Fakta om koriander
De färska, persiljelika bladen har en mycket speciell smak och används friskt i det asiatiska köket. Det lär vara världens mest använda, färska krydda.
Koriander är en fascinerande kryddört - en riktig dubbelnatur. Det är Asiens egen persilja; antingen älskar man de färska bladen, eller avskyr man smaken som många tycker drar åt såpa. Och fröna smakar helt annorlunda - som apelsin!
Vetenskapligt namn: Coriandrum sativum
Familj: Apiaceae, selleri- eller flockblomstriga växter.
Sorter: Den rena arten av koriander är vanligast. 'Koriander 'Confetti'' är en sort med lite sötare smak och mycket finflikiga blad. Du finner vårt sortiment av fröer till kryddväxter och örter.
Botanik: Ettårig ört som hör naturligt hemma i östra Medelhavsområdet och västra Asien. Koriander är vildväxande upp till Värmland i Sverige.


Vildväxande koriander i södra Tyskland på mager ruderatmark. På blomställningen syns tydligt att det är en flockblomstrig växt. Lägg märke till de gröna frökapslarna som senare mognar till brunt och får en angenäm apelsinsmak.

Svårighetsgrad: lätt
Höjd: 40 - 90 cm
Blomfärg: vit/ljusrosa
Jordmån: Mullrik och genomsläpplig. För krukodling är grönsaksjord ett bra val.
Näring: Klarar mager mark men ger betydligt bättre skörd i näringsrik jord. Gödsla med gräsklipp eller hönsgödsel. För kruka är Formulex en bra allroundnäring.
Vattning: Koriander har ganska klent rotsystem. Vattna vid torka, särskilt i början av odlingstiden.
Förodlas: Kan förodlas men enklast att direktså på odlingsplatsen.
Läge: Sol/halvskugga.
Odlingsplats: Kryddland, rabatt, utekruka, odlingslåda. Fungerar också bra i kruka inomhus med växtbelysning året om och i hydrokultur. Läs vidare i artikeln 10 kryddörter att odla inomhus.

Koriander stormtrivs i hydrokultur, som i vår trevliga station Plantui Smart Garden, vit.
Såtid: Direktsådd ute mars-sep. Eller sen höstsådd okt-nov för tidig groning året därpå. Läs vidare i Höstsådd av köksväxter. Inomhus året om.
Sådjup: 1 cm cm
Avstånd: 5 cm för enbart bladskörd, 20 cm för fröskörd
Radavstånd: 40 cm
Groningstemperatur: 15-25 °C
Groningstid: 1-4 veckor
Utvecklingstid: 2-4 veckor
Skörd: Juni-oktober/året om inomhus.
Förökningssätt: Frö
Odlingsråd för koriander

Koriander sås i omgångar så att man hela tiden har fräscha blad att klippa av.
- Så direkt på växtplatsen från vår till höst.
- Fukta jorden, så ut och täck med ett torrt, smuligt lager jord.

- Koriander trivs utmärkt i kruka, men kan också odlas i en markbädd.
- Så i omgångar, med två-tre veckors mellanrum, så att skördesäsongen blir lång. Till skillnad från till exempel persilja, bryter inte koriander nya blad efter nedskärningen.
- Fiberduk driver på växttakten.
- Vattna vid torka, koriander har klent rotsystem och gulnar vid vattenbrist.
- Gallra genom att skörda, så att det blir ca 5 cm mellan plantorna för bladskörd och 20 cm om du vill att plantan ska gå i blom och ge frön.
- Låt några plantor gå i blom och bilda frön. Frökapslarna har en läcker smak av apelsin. Låt också några frökapslar stå kvar - koriander självsår sig lätt, fröna gror våren därpå.
- Så och odla inomhus året om. Fram till april behövs växtbelysning för att plantorna ska bli kompakta och fina. I Odlingsskolan del 1: Frösådd finner du alla råd för att lyckas med starten.
- Koriander är en utmärkt växt för hydrokultur. Läs om tips i artikeln Odla i vatten.

Koriander odlas yrkesmässigt i hydrokultur där den är skördeklar på bara någon vecka.
Sjukdomar och problem vid odling av koriander
Gula blad och avstannad tillväxt
Skörd och förvaring av koriander

För skörd av de goda frökapslarna väntar man tills de mognar och blir bruna, som till höger.
Skörda av bladen efter hand. När de övre bladen blir dill-lika skördas hela plantan, om man inte vill att den ska gå i blom.
Tyvärr bryter inte stjälken nya skott efteråt, därför behöver man ha flera plantor på lut för en lång skördesäsong. De håller någon vecka i plastpåse i kylskåp. De kan också frysas in, som persilja.
Användning av koriander

De färska bladen är vackra med intensiv smak.
Bladen används färska, ungefär som persilja, men har en helt annan, intensiv smak. Antingen älskar man den speciella smaken, men många tycker att det smakar såpa. Det sägs att personer som inte känner såpsmaken saknar ett enzym där denna nyans spjälkas fram.

De vackra fröna smakar pomerans!