Fri Frakt på Fröer hela helgen!
Fakta & Råd

Ta hand om julens blommor

Julgrupp med julstjärna och kalanchoe
Julgrupp med julstjärna och kalanchoe - pxai
 
Sköt om dina julblommor så håller de sig fina extra länge. Flera av de växter vi förknippar med julen kan man betrakta som ’engångsblommor’, men många av dem är värda att sparas och blir med tiden väldigt fina. De kan odlas vidare utomhus eller som krukväxter inne på fönsterbrädan.
Du hittar jullökar i säsong i webbuktiken.
 
Här kommer lite tips om hur de olika växterna tas om hand och får också veta vilka som är värda att spara och odla vidare.

Julgrupper

Julgrupp med vita blommor, hyacint och julstjärna - LL
 
Julgrupper innehåller ofta växter med olika behov, så istället för att vattna igenom hela gruppen är det bättre att fördela vattnet efter respektive växts behov. T.ex behöver en hyacint i princip inget vatten, medan en julstjärna torkar ut snabbt. Vattna då närmast julstjärnan och inte alls i närheten av hyacinten.
 
Många samplanterade julgrupper innehåller ibland en mer långlivad växte som kan tas om hand efter jul och planteras om i egen kruka. Där kan den växa och leva vidare i många år på din fönsterbräda.
Några utav de vanligaste sorterna som är väl värda att ta hand om är ormbunke, palm, prickblad, murgröna, och kalla.
 
När julgruppen sett sina bästa dagar lyfter man försiktigt bort den/de växter som skall planteras om. Man kan ta ur hela gruppen och dra isär plantan eller försiktigt gräva upp den med en kraftig sked.
Planera växten i en kruka som känns lagom till växtens storlek. Lägg en krukskärva, eller lecakulor i botten och plantera i blomjord av hög kvalitet. Vattna igenom jorden och ställ så ljust som möjligt. Fortsätt sedan vattna sparsamt till dess att ny tillväxt visar sig. Då kan man börja vattna och ge näring som vanligt.

Amaryllis

Amaryllis Sonatini 'Red Lion' på sommaren - LS
 
Så snart blomstängeln visar sig skall den vattnas sparsamt, annars kan stjälken bli väldigt hög.
Vattna aldrig direkt på löken utan på jorden eller på fatet.
När en blomstjälk blommat över ska den klippas av nere vid löken. Då uppmuntras tillväxten av fler stänglar.
Amarillysen trivs bäst om den får stå svalt och ljust, men inte i starkt solljus.
Löken kan sparas för att drivas i blom till nästa jul. En del lökar väljer också att blomma mitt på sommaren.

Amaryllis som snittblomma

Amaryllis är en utmärkt snittblomma. Då stängeln är relativt skör kan man sticka in en blomsterpinne i den för att hålla styrseln.

Läs mer om att Spara och driva din amaryllislök.

Azalea

julblomman azalea med vita blommor - LL
 
Azalean vill aldrig torka ut helt utan jordklumpen måste hållas fuktig. Därför bör man undvika att placera den ovanför ett varmt element eller i starkt solljus som gör att jorden torkar upp. Den vill dock inte stå i vatten så räkna med 1-1½ dl vatten varje dag till en medelstor planta och ca ½ dl till en miniplanta så hinner den ta åt sig lagom mycket.
Känn gärna efter med fingret i jorden innan du vattnar så det inte blir för blött.
Använd ingen gödning så länge den blommar.
är jordklumpen mycket torr kan man doppa den i vatten tills det slutar bubbla. Låt överskottsvatten rinna av ordentligt.
Efter några dagar lär man sig hur mycket den dricker.
 
Placera plantan ljust och gärna lite svalt så förlängs blomningen. Azalean har en underbar blomning och ser man bara till att den får tillräckligt med vatten har man en planta som bara blir finare år från år.
Läs mer om skötsel av azalea.

Begonia

Kring jul säljs en variant av begonia som kallas julbegonia. Välj helst en planta med många utslagna blommor, då har den lättare att fortsätta blomma hemma. Rätt skött fortsätter blomningen flera månader framöver.
Placera gärna julbegonian soligt och svalt i ca. 15-20 grader. Låt den torka upp mellan vattningarna och ge en svag näringslösning.

Cyklamen

Cyklamen föredrar en ljus och så sval placering som möjligt och klarar temperaturer ner mot noll. Undvik placering över ett element som snabbt torkar ut jorden.
Vattna försiktigt när bladen visar tecken på att sloka.
Undvik att vattna direkt på knölen. Har den blivit mycket torr kan man sänka den i vatten, men inte så att knölen dränks. Låt den rinna av ordentligt. Den trivs inte att stå i vatten. Blanda gärna en svag dos näring i vattnet.
Cyklamenknölen kan man spara för att driva till hösten igen.

Hyacint

Julhyacint med blå blommor - LS
 
Hyacinter blir även utmärkta som snittblommor. Sätt i ljummet vatten så står den sig lika länge som om den var planterad.Hyacinten behöver i princip inte vattnas alls, men står krukan varmt kan man behöva vattna sparsamt då och då.
Har man möjlighet att placera den svalt håller sig blomman längre och stjälken ränner inte och blir hög och gänglig.

Övervintra hyacinter

Hyacinter har goda chanser att leva vidare ute i trädgården och därefter blomma varje vår. Spara hyacinten efter blomning för att plantera den utomhus till våren. 
De hyacinter jag själv planterat ut blommade sparsamt första våren, och året därpå kom det relativt stora blommor.
 
 
 

Höstglöd

Kalanchoë tillhör en av de mest lättskötta växter vi har inne. Den har lång blomtid, behöver bara lite vatten och kan placeras både ljust och en bit inne i rummet.
Höstglöd kan betraktas som en slit-och-slängblomma. Inget att spara efter blomning.

Is-kkonvalj

Is-konvaljer som julblomma
 
De drivna sk. Iskonvaljerna vill helst stå ljust och svalt, men klarar också att stå inne i rummet när blommorna är färdigutvecklade.
Håll jorden lätt fuktig.
Liljekonvaljen kan planteras ut på våren och blommar sedan kommande år. Fortsätt hålla en jämn fuktighet även efter blomhållasningen och placera dem svalt och ljust till de kan planteras.

Jul-en

Julenen säljs ibland separat och sitter ibland med i julgrupper.
Det man brukar kalla jul-en är ibland en riktig en, och ibland en cypress. Båda dessa trivs tyvärr dåligt inomhus och kan bli bruna pga. låg luftfuktighet. Man kan försöka höja luftfuktigheten kring plantan genom att ställa den i en kruka med ett lager lecakulor och någon centimeter vatten i botten av krukan.
Vill man behålla plantan och plantera den i trädgården kan man låta den stå ute vid plusgrader och ta in den om den blir minus.
När tjälen släppt kan man gräva ner den i trädgården. Glöm inte vattna!

Julkaktus

Novemberkaktus som julblomma
 
Julkaktus, eller novemberkaktus som den också kallas bör man köpa med nästan utslagna blommor. Risken finns annars att de faller av i samband med flytten.
Plantan vill stå ljust och vill ha jämn vattning med svag näringsdos så länge den blommar.
Julkaktusen är lättskött och blir bara vackrare med åren med allt rikligare blomning.

Julros

Julros inomhus som julblomma
 
Julrosen är hos oss en perenn som trivs bäst ute i kylan, men visst vill vi kunna njuta dess skönhet även inomhus om än bara en liten stund.
Låt den stå så svalt och ljust som möjligt. Håll den lätt fuktig och låt den inte torka ut så klarar den sig till dess det är dags att plantera den ute.
Läs mer om skötsel av julros.

Julstjärna

Röda julstjärnor i korg - LL
 
Julstjärnan föredrar en ljus placering men kan också stå en bit in i rummet, men vid ljusare placering håller den längre.
Vattna regelbundet, men låt den torka upp något mellan vattningarna. Tänk på att placering över ett element torkar ut jorden snabbt. Får den för mycket vatten kan bladen falla. Inget näringstillskott är nödvändigt.
Den är känslig för drag och kyla vilket kan göra att den tappar blad. Låt den inte utsättas för temperaturer under 12 grader.
Nästan alla julstjärnor är behandlade så att de skall behålla ett kompakt växtsätt och eftersom de sällan blommar om finns det knappast någon anledning att behålla dem efter blomningen.

Julstjärna som snittblomma

För att kunna använda den till snitt i vas eller arrangemang måste snittytan förslutas så att inte växtsaften rinner ut. Doppa den snabbt i kokande vatten eller håll den snabbt över en ljuslåga.
Sätt den sedan i rumstermpererat vatten.
Se fler förslag på julstjärna som snittblomma.

Jultulpaner

Dessa små lökväxter trivs bra i rumstemperatur eller något svalare och vill ha en ljus placering.
Håll en jämn fuktighet så de inte torkar så förlängs blomningen.
Vattna sparsamt efter blomningen och låt dem vissna ner. Förvara sedan svalt och plantera ut i rabatten när tjälen släppt.

Tazetter

Tazetter drivna till jul
 
Vanligast är att man driver tazetter från lökar i början av december.
All näring finns i löken så den behöver varken jord eller näring. Mest vanligt är att löken sätts i en grusbädd som skall sparsamt fuktig. Låt inte löken blir för blöt för då kan den ruttna.
 
Ljus och sval placering gör att de håller längre.
Stjälkarna blir ofta långa och bäst är att ge dem stöd. Plantera dem på botten i en djup glasvas eller knyt en rosett runt stjälkarna när de börjar svaja.
Tazetter är tyvärr inte vinterhärdiga hos oss och kan därför slängas efter blomningen.
 
 
Foto: Lena Ljungquist och Linda Sandström
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.