Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Larver äter av spirean

Fråga

Hej!
Varje vår äter massor av små larver på min spireahäck. Vad är det för kryp och hur får jag bort dem?
Undrar Evalill
 
larv på spirea Nematus spiraeae
Här kalasar en liten gynnare på plymspirea. Det är en stekel-larv som känns igen genom att den har minst fem par bukfötter (de som sitter mitt på kroppen) och bröstfötter längst fram. I början har den som här små mörka prickar längs kroppens sidor och huvudet är  mörkt. Senare försvinner prickarna och huvudet bleknar till gulgrönt med bara en liten svart fläck kvar på båda sidor. 

Svar

Du har med stor sannolikhet besök av en stekel som specifikt gillar just spireor, närmare brudspirea och plymspirea. Den har inget svenskt namn, men heter på latin Nematus spiraeae. Stekeln kommer fram i maj och är ganska liten, 5-6 mm. Den lägger då ägg på undersidan av bladen på spireor. När äggen kläcks kommer larverna fram, 15-20 mm långa med ett först mörkt huvud och små små prickar längs sidorna på kroppen. Prickarna bleknar sedan bort och huvudet blir mera grönbrunt.
Larverna är väldigt glupska och kan kaläta plantor. Spireorna brukar i regel sedan komma igen, men det ser ju tråkigt ut och hämmar plantan. Det kan också komma en andra invasion av larver i juli-augusti.
Larverna förpuppar sig sedan nere i jorden kring plantorna. Läs gärna vidare här om hur du ser skillnad på olika larver.
Idag finns tyvärr inga riktigt effektiva medel att ta till. Ha stenkoll på våren och högsommaren och kika efter gnagskader på bladen. Om/när de dyker upp: lägg ett lakan eller en fiberduk under buskarna och skaka grenarna hårt. Larverna trillar då ner och kan samlas in. Spruta därefter busken med ett insektshämmande medel som SMC. Detta medel är miljlövänligt, stärker bladen och gör dem oaptitliga. 
Lycka till!
Hälsar Karin
Foto: Linse Patron
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.