Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Få fler tomatplantor med tjuvar

Små sticklingar av tomater
När tomatplantorna kommer igång att växa går det undan.
Hos de upprättväxande sorterna börjar små förgreningar växa ut i bladveckan, de så kallade tjuvarna som man ska nypa bort så att all kraft och fokus på tillväxten går till att utveckla huvudstjälken och dess blomställningar. (Hur tjuvarna ser ut visas i filmen nedan)
 
Tomatsticklingar
De här små tjuvarna kan man enkelt göra nya tomatplantor av som blir precis likadana som plantan de sitter på. Ett smart sätt att snabbt få fler plantor. Här ovan satt i ett odlingstråg.
 
På samma sätt kan man också göra med småskott också på olika typer av busk- och ampeltomater som snabbt sätter nya sidoskott istället för det du nypt av.
 
 

Så här gör du nya tomatplantor av tjuvar och sidoskott

Tomatsticklingar med rötter
 
Tjuvarna (eller andra typer av sidoskott) sätter man som sticklingar i såjord i ett minidrivhus eller i en plastpåse för att hålla fukten, och inom två veckor har man en ny planta som fått bra med rötter och är redo att planteras i plantjord för att dra igång tillväxten på allvar.
 
Dessa sticklingar hanterar du precis som dina frösådder i samma storlek.
Smart va? Och hur kul som helst!
 
Filmen visar mer i detalj hur du gör.
 
Lycka till!
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.