Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Vilka tomater ska tjuvas?

Fråga

Jag. har sått tomaterna 'Tiny Tim' och 'Gardeners Delight' och är osäker på om de ska tjuvas. Hur vet man vilka tomatsorter som det gäller för? Undrar Daniel

Svar

Borttagning av tjuv på tomatplanta
När man nyper bort det lilla skottet som kommer i tomatplantans bladveck satsar plantan på att växa uppåt och producera fler blommor än om sidoskotten fått växa vidare.
 
Buskformer av tomat, som 'Tiny Tim' växer naturligt kompakt och avslutar tillväxten av längdskottet med en blomklase som sedan ger tomater. De ska därför inte tjuvas, men kommer heller inte att ge skörd under lika lång period som högväxande sorter. Hit hör din andra sort, 'Gardeners Delight'. Den tomatgruppen får hela tiden sidoskott i bladveckan och skulle om de inte togs bort växa till ett virrvarr med massor av skott och blad och färre blommor och tomater än om man bara låter ett upprätt skott få växa vidare. Då kommer plantan att sätta blomklasar längs med stammen. Plantan blir också mer lättskött än om sidoskotten får växa vidare. Läs gärna mer om de olika grupperna av tomater här. Om skötsel av tomater kan du läsa här.
 
 
TIPS! I tomatväljaren kan du välja ut sorter som passar just för din odling.
 
Lycka till!
Hälsar Karin
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.