Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0
0.00 kr
Till Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com
Fakta & Råd  /  Växter  /  Köksväxter   

Odlingsråd för vitlök

Skörd av vitlök 'Thermidrôme’
Vitlök är en lättodlad växt som ger mycket för liten arbetsinsats. Man sätter klyftor på hösten och skördar fina lökar sommaren därpå. Vitlök trivs också i kruka på fönsterbrädan året om med växtbelysning, eller på balkong eller uteplats. Vi har ett stort vårt sortiment av odlingsvärda sorters vitlök.

Fakta om vitlök

Skörd av vitlök Thermidrome
Hemodlad vitlök är en delikatess och en prydnad i köket. Här klassiska, franska sorten ’Thermidrôme’.


Svenskt namn: vitlök

Vetenskapligt namn: Allium sativum

Sorter: Det finns många sorter, vitlök odlas i en stor del av världen och utseende och smak skiljer sig lite mellan olika kulturer. Skillnaderna består främst i storlek, antal klyftor, färg och lagringsegenskaper. En specialare är elefantvitlök, som är bamsestora vitlökar men som är närmare släkt med purjolök.

Det är vanskligt att använda grönsaksdiskens vitlökar till sättlök, de kan vara smittade med den fruktade svampen vitmögel och bära på virus som minskar skördeutbytet. 
Thermidrôme’ är mest populär på våra breddgrader. Den är köldtålig och ger rik skörd. Löken är svagt lila och har flätbar blast. 'Ziemiai' är en bra baltisk sort för torkning och långtidslagring. Den är vit och får stora, saftiga klyftor. ’Messidrôme’ är tidig, har fin, mustig smak och flätbar blast. 'Sprint' är en rekordtidig sort med vackra, stora klyftor.

Botanik: Två-årig. Växer vild i Asien. Kan odlas i hela landet. Tillhör familjen amaryllisväxter, Amaryllidaceae.

Svårighetsgrad: Lätt.

Läge: Trivs i genomsläpplig, gärna mullrik jord på en solig plats. Kan också odlas i kruka eller odlingslåda.

Sättid: Klyftorna sätts på hösten när temperaturen är låg, annars riskerar lökarna att börja gro och klarar inte övervintringen. September i norr och november längst i söder är ett bra riktmärke. Man kan också odla vitlök i kruka på fönsterbänken, eller året om med växtlampa. 

Sättdjup: ca 6 cm 

Plantavstånd: 10-15 cm

Radavstånd: 20-25 cm

Näring/jord: Trivs i de flesta genomsläppliga jordar. Några lager gräsklipp under odlingstiden räcker om jorden inte är mager, grundgödsla i så fall med brunnen stallgödsel och ge en svag giva hönsgödsel när plantorna börjat växa till sig. 

Vatten: Jämn tillgång på vatten är tricket för fin vitlök. Torka ger små lökar.

Övrigt: En gammal kulturväxt som odlats i tusentals år runt om i världen. Kom till Sverige under medeltiden via klosterträdgårdarna som medicinalväxt. 

 

Skörd av vitlök i klosterträdgård
Vitlök har odlats i tusentals år runt om i världen. Här är skörden i full gång i en italiensk, medeltida klosterträdgård.

Ohyra/sjukdomar: Vanligen problemfri men lökflugans larver kan ibland göra att hela löken vissnar. Undviks genom tre-fyraårig växtföljd och att täcka med fiberduk under våren. Vitmögel kan komma med icke certifierat utsäde. Det är en besvärlig svampsjukdom, lökarna ruttnar och blir övervuxen av svamphyfer. Smittan kan överleva i jorden i 20 år. Om olyckan är framme; släng alla växtrester och odla inte lök på platsen på minst sex år.

Skörd och användning av vitlök

Skörd/lagring/förvaring: Skördas på sommaren året efter att klyftorna sattes på hösten. Varje klyfta har då bildat en ny, stor vitlök. Man kan också skatta försiktigt av den vitlökssmakande blasten under våren. Antingen skördas vitlökar för färskkonsumtion från juni månad, eller får vitlökarna mogna klart för att skördas under slutet av juli-augusti. De torkas på en varm, solig plats och håller sedan i 3-8 månader beroende på sort. Det är vackert och praktiskt att torka vitlöken genom att fläta blasten. 
 

Skörd och torkning av vitlök med fläta
Vitlökarna torkas på en varm, torr plats. En vitlöksfläta är praktiskt och en prydnad i köket. Så här gör du flätan!
 
Man kan också odla vitlök inomhus i kruka och skörda kontinuerligt av blasten. 

Användning: En klassiker i all slags matlagning. Smaken är fantastisk och kan inte ersättas med något annat. Vitlök har vetenskapligt bevisade antibakteriella egenskaper. Det är den vitlöksdoftande, svavelhaltiga, eteriska oljan allicin som har bakteriedödande effekt. Vitlök är dessutom rik på järn, zink, C-vitamin och kalcium.

Odlingsråd för vitlök

Odlingen är mycket enkel. Man sätter klyftor på hösten för skörd kommande sommar. I de Baltiska länderna är det tradition att sätta vitlök på tidiga våren för skörd av färsk primörvitlök under hela sommaren. Det är också ett smart snabbspår om man glömde sätta klyftor på hösten. Läs här om odlingsråd för denna odlingsform.
 
Plantering av vitlöksklyftor
Klyftorna sätts i porös jord med 10-15 cm mellanrum.
 
Plantera klyftorna ca 6 cm djupt  med den platta delen neråt. Klyftan ska hinna rota sig innan tjälen kommer, men samtidigt får det inte vara för varmt så att den börjar växa. September i norra Sverige och november i de milda trakterna är vanligen rätt tid.  Det är viktigt att jorden är väldränerad, lökar tål inte att stå fuktigt – då ruttnar de snabbt. En upphöjd bädd eller pallkrage är idealiskt. 
På våren kan man se lökarna börja skjuta upp skott. Täck gärna med gräsklipp som ger både näring och håller fukten i jorden. Lägg på nya lager efter hand som lökarna växer till sig. 
 
Odling av vitlök på friland
Vitlökar som växer i näringsrik jrod får en kraftig blast och rejäla lökar.

Från våren kan man klippa lite försiktigt av den goda, vitlökssmakande blasten, men inte för mycket. Då blir det på bekostnad av lökarnas storlek. 
Antingen skördar man lökarna för färskkonsumtion i juni. Eller låter man dem bli fullmogna för lagring. Det är skördedags när blasten börjar gulna eller vissna i topparna. Vänta inte för länge, då börjar klyftorna falla isär från moderlöken.
Torka lökarna ljust, varmt och luftigt, gärna hängande i knippen. Blasten kan användas som ”rep”, eller gör en vitlöksfläta, läs här hur det går till. De tar 2-4 veckor att torka beroende på väderleken.
Vitlök trivs också utmärkt i rejäl kruka eller odlingslåda på balkong eller uteplats. Använd en porös, mullrik jord med lite extra hönsgödsel och bottna med ett lager lecakulor för dräneringens skull. Följ odlingsanvisningarna här ovan, men plantera lite tätare.
 
Odling av vitlök inomhus i kruka
Det är busenkelt att ha vitlök inomhus året om med växtlampa - eller under sommarhalvåret på fönsterkarmen. Klyftorna sätts grunt och blasten kommer efter bara några veckor.
 
Vitlök kan också odlas inomhus i kruka för bladens skull. Stick ner klyftorna några cm i jorden som hålls lätt fuktig. Ställ i fönsterkarmen eller odla året om med växtbelysning. Klipp av blasten som har härlig vitlökssmak, perfekt för wokade rätter.
 
Foto: Karin Elmberg och Lena Ljungquist

 
Nyhetsbrev med tips och odlingsråd
Kommentarer ()

Tips på produkter

Fler produkter ˅

Tips på artiklar

Fler artiklar ˅
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com