Paprikan trivs med likasinnade som tomat och chili på en varm, skyddad plats som en balkong eller ett uterum.
Växtbeskrivning
Vetenskapligt namn: Capsicum annuum
Botanik: Ettårig. Blommar och sätter frön samma år. Tillhör familjen Solanaceae, potatisväxter. Härstammar från Sydamerika och samma områden som tomaten. Det finns ett 30-tal vilda arter av släktet Capsicum, paprikan tillhör släktet C. annuum. De flesta sorterna är självpollinerande men paprikorna blir större om blommorna pollineras.

Utvecklingstid: Från cirka 120 dagar.
Kan förodlas: Ja, eftersom det är en lång kulturtid behöver man förodla småplantor som planteras om före utsättning.
Läge: Trivs i sol och värme, för lite värme och ljus ger besk smak. Perfekt för krukodling i ett uterum, växthus eller en skyddad balkong. Välj rejäla krukor på minst 10 l.
Såtid: Februari-mars med växtlampa, annars slutet på mars-april.
Sådjup: ca 0.5 cm.
Groningstemperatur: ca 25 grader
Groningstid: 8-30dygn
Plantavstånd: 40 cm
Näring/jord: Trivs i lucker, djup jord av samma typ som för tomat och chili. När plantan har kommit igång att växa ordentligt börjar man ge näring med vattnet av samma typ som för tomat och chili.
Vatten: Trivs inte med att torka ut.
Växtsätt: Buskform med kraftigt rostystem. Stjälken blir lite träaktig. Huvudstammen grenar sig normalt i två grenar på ca 30 cm höjd, vilket kallas sympodialt växtsätt. Plantan blir lättskött om man låter dessa två grenar bilda stammar och sedan nyper bort, pincerar de skott som sedan i sin tur vill förgrena sig. De flesta sorter blir knappt meterhöga.
Ohyra/sjukdomar: Kan drabbas av pistillröta, precis som tomat. Sjukdomen beror på obalans i näringsupptaget vilket i sin tur beror på ojämn vattning. Här kan du läsa vidare om pistillröta och hur det undviks.
Bladlöss kan härja, håll koll på bladen och nyp bort eller duscha plantan om de skulle dyka upp.
Spinnkvalster kan dyka upp vid torr och varm väderlek, här kan du läsa om hur de bekämpas.
Vita flygare gör normalt inte så stor skada men kan i svåra fall bekämpas biologiskt med parasitsteklar.
Användning: Skördas från augusti till oktober. Paprika här härligt både färsk och tillagad. Vid ugnsrostning får paprikan en rund sötma. En suverän grönsak i grytor och soppor som ungersk gulasch.
Lagring/förvaring: Överskottet kan frysas in efter en lätt förvällning.
Odlingsråd för paprika
En rejäl kruka eller odlingslåda på en skyddad plats är idealet för paprika, tomater och chili.
En varm, ljus plats i näringsrik jord är idealet för paprika. För att hinna få fin skörd behöver man starta med sådden tidigt, redan i februari-mars. Paprika har samma odlingskrav som chili, här kan du läsa vidare. Eftersom paprikafrukterna är större och tyngre behöver plantan någon form av stöd som en bambukäpp eller uppbindning med trådar. Beskär gärna den buskiga plantan så att två huvudskott tillåts växa vidare varifrån blombärande skott utvecklas. Paprikaplantan blir då mer lättskött och ger rikare skörd.
Foto: Karin Elmberg och Floradania