Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Odla majs

Majskolv - px
 
Odla egen majs hemma och få en delikatess att njuta av till grillat eller bara som lättkokta kolvar med smör. Denna spännande, pampiga växt tillhör gräsfamiljen och pollineras av vinden. Det finns många spännande sorter som ger fullstora kolvar, minimajs och sådana som odlas till popcorn. I vårt sortiment hittar du även sorters som odlas till prydnad där de står och som kan användas i torkade arrangmang.
 
Majs kan odlas i pallkrage, i kruka, på balkong och direkt på friland. Vid odling inomhus, i kruka och i växthus kan man behöva hjälpa till med pollineringen eftersom den sköts av vinden.

Majsplantor i pallkrage - LS
 

Fakta om majs

Svenskt namn: majs
Vetenskapligt namn: Zea mays. Till hör familjen gräsväxter, Poaceae.

Sorter: Det finns massor av spännande sorter, också att torka till prydnad eller till popcorn. De sorter vi odlar för att äta kallas sockermajs. De ska inte odlas tillsammans med andra majssorter, då det blir korspollinering med dålig smak. Mixa heller inte supersöt majs med vanlig sockermajs, då dessa också korspollinerar sig och man förlorar den supersöta smaken. 
 
Olika färger och sorter av majs - px
Majs har en mångtusenårig förädlingshistoria som reulterat i massor av spännande, vackra sorter.
 
Botanik: En ettårig, örtartad växt som har sitt ursprung i Amerika och än idag kan vi ta god hjälp av usprungsbefolkningens odlingskonst.
Ordet majs är de sydamerikanska ursprungsbefolkningens namn på denna växt, det var också de som förädlade fram sorter för odling.
 
Blommor och kolv av majs - x
Från vänster: I toppen sitter hanblommorna som en vippa. De pollinerar honblommornas märken som sitter ytterst på silkeslika trådar, där varje tråds fruktämne nere i svepet ger ett majskorn. Kolven börjar svälla så snart pollineringen är avklarad.
 
Majsen är samkönad med hon- och hanblommor på samma planta. Honblomman sitter i bladvecket, där de silkeshåriga märkena sticker fram ur ett kolvliknande svepe. Hanblommorna sitter i toppen och pollenkornen sprids med vinden ner till honblommorna. Varje pollinerat silkeshår sväller vid basen till ett fruktämne, majskorn. Om inte alla strån pollineras blir inte kolven välfylld. 
 
Svårighetsgrad: medel
Utvecklingstid: Från frösådd till skördefärdiga kolvar ca 100-140 dagar.
Kan förodlas: Ja, försådd inomhus är nödvändig från odlingszon 2. Så i mars-april för utplantering i maj-juni
Läge: Trivs på en solig, varm plats, gärna lite blåsig. Odla gärna i pallkrage.
Sådjup: 2,5 cm
Groningstemperatur: Fröet behöver minst 12 graders jordtemperatur för att gro.
Plantavstånd: 30 cm 50 – 100 cm vid samodling
Radavstånd: 30 cm 50-100 cm vid samodling
Näring/jord: Mullrik, näringsrik och genomsläpplig jord gärna med inslag av kompost och ko- eller hönsgödsel. Täckodling med färskt gräsklipp eller växtrens är idealiskt.
Vatten: Jämn tillgång till vatten är idealet.
 

Så odlar du majs

Pluggplantor av majs - LL
Förodling av majs inomhus rekommenderas i större delen av landet.
Direktsådd i zon 1-2 kan annars göras så snart jorden håller en temperatur på 12 grader vilket fröet behöver för att gro. Använd fiberduk för att värma jorden. Det driver på bra och hindrar fåglar att komma åt groddarna. 

Frösådd av majs

Räkna med att det tar ca. 4-6 veckor från sådd av majsfrön till utplantering
 
Groningen förbättras och skyndas på om fröet får dra i ljummet vatten några timmar före sådd. Läs mer om blötläggning av fröer i artikeln Skynda på groningen - 3 toppentips.
Majs planteras inte om innan utsättning och därför sår man direkt i plantjord istället för såjord. Rötterna klarar den kraftigare jorden och får då näring från jorden de första 3-4 veckorna.
 
  • Sätt ett-två majsfrö i en kruka på 8-9 cm, i ett pluggbrätte eller så i kallade rootrainers som förenklar omplanteringen och spar mycket plats.
  • Vattna igenom och ställ i ett miniväxthus med lock eller i en plastpåse för ökad luftfuktighet. Groningen påskyndas med undervärme. Läs vår artikel om Undervärme vid uppdragning av plantor.
  • Så snart groddar visar sig behöver plantorna stå under växtbelysning för att utvecklas bra. Tillskottsljus behövs ända fram till mitten av april då de kan flytta till ett ljust fönster utan allt för stark sol.
  • Majs vill ha en temperatur på minst 10 grader och behöver avhärdas innan den planeras ut. Låt dem stå ute på skyddad plats dagtid under en period.för att undvika chock som kan ge hämmad tillväxt. Unga plantor är känsliga för UV-ljus och bladen bränns lätt och blir vitaktiga. Läs mer om att avhärda plantor.
  • Skydda plantan från plötslig kyla efter utsättning med fiberduk så att den inte tar skada och tillväxten hämmas.
 
 

Plantera majs

Plantera eller så i kvadrater eller rektanglar istället för i en rak rad. Då kommer vindpollineringen inte åt jämnt om vindriktningen är dominant åt ett visst håll. 
Sätt plantorna med ett avstånd på 30-50 cm. 
De grunda rötterna gör majs lämplig att samodla med andra växterm, se nedan. Då kan avståndet ökas till ca 100 cm med bibehållen förmåga till vindpollinering.
 

Skötsel av majs

Använd gärna fiberduk den första tiden och vattna vid torka.
Ibland kommer sidoskott från basen av plantan. Tag bort dessa, då de inte hinner ge mogna kolvar och stjäl energi. 
 

Täckodla majs

Täckodling med färskt gräsklipp eller växtrens är idealiskt för det ytliga rotsystemet. Det gör att fukten bibehålls, ogräs hindras och näring avges när materialet bryts ner. Gödsla annars extra med hönsgödsel eller grönsaksgödsel.
 

Pollinering av majs

När man ser att hanblommorna börjar damma av pollen kan man bryta av någon blomställning och daska med denna kring honblommorna för att hjälpa till med pollineringen och försäkra sig om fullmatade kolvar.
 

När kan majsen skördas?

Skördeklar majs i odling - x
Skördeklar majs - här ser man att de yttersta kärnorna inte pollinerats och mognat fram.
 
När kolvarna är fasta och svullna och man ser att penselstråna i toppen börjar vissna är det skördedags.
Veckla försiktigt upp svepebladen och kontrollera om kärnorna är fasta och har en gräddlik mjölksaft.
Klipp eller vrid kolven så att den släpper från plantan utan att skada nya kolvar på tillväxt.
 
Odlar du popcornmajs behöver kärnorna dock bli fastare innan skörd. Avvakta då någon månad ytterligare med att skörda dem.
 

Samodling med majs

Sedan länge har man i amerika odlat majs tillsammans med andra grödor vilket är en riktig win-win-metod. Majs har ett ytligt rotsystem, känsligt för uttorkning och näringsbrist. Genom samodling med bönor eller ärter fångas kväve upp ur luften genom bakteriesymbios. Vintersquash täcker marken och hindrar avdunstning och ogräs. 
 

Ohyra och sjukdomar hos majs

Vanligen problemfri. Bladsvampar kan få fäste vid upprepad odling på samma plats. Gödsla med kiselrika nässlor eller kiselrikt preparat som stärker bladen. Till nästa år, odla på annan plats enligt växtföljdsprincipen för att hindra att svamparna får fäste. Lägg också bladresterna i komposten så att de inte lämnas kvar i marken om de är svampangripna.
 

Skörd och lagring av majs

Kolven skördas när den är fullmatad och stråna börjar vissna. Kärnornas innehåll är då som flytande grädde. Skördar man för tidigt är saften gråvit, väntar man för länge har den övergått i en smörlik, senare fast konsistens. Man kan kolla lite då och då genom att försiktigt öppna kolven upptill och trycka sönder en kärna.
Popcornmajs skördas dock när kärnan fått fast konsistens.

En stor fördel med majs är den långa skördesäsongen, då kolvarna mognar efter hand.
När majsen skördats börjar en omvandling från socker till stärkelse som försämrar smaken. Därför ska kolvarna förvällas direkt efterr skörd.
Köpta kolvar i butik har därför oftast lite sämre smak än nyskördade.
 
Efter förvällning kan de förvaras i kylskåp några veckor eller frysas hela eller rensade som majskorn.
 

Användning av majs

Majs gjorde dundersuccé i Europa när Columbus förde hit frön från sina Amerikanska expeditioner. Majs kan användas på många sätt. Det vanligaste är att äta kolvarna kokta med smör och salt. Delade och grillade är också en delikatess.
 
Det finns särksilda sorter ämnade för popcorn. De ska mogna längre så att kärnorna blir fasta rakt igenom.
 
Torkning av majskolvar till popcorn - LL
Blasten används att binda i för torkning av kolvarna.
 
Till popcorn torkas kolvarna upphängda på en varm och luftig plats. Det tar en till några månader. Så torkas kolvarna i varma länder för att användas till majsmjöl, djurfoder eller som utsäde. 
 

Foto: Karin Elmberg, Lena Ljungquist, Linda Sandström m fl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.