Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0
0.00 kr
Till Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com
Fakta & Råd / Växter / Köksväxter

Tio tips för tomatodling på balkongen

ampeltomat Cherry Falls
Att plocka solvarma tomater från den egna balkongodlingen är sann odlarglädje. På den lilla ytan passar halvhöga busksorter liksom ampelsorter. Här kommer bästa råden för att få en fin balkongskörd.

10 tips för balkongodling av tomater

Busktomat och ampeltomat
De små dvärgbusktomaterna är som gjorda för en kruka på nypavstånd, här tomat 'Vilma'. Till höger ampeltomaten tomat 'Bajaja'.
 1. Öst- eller söderläge passar bäst. Tomater älskar ljus och värme. Är balkongen blåsig, försök skärma av för att skapa lä eller odla i minidrivhus.
 2. Undvik de högsta sorterna som inte trivs om det blåser och dessutom tar onödigt stor plats. Satsa på busktomater, halvhöga sorter och ampeltomater. 
 3. Välj rejäla krukor och amplar så underlättas skötseln eftersom en liten jordvolym måste vattnas dagligen. Lättviktiga, ihopvikningsbara odlingssäckar är perfekta här. Skydda gärna underlaget med våra praktiska blomfat och brickor.
 4. Satsa på välgödslad grönsaksjord och bra näring. Använd organisk tomatnäring anpassade för tomater. Passar också chiliplantor. 
 5. Ha gärna fyllda vattenkannor stående så att vattnet är ljummet, tomater gillar inte iskallt kranvatten. När tomatplantorna kommit igång att växa är det bekvämt att blanda näringen direkt i kannan, följ doseringen på flaskan.

  Tomatodling på balkong i kruka
  En skärddarsydd odlingssäck med spaljé för lilla ytan. I mitten: stor jordvolym ger en lättskött odling. TIll höger: ett ventilerat minidrivhus skyddar tomatplantan hela säsongen.
 6. En inglasad balkong kan bli väl varm, tomater trivs bäst kring 18-28 grader på dagen. Försök skapa tvärdrag och sätt upp solskydd heta sommardagar.
 7. Tomater behöver pollineras, det sköter vinden, flygande insekter och beröring av plantan. På en inglasad balkong behöver du skaka plantorna någon gång i veckan. 
 8. Samodla för att spara plats. Basilika, mynta eller gräslök kring fötterna är vackert och gott.
 9. Bind upp tomatplantan så att den står stadigt och blir mer lättskött. Använd växtstödet Tomato Buddy eller plantera direkt i Tom Tomato med integrerat växtstöd. Det går också bra att binda upp mot bambukäppar med jutesnöre.
 10. Självvattnande, solcellsdriven bevattning gör tomatodlingen smidig. Vår Irrigatia SOL-C12 är idealisk om det ryms ett litet vattenmagasin på balkongen.
 
 
Här hittar du frö till härliga ampeltomater för balkongen.
 
TIPS! I tomatväljaren kan du välja ut sorter som passar just för din odling.
 
Läs vidare om fler odlingsråd för tomater!

Foto: Fleuroselect, Floradania m fl.
Odlingstips och inspiration
Kommentarer ()

Tips på produkter

Fler produkter ˅

Tips på artiklar

Fler artiklar ˅
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com