70 cm. 
Kratta över en lager på högsöt 10 cm jord över knölarna.
Markera sorterna med pinnar – man glömmer fort!
Potatis är frostkänslig, hotar kyla täck med halm, tidningar och fiberduk.
 
potatisodling i grönsaksland med blommor
När blasten vuxit till sig är det dags att kupa potatisraderna. Samtidigt luckras ogräset bort och får ligga kvar på ytan för att torka och sedan multna. Potatisen blommar under högsommaren, fast alla sorter får inte blommor. Ursprungligen kom potatisen till Europa som prydnadsväxt.

Kupa och sköt om potatisen

När bladen blivit 10-15 cm höga kupas raden genom att jord föses upp kring plantan, men så att bladen hamnar ovan jord. Det hindrar solljus att nå knölarna som annars blir oätliga. Det medverkar också till att det utvecklas fler stoloner med knölar från den underjordiska stammen. Kupa inte för mycket, så att värmen når ner till knölarna. Hellre två-tre gånger till under odlingstiden.
 
I början behöver ogräs hållas efter, men när det är bra fart i tillväxten konkurrerar blasten ut ogräs. Vattna om det är torrt, särskilt de första månaderna då knölarna bildas. Jämn tillgång på vatten hindrar också skorv, som ger skalet en skrovlig yta.
 
skörd av färskpotatis olika sorter och färger
Här syns skillnaden på stolonerna, de tjocka "navelsträngarna" till den underjordiska stammen och de tunna rottrådarna. Odla lite olika sorter så blir maten spännande på enkelt vis. 

Skörda potatis

Sommarpotatisen skördas när knölarna börjar få lite storlek. Om du bara vill ha ett litet första kok kan du försiktigt skörda några med handen ur ståndet. Vinterpotatisen får växa vidare och behöver lite extra gödning under högsommaren, ett tunt lager gräsklipp, kompostjord eller komposterad kogödsel
Använd en grep när du skördar potatisen så är risken för att skada knölarna minimal. Sätt ner grepen en bit utanför plantan, håll i blasten och lirka upp med grepen samtidigt som du drar i blasten så blottas knölarna.
 
Mörka fläckar på bladen skvallrar om potatisbladmögel. Tag genast bort all blast och lägg i soporna eller bränn så att inga svampsporer sprids vidare. Vänta några veckor och skörda sedan knölarna.
När blasten börjar vissna under senhösten börjar det bli dags att skörda vinterpotatisen. Slå av blasten två veckor före skörd. Det gör att skalet förtjockas, vilket ger bättre lagringsegenskaper. Skörda i torrt väder och lägg knölarna mörkt och svalt att torka upp innan de lagras.

Odla potatis i kruka och säck

Har du inte ett stort köksland går det jättebra att odla potatis i kruka eller odlingssäck. Du hittar våra bästa tips för krukodlad potatis här.
 
Du hittar hela vårt sortiment med sättpotatis i webshopen.
Odlingstips och inspiration
Kommentarer ()

Tips på produkter

Fler produkter ˅

Tips på artiklar

Fler artiklar ˅
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com