Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0
0.00 kr
Till Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com
Fakta & Råd / Växter / Köksväxter

Odlingsråd för majs

Majskolv i odling
Hemodlad majs är en delikatess att njuta av till grillat eller bara som lättkokta kolvar med smör. Denna spännande, pampiga växt tillhör gräsfamiljen och pollineras av vinden. Det finns många spännande sorter, här hittar du vårt trevliga sortiment.
 
Majsplanta med kolv
Majsplantan är ståtlig och frodig - en riktig exot som är lättodlad om du kan erbjuda en varm plats.
 
Majs har sitt ursprung i Amerika och än idag kan vi ta god hjälp av indianernas odlingskonst. Ordet majs är de mexikanska indianernas namn på denna växt, det var också de som förädlade fram sorter för odling.

Fakta om majs

Svenskt namn: majs

Vetenskapligt namn: Zea mays. Till hör familjen gräsväxter, Poaceae.
 
Sorter: Det finns massor av spännande sorter, också att torka till prydnad eller till popcorn. De sorter vi odlar för att äta kallas sockermajs. De ska inte odlas tillsammans med andra majssorter, då det blir korspollinering med dålig smak. Mixa heller inte supersöt majs med vanlig sockermajs, då dessa också korspollinerar sig och man förlorar den supersöta smaken. 
 
Olika färger och sorter av majs
Majs har en mångtusenårig förädlingshistoria som reulterat i massor av spännande, vackra sorter.
 
Botanik: En ettårig, örtartad växt. Vildväxande i Amerika. Är samkönad med hon- och hanblommor på samma planta. Honblomman sitter i bladvecket, där de silkeshåriga märkena sticker fram ur ett kolvliknande svepe. Hanblommorna sitter i toppen och pollenkornen sprids med vinden ner till honblommorna. Varje pollinerat silkeshår sväller vid basen till ett fruktämne, majskorn. Om inte alla strån pollineras blir inte kolven välfylld. 

Blommor och kolv av majs
Från vänster: I toppen sitter hanblommorna som en vippa. De pollinerar honblommornas märken som sitter ytterst på silkeslika trådar, där varje tråds fruktämne nere i svepet ger ett majskorn. Kolven börjar svälla så snart pollineringen är avklarad.
 
Svårighetsgrad: medel

Utvecklingstid: Från frösådd till skördefärdiga kolvar ca 100-140 dagar.
 
Kan förodlas: Ja, försådd inomhus är nödvändig från odlingszon 2. Så i mars-april för utplantering i maj-juni. Fröet behöver minst 12 graders jordtemperatur för att gro.
 
Läge: Trivs på en solig, varm plats, gärna lite blåsig. Odla gärna i pallkrage.

Sådjup: 2.5 cm
 
Plantavstånd: 30 cm 50 – 100 cm vid samodling
 
Radavstånd: 30 cm 50-100 cm vid samodling
 
Näring/jord: Mullrik, näringsrik och genomsläpplig jord gärna med inslag av kompost och ko- eller hönsgödsel. Täckodling med färskt gräsklipp eller växtrens är idealiskt.
 
Täckodling av majs i trädgård
Täckodling är mycket gynnsamt för majs som har ytliga rötter. Fukten bevaras och materialet bryts snabbt ner och ger näring. 

Vatten: Jämn tillgång till vatten är idealet.
 
Övrigt: Indianerna samodlar majs med andra grödor vilket är en riktig win-win-metod. Majs har ett ytligt rotsystem, känsligt för uttorkning och näringsbrist. Genom samodling med bönor eller ärter fångas kväve upp ur luften genom bakteriesymbios. Vintersquash täcker marken och hindrar avdunstning och ogräs. 
Majsen odlas bäst i kvadrater eller trianglar och inte i enkelrad, då pollineringen blir jämnare. 
 
Ohyra/sjukdomar: Vanligen problemfri. Bladsvampar kan få fäste vid upprepad odling på samma plats, men undviks med växtföljd. Gödsling med kisel hindrar bladsvampar om de skulle dyka upp.

Skörd, användning och lagring av majs

Skörd: Kolven skördas när den är fullmatad och stråna börjar vissna. Kärnornas innehåll är då som flytande grädde. Skördar man för tidigt är saften gråvit, väntar man för länge har den övergått i en smörlik, senare fast konsistens. Man kan kolla lite då och då genom att försiktigt öppna kolven upptill och trycka sönder en kärna. Popcornmajs skördas dock när kärnan fått fast konsistens.
 
Skordeklar majskolv på planta
En perfekt, skördeklar majskolv som befriats från sina svepeblad.

En stor fördel med majs är den långa skördesäsongen, då kolvarna mognar efter hand.
Så fort kolvarna är skördade ska de förvällas lätt om de inte ska ätas med en gång och får koka klart. Genast börjar nämligen en omvandling från socker till stärkelse som försämrar smaken. Köpta kolvar i butik har därför alltid mycket sämre smak.

Användning: Majs gjorde dundersuccé i Europa när Columbus förde hit frön från sina Amerikanska expeditioner. Majs kan användas på många sätt. Det vanligaste är att äta kolvarna kokta med smör och salt. Delade och grillade är också en delikatess. Det finns särksilda sorter ämnade för popcorn. De ska mogna längre så att kärnorna blir fasta rakt igenom.
 
Lagring/förvaring: Kolvarna förvälls direkt efter skörd. De kan sedan frysas in eller förvaras i kyl några veckor för vidare tillagning som grillning. Det finns speciella järn som skiljer kornen från kolven så att de sedan kan frysas in och ta mindre plats.
 
Torkning av majskolvar till popcorn
Blasten används att binda i för torkning av kolvarna.
 
Till popcorn torkas kolvarna upphängda på en varm och luftig plats. Det tar en till några månader. Så torkas kolvarna i varma länder för att användas till majsmjöl, djurfoder eller som utsäde. 
 
 

Odlingsråd för majs

Majs behöver minst 12 graders jordvärme för att gro. Låt fröet dra i ljummet vatten några timmar före sådd. 
Förodla inomhus under våren för utplantering 4-6 veckor efter sådd. Så gärna i djupa kruk-kassetter, så kallade rootrainers som förenklar omplanteringen och spar mycket plats.
 
Majsplanta i rootrainer
Krukkassetter är smarta till växtslag som inte ska palnteras om flera gånger. De spar plats och stör inte rötterna vid opmplantering då de öppnas från sidan.
 
Använd näringsrik blom- eller grönsaksjord från början då småplantorna inte ska planteras om förrän det är dags för utplantering. Avhärda plantorna mulna dagar när lufttemperaturen är över 10 grader. Ställ dem inte direkt i stark sol, de är känsliga för UV-ljus och bladen bränns lätt och blir vitaktiga. 
 
Majsplantor för utplantering
Majsplantorn som dragits upp inomhus är känsliga för att flyttas ut direkt i starkt solljus. Avvänj dem med skuggig placering första dagarna eller använd fiberduk.
 
Så annars direkt på friland eller i pallkrage. Använd fiberduk, det driver på bra och hindrar fåglar att komma åt groddarna. 
Plantera eller så i kvadrater eller rektanglar, inte i en rak rad. Då kommer vindpollineringen inte åt jämnt om vindriktningen är dominant åt ett visst håll. Samodling enligt indian-modell är både praktiskt och lättskött. Bönor och vintersquash ger maximalt utnyttjande av ytan och trevliga skördar av andra växtslag.
 
Majsplantor i odling
Så eller plantera i kvadrater eller rektanglar för god pollinering.
 
Använd gärna fiberduk den första tiden och vattna vid torka. Täckodling med färskt gräsklipp eller växtrens är idealiskt för det ytliga rotsystemet då fukten bibehålls, ogräs hindras och näring avges när materialet bryts ner. Gödsla annars extra med höns- eller grönsaksgödsel.
 
När man ser att hanblommorna börjar damma av pollen kan man bryta av någon blomställning och daska med denna kring honblommorna för att hjälpa till med pollineringen och försäkra sig om fullmatade kolvar.
Ibland kommer sidoskott från basen av plantan. Tag bort dessa, då de inte hinner ge mogna kolvar och stjäl energi. 
 
Skördeklar majs i odling
Skördeklar majs - här ser man att de yttersta kärnorna inte pollinerats och mognat fram.
 
När kolvarna är fasta och svullna och man ser att penselstråna i toppen börjar vissna är det skördedags. Veckla försiktigt upp svepebladen och kontrollera om kärnorna är fasta och har en gräddlik mjölksaft. Odlar du popcornmajs behöver kärnorna dock bli fastare, avvakta då någon månad till med skörden.
Om bladen får fula fläckar är det troligen bladsvamp i farten. Gödsla med kiselrika nässlor eller kiselrikt preparat som stärker bladen. Till nästa år, odla på annan plats enligt växtföljdsprincipen för att hindra att svamparna får fäste. Lägg också bladresterna i komposten så att de inte lämnas kvar i marken om de är svampangripna.

Foto: Karin Elmberg m fl.
Odlingstips och inspiration
Kommentarer ()

Tips på produkter

Fler produkter ˅

Tips på artiklar

Fler artiklar ˅
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com