Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Skynda på groningen - 3 toppentips

Pionfröer blötlagda i vatten med nitrozyme

Om man ska så frö som man vet kan ta lite tid på sig att gro, eller som till och med brukar vara lite knepiga att få att gro överhuvudtaget finns det lite knep att ta till som förbättrar oddsen och som också kan skynda på groningen. Tipsen fungerar lika bra på vanliga ettåriga växter, perenner, buskar, träd, krukväxter m.fl. Läs mer om fröns groning och faktorer som påverkar.

Tipsen nedan kan också rekommenderas om du har få fröer av något du väldigt gärna vill lyckas med.

För de flesta vanliga fröer brukar det gå smidigt och lätt att lyckas med sådden utan dessa knep, men vill du skynda på groningen och öka mängden frö som gror på kortare tid så kan du ta till någon eller flera av metoderna nedan.

1. Skrapa fröets skal

Frö med tjockt skal kan man mycket försiktigt sandpappra eller fila på så att skalet blir lite tunnare. Då kan fukt lättare tränga in så att groningsprocessen kan börja. Denna metod går att kombinera med blötläggning som kan förkorta groningstiden ytterligare.

2. Blötläggning av fröer

Genom att blötlägga fröet 12-24 timmar mjukas det upp och groningen kan därför komma igång lite snabbare. (För fröer som är väldigt små räcker det med några få timmar).
 
Pionfröer blötlagda i blandning med Nitrozyme
Pionfröer blötlagda i blandning med Nitrozyme för bättre grobarhet och snabbare groning

Om man tillsätter naturliga växthormon (auxin, cytokinin och giberellin (G3) ) som till exempel finns i Nitrozyme i vattnet har det en positiv effekt på grobarheten som i många fall skyndar på groningen ytterligare och förbättrar grobarheten. Det kan vara bra att använda för växter som har lite längre groningstid eller om du har få fröer av någon sort du väldigt gärna vill lyckas med.
 
 

3. Undervärme för snabbare groning

Minidrivhus med undervärme
 
Att ställa krukor med försådder på en värmematta eller tillföra värme underifrån är ett väl beprövat sätt för att korta groningstiden. Tänk bara på att undervärme gör att jorden torkar ut fortare så att man behöver hålla koll på fuktigheten och vattna mer ofta.
När groddarna kommit upp flyttas krukan från undervärmen.

Överkurs - 'Kläcka' fröer

Har du frö som är svåra att få att gro finns det mer extrema metoder att ta till för att sätta igång groningen. Ett exempel är att 'kläcka' fröet. Läs artikeln som handlar om hur man kläcker pelargonfrö. Metoden fungerar mycket bra för just pelargoner men är troligen också effektiv för andra sorters växter. Något för dig som har lust och tid att experimentera kanske?
 
Foto: Lena Ljungquist m.fl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896