Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Odla vitlök

Skörd av vitlök 'Thermidrôme’
Skörd av vitlök Thermidrome
 
Vitlök är en lättodlad växt som ger mycket för liten arbetsinsats. Man sätter klyftor på hösten och skördar fina lökar sommaren därpå. Vitlök trivs också i kruka på fönsterbrädan året om med växtbelysning, eller på balkong eller uteplats.

Fakta om vitlök

Svenskt namn: vitlök
Vetenskapligt namn: Allium sativum

Sorter: Det finns många sorter, vitlök odlas i en stor del av världen och utseende och smak skiljer sig lite mellan olika kulturer.
Skillnaderna består främst i storlek, antal klyftor, färg och lagringsegenskaper. En specialare är elefantvitlök, som är bamsestora vitlökar men som är närmare släkt med purjolök.

Det är vanskligt att använda grönsaksdiskens vitlökar till sättlök, de kan vara smittade med den fruktade svampen vitmögel och bära på virus som minskar skördeutbytet. De kan också vara behandlade för att inte gro alls.

All vitlök behöver en period av kyla för att bilda klyftor. Några vitlökssorter tål inte tjäle och passar därför att sätta under tidiga våren. Läs vidare i artikeln Sätt vitlök på våren.

Botanik: Två-årig. Växer vild i Asien. Kan odlas i hela landet. Tillhör familjen amaryllisväxter, Amaryllidaceae.
Svårighetsgrad: Lätt.
Läge: Trivs i genomsläpplig, gärna mullrik jord på en solig plats. Kan också odlas i kruka eller odlingslåda.

Sättid: Klyftorna sätts på hösten när temperaturen är låg, annars riskerar lökarna att börja gro och klarar inte övervintringen. September i norr och november längst i söder är ett bra riktmärke. Man kan också odla vitlök i kruka på fönsterbänken året om med växtlampa också under de mörkaste månaderna.

Några vitlökssorter tål inte tjäle och passar därför att sätta under tidiga våren.

Sättdjup: ca 6 cm 
Plantavstånd: 10-15 cm
Radavstånd: 20-25 cm

Näring/jord: Trivs i de flesta genomsläppliga jordar. Några lager gräsklipp under odlingstiden räcker om jorden inte är mager, grundgödsla i så fall med brunnen stallgödsel och ge en svag giva hönsgödsel när plantorna börjat växa till sig. 
Vatten: Jämn tillgång på vatten är tricket för fin vitlök. Torka ger små lökar.

Övrigt: En gammal kulturväxt som odlats i tusentals år runt om i världen. Kom till Sverige under medeltiden via klosterträdgårdarna som medicinalväxt. 

 

Plantera vitlök

  • Planeringsdjup: 6 cm
  • Planteringsavstånd: 10-15 cm
  • Radavstånd: 20-15 cm
 
Odlingen är mycket enkel. Man sätter klyftor på hösten för skörd kommande sommar. I de Baltiska länderna är det tradition att sätta vitlök på tidiga våren för skörd av färsk primörvitlök under hela sommaren. Det är också ett smart snabbspår om man glömde sätta klyftor på hösten. Läs här om odlingsråd för denna odlingsform.
 
Plantering av vitlöksklyftor - KR

 
 
Plantera klyftorna ca 6 cm djupt  med den platta delen neråt.
 
Klyftan ska hinna rota sig innan tjälen kommer, men samtidigt får det inte vara för varmt så att den börjar växa. September i norra Sverige och november i de milda trakterna är vanligen rätt tid.  Det är viktigt att jorden är väldränerad, lökar tål inte att stå fuktigt – då ruttnar de snabbt. En upphöjd bädd eller pallkrage är idealiskt. 

Odla vitlök i kruka

Odling av vitlök inomhus i kruka
 
Vitlök trivs också utmärkt i rejäl kruka eller odlingslåda på balkong eller uteplats. Använd en porös, mullrik jord med lite extra hönsgödsel och bottna med ett lager lecakulor för dräneringens skull. Följ odlingsanvisningarna här ovan, men plantera lite tätare.

Odla vitlök inomhus

Vitlök kan också odlas inomhus i kruka för bladens skull. Stick ner klyftorna några cm i jorden som hålls lätt fuktig. Ställ i fönsterkarmen eller odla året om med växtbelysning. Klipp av blasten som har härlig vitlökssmak, perfekt för wokade rätter.

Stötsel av vitlök

På våren kan man se lökarna börja skjuta upp skott. Täck gärna med gräsklipp som ger både näring och håller fukten i jorden. Lägg på nya lager efter hand som lökarna växer till sig. 
 
Odling av vitlök på friland

På våren kan man klippa lite försiktigt av den goda, vitlökssmakande blasten, men inte för mycket. Då blir det på bekostnad av lökarnas storlek. 
 
Antingen skördar man lökarna för färskkonsumtion i juni. Eller låter man dem bli fullmogna för lagring.
Det är skördedags när blasten börjar gulna eller vissna i topparna. Vänta inte för länge, då börjar klyftorna falla isär från moderlöken.
 
Torka lökarna ljust, varmt och luftigt, gärna hängande i knippen. Blasten kan användas som ”rep”, eller gör en vitlöksfläta. De tar 2-4 veckor att torka beroende på väderleken.

Skadegörare och problem vid odling av vitlök

Rost bladsvamp på vitlök blast
Rostsvampen visar sig som rostfärgarde fläckar på blasten.

 

Vanligen problemfri men några skadegörare kan slå till.

Svampsjukdomar hos vitlök

Svampsjukdomar som gråmögel (Botrytis), Fusarium och rost, Puccinia allii. Svampsporer trivs i vårt fuktiga, svala klimat. De gör i regel ingen stor skada, men skörden blir nersatt. Undvik genom att använda certifierat utsäde, variera växtplatsen med en genomtänkt växtföljd och se till att jorden är livskraftig. Om man inte kan tillföra egen kompostjord, kan man "ympa in" någon form av ekologisk biostiumulator som Vermi, Köksväxter. De nyttiga, organiska ämnena blir kvar i jorden och ser till att det råder en naturlig och god balans.

Vitmögel hos vitlök

Vitmögel kan komma med icke certifierat utsäde. Det är en besvärlig svampsjukdom, lökarna ruttnar och blir övervuxen av svamphyfer. Smittan kan överleva i jorden i 20 år. Om olyckan är framme; släng alla växtrester och odla inte lök på platsen på minst sex år.

Ohyra på vitlök

Lökflugans larver kan ibland göra att hela löken vissnar. Undviks genom tre-fyraårig växtföljd och att täcka med fiberduk under våren.

 

Lökmal ger bladen ett trasigt utseende, som börjar i spetsen. Det är larverna som gör gångar i bladen. Undviks genom att använda fiberduk under våren och försommaren, som hindrar malen att lägga ägg på bladen. 

 

Lökbaggen är en röd liten skalbagge som liknar liljebaggen. Larverna kan äta glupskt av bladen från hela lökslätet, liksom liljekonvaljer. Spana ofta på bladen och samla in och oskadliggör direkt baggar, äggsamlingar och larver om de dyker upp.

Virus hos vitlök

Virus är vanligt i komersiella odlingar och mycket svår att bli av med om det väl kommit in i din trädgård. Köp därför alltid certifierat utsäde och sätt inte vitlöksklyftor från livsmedelsbutikens vitlökar.

 

Skörd och användning av vitlök

Skörda och förvara vitlök

Skördas på sommaren året efter att klyftorna sattes på hösten. Varje klyfta har då bildat en ny, stor vitlök.

Man kan också skatta försiktigt av den vitlökssmakande blasten under våren.

 

Antingen skördas vitlökar för färskkonsumtion från juni månad, eller får vitlökarna mogna klart för att skördas under slutet av juli-augusti. De torkas på en varm, solig plats och håller sedan i 3-8 månader beroende på sort. Det är vackert och praktiskt att torka vitlöken genom att fläta blasten. 
 

Skörd och torkning av vitlök med fläta
Vitlökarna torkas på en varm, torr plats. En vitlöksfläta är praktiskt och en prydnad i köket. Så här gör du flätan!

Användning av vitlök

En klassiker i all slags matlagning. Smaken är fantastisk och kan inte ersättas med något annat. Vitlök har vetenskapligt bevisade antibakteriella egenskaper. Det är den vitlöksdoftande, svavelhaltiga, eteriska oljan allicin som har bakteriedödande effekt. Vitlök är dessutom rik på järn, zink, C-vitamin och kalcium.
 
 
Foto: Karin Elmberg, Lena Ljungquist och Karin Runge
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.