Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Äta och dricka pelargoner

pelargonte av torkade pelargoner
Doftpelargoner har många användningsområden i köket där alla sorter kan ätas förutom arten P. crispum vars hårda blad kan orsaka magont.
De har en given plats i köksträdgården där de kan odlas på friland sommartid där de stormtrivs och snabbt blir stora och kraftiga och kan användas färska under hela odlingssäsongen.
När hösten kommer kan man skörda bladen och torka när plantorna skärs ner och tas in för övervintring.
 
Doftpelargon Attar of Roses
Doftepelargonen 'Attar of Roses' har en doft och smak av ros som passar till bakverk och desserter, lemonad och te och mycket annat.
 
Det finns hundratals olika sorter av doftpelargoner dit också arter med doftande egenskaper räknas som t.ex. P. tomentosum med sin uttalade mintdoft, och tillika smak.
Doft och smak följs åt ganska tydligt där sorter som doftar åt roshållet har en smak av ros, liksom citrus sorter har en smak av citrus osv.
 

Användning av doftpelargoner

Bladen kan användas både färska och torkade och är kanske mest kända för att smaksätta kakor och bröd, men det finns många andra användningsområden. 
 
Pelargoner är en utmärkt krydda och smaksättare i olika maträtter med kött, fisk och kyckling. De passar också bra som krydda till pasta och i sallader, i desserter, till te i olika blandningar och inte minst till min favorit pelargonlemonad. Här är det fritt fram att smaka och prova.

Skörda och torka doftpelargoner

doftpelargoner under vinterskydd
 
Pelargonerna har fått stå kvar några frostnätter under skyddsväv. Nu när kylan kommer mer permanent är det dags för skörd.
 
Pelargonblad på torkgaller
 
Bladen rycks lätt av från stjälkarna och läggs på ett galler utan att överlappa varandra.
 
Pelargonblad torkas i ugnen
 
Bladen kan hängas eller läggas på tork för lufttorkning. I ugnen tar det 1-2 timmar att torka en omgång i 80 graders temperatur. 
 
torkade pelargonblad
 
När de är ordentligt torra går de lätt att smula sönder.
 
Torkade pelargoner i burk
 
Låt dem svalna innan du häller över dem i en burk med tättslutande lock där de kan förvaras minst 6 månader.
 
torkade pelargonblommor
 
Tips! Blanda i torkade kronblad från olika sorters zonalpelargoner för att ge lite färg till blandningen.

Pelargonte

pelargonte
 
Både färska och torkade blad av doftpelargoner smakar utmärkt som te. De olika sorterna ger olika smak och kan också blandas med andra örter till nya spännande blandningar.

Recepttips med pelargoner

 
Läs mer om odling och skötsel av doftpelargoner i artikeln Doftpelargoner - Skötsel och fakta
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.