Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Ska man toppa chiliplantor?

Fråga

Nu böjar mina chiliplantor växa rejält och jag undrar om och när de ska toppas? Jag har sorterna 'Tabasco', 'Jamaican Bell' och 'Vulcan'.
Undrar Anna

Svar

Det beror på växtsätt och hur du vill forma dina plantor. Vissa sorter är väldigt yviga och andra växer naturligt mer kompakt och buskigt. Generellt behöver sorter av Capsicum annuum ('Vulcan') och C. baccatum ('Jamaican Bell') toppas för att bli fina, medan arter av C. frutescens ('Tabasco') och C. chinensis växer naturligt mer busklikt och därför inte behöver toppningen. Om plantan har fått för lite ljus under plantuppdragningen och är lite gänglig och långsträckt kan den behöva kortas in oavsett sort för att få kraftigare grenverk. Om du börjar driva upp dina chiliplantor från chilifrön tidigt rekommenderar vi alltid växtbelysning för att undvika sådana problem så att plantorna blir knubbiga och fina.
 
chiliplanta med form av träd
Om man vill forma sin chiliplanta till ett vackert träd stammar man först upp några stadiga stjälkar och toppar sedan plantan.
 
Man toppar tidigt i småplantstadiet, när chiliplantan fått några bladpar och är ca 15 cm hög. De sorter som växer väldigt vidlyftigt och är starkväxande behöver toppas två gånger. Andra toppningen görs efter ytterligare några veckor. Använd gärna en stadig och bra liten sekatör som ger ett skarpt och rent snitt.
 
Du toppar genom att knipsa av en topp precis ovanför ett bladpar en bit in på stjälken. När du toppar kan du rota toppskotten till nya chiliplantor!
Om du ska övervintra din chili kan det vara en god idé att klippa in den också. Kompakta och mer buskiga plantor är också lättare att övervintra om du vill försöka dig på det.
 
Välmående och knubbig plantor får du också genom att ge dina plantor en riktigt bra näring. Vi rekommenderar Chilli Focus som tagits fram i samarbete med ledande brittiska chiliodlare.
 
 

Stamma upp chili

Om du vill att de ska växa som träd, alltså med hög stam och sidoskott som går ut från toppen, formas plantan genom att få växa till önskad höjd först och därefter toppas den så att "kronan" blir buskig.
Läs mer om hur man formar träd här. Det blir vackra plantor med så småningom fler blommor och frukter. Nackdelen är att man försenar blomningen med några veckor. De behöver stadgas eftersom kronan och tyngdpunkten kommer högt upp.
 
Läs gärna fler tips här om att odla chili.
 
Lycka till!
Hälsar Karin
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.