Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Odla rotselleri

Rotselleri i odlingslåda - KR

Fakta om rotselleri

Nyskördad rotselleri med blast och rotknöl
Den maffiga rotsellerin är fulladdad med intensiv sellerismak. Också bladen kan användas, ungefär som persilja.

 

Välkomna in i vår webshop där du hittar frö till rotfrukter.

Selleri delas in i tre typer av grödor. Rotselleri är en rotfrukt, som härstammar från den vilda bladsellerin, liksom blekselleri. De två senare är snarlika - läs om odlingsråd för dessa i Blekselleri, bladselleri - Odling och fakta

Svenskt namn: Rotselleri.

Vetenskapligt namn: Apium graveolens Rapaceum-gruppen 

Familj: Apiaceae, flockblommiga, eller selleriväxter.

Sorter: Rotselleri härstammar från den vilda bladsellerin. Smaken är snarlik, men rotselleri har ett helt annat användningsområde, som rotfrukt med sin uppsvällda rotknöl. Knölen tillagas och har ett stort användningsområde inom det vegetariska köket.
 
Rotselleri Asterix
Rotselleri 'Asterix' är en särskilt vitfruktig och tidig sort.
 
Rotselleri 'Printz'
Rotselleri 'Prinz' är en pålitlig, polulär sort med tunga, runda och fina rotknölar. Kan stå kvar långt in på höstkanten, då den är köldtålig.
 
ads

Botanik: Två-årig rotfrukt som härtammar från den vilda strandväxten bladselleri, som är vildväxande kring Medlehavsländerna.
Bladselleri kan också påträffas vid kusttrakterna i Sydsverige.
Under 1500-talet gjordes växtförädlingsarbete, då bladsellerin selekterades till blekselleri och därefter rotselleri. 
 
Vildväxande selleri med blomma
Den vildväxande sellerin sträcker sig upp mot en halvmeter och blommar andra året. Selleri är en egen familj med söta, små vita blommor i miniflockar.
 
Växttyp: Två-årig rotfrukt.
Svårighetsgrad: svår
Höjd: ca 40 cm 
Blomfärg: vit
Jordmån: Mullrik, näringsrik och genomsläpplig. 
Näring: Behöver näringsrik jord. Gödsla med gräsklipp, tångextrakt eller hönsgödsel
Vattning: Vattna vid torka under hela odlingstiden. 
Förodlas: Ja, ett måste då kulturtiden är lång.
Läge: sol/halvskugga
Odlingsplats: Köksland, odlingslåda eller pallkrage. 
 
Odling av rotselleri i odlingslåda - KR
Rotsellerin är långsamväxande och trivs bäst i en odlingsbädd med gott om näring och vatten.

Såtid: feb-mars
Sådjup: 0,2 cm 
Avstånd: ca 30 cm
Radavstånd: 50 cm
Groningstemperatur: 12-25 °C
Groningstid: 2-3 veckor
Utvecklingstid: ca 16 veckor
Skörd: sep-nov
Förökningssätt: frö
 

 

Odlingsråd för rotselleri

Småplantor av selleri
Selleri är en slow starter och behöver förodlas inomhus redan under vårvintern.
  • Så inomhus i såjord. Täck fröna endast ytligt med vermikulit, de är ljusgroende. Håll fuktigt under groningstiden. Täck gärna med en genomskinlig kupa till odlingstråg för ökad luftfuktighet. Under Så och förodla hittar du alla tillbehör för en lyckad odlingsstart.
  • Plantera om i småkrukor i näringsrik grönsaksjord när groddplantan fått några blad. Ställ krukorna ljust och lite svalare, gärna kring 16 grader för kompakt växtsätt. Använd gärna växtbelysning för odling ca 12 timmar under dagen.
  • Plantera ut när nattemperaturen når 12 grader, annars kan plantan lockas att börja blomma och upphör då med att bilda vegetativa skott (så kallad stocklöpning). Planera djupt, så att stjälkbasen hamnar precis under marknivå och plantan står stadigt.
Utplantering av rotselleri småplantor
När jorden är riktigt varm är det dags att plantera ut selleriplantorna. Täckodla sedan med gräsklipp, tång, ogräsrens eller vad som finns till hands.
  • Använd gärna fiberduk, som driver på växttakten.
  • Vattna vid torka, selleri trivs inte att stå för torrt. Sellerisläktet är en strandväxt och tål att vattnas med saltvatten. Läs vidare i artikeln Växter som kan vattnas med saltvatten.
  • Täckodla  om möjligt under hela kulturtiden, det ger både näring och håller jorden fuktig. Tång är idealiskt, liksom gräsklipp. 
  • Om man vill kan den övre halvan av rotknölen putsas under sensommaren. Det översta jordlagret föses undan och man klipper bort finrötterna med en vass sekatör. Ytan blir då jämn och fin. Fös sedan tillbaka jorden.
  • Rotknölarna tål några minusgrader, men täck gärna med isolerande material som halm eller täckbark under senhösten. Det hindrar sträng kyla och förlänger skördesäsongen. 

Samodling med rotselleri

Det är perfekt att odla andra, mer snabbväxande grödor i samma familj intill den långsamma rotsellerin. Det förenklar växtföljden, så att man inte blandar in kålväxter (som rucola och andra sanbbväxande bladgrönsaker). Samodla därför gärna med dill och persilja som ingår i den flockblomstriga familjen. Läs mer i artikeln Så fungerar växtföljd.

Sjukdomar och problem vid odling av rotselleri

Vanligen problemfri.

Gula blad och avstannad tillväxt

Beror vanligen på torka. Se till att jorden hålls fuktig. Det kan också vara näringsbrist. Ge hönsgödsel, ett rejält lager med gräsklipp i några omgångar under odlingstiden.

Fula gnag och gångar i stjälkarna

Selleriflugan eller morotflugans larver har varit i farten. Använd fiberduk redan från planteringen.

Skörd och förvaring av rotselleri

Skörd av rotselleri
De tunga rotknölarna kan lagras som andra rotfrukter, svalt och mörkt, i flera månader.
 
Man kan nypa av blasten och använda den färsk under hela odlingssäsongen, som persilja.
 
Skörda rotknölarna under senhösten, när plantan börjar lagra in all näring från bladen i i knölen. Knölarna tål några minusgrader. Putsa bort rötterna med en vass kniv och skär av blasten. Knölarna kan förvaras svalt och mörkt i kylen i flera månader.
Man kan också frysa in förvälld rotselleri. Skala knölarna, skär rotfrukten i mindre bitar och förväll snabbt i lättsaltat vatten med lite citron eller ättika för vitare frukkött. 

Användning av rotselleri

Rostad rotselleri i soppa
Den smakrika rotfrukten sätter piff på alla slags soppor och gratänger. Här potatis- och rotsellerisoppa med rostad lök, morot och rotselleri.
 
I Sverige har vi njutit av rotselleri sedan 1700-talet. Den blev snart en hit i köttsoppor, buljonger och pytt i panna.
Idag har rotsellerin fått en renässans som givet inslag i det vegetariska köket. Rotsellerins stora fördel är den intensiva smaken och det matiga, lite söta köttet. Den är perfekt i alla slags soppor, gratänger och även ungsgrillad. Svamp och lök är givna smakkompisar. 
 
Bladen kan används som persilja, men har en betydligt mer intensiv smak. Den är härlig att hacka ihop med vitlök och tomat och servera med god olja och balsamicovinäger på en bruschetta.
 
Bladselleri i grönsakshack med tomat och vitlök
Selleriblad har en frisk, härliga smak som kommer väl till sin rätt i ett grönsakshack med tomat, vitlök och god olja.

 
Foto: Karin Elmberg, Rasbak, Karin Runge m fl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.