Midsommar-REA - Upp till 50% på utvalt!
Fakta & Råd

Odla mynta

Blommande grönmynta Mentha spicata

Fakta om mynta

Blommande grönmynta
Mynta, här grönmynta, Mentha spicata, är en både vacker och användbar kryddört. Men se upp - flera arter sprider sig ohämmat!
 
Mynta hör till våra mest lättodlade växter och är en användbar kryddört till drycker och läckra maträtter. 
 
Svenskt namn: mynta, grönmynta, pepparmynta, polejmynta krusmynta, rundmynta (äppelmynta) m fl.
Vetenskapligt namn: Mentha spicata (grönmynta), M. x piperita (pepparmynta), M. pulegium (polejmynta), M. x gracilis (ädelmynta), M. suaveolens (rundmynta) m fl.
Familj: Lamiaceae, kransblommiga eller läppblommiga växter.

Olika sorters mynta 

Det finns hundratals sorter med spännande smaker, som choklad, apelsin också den klassiska pepparmynta förstås. Myntor är verkligen samlarväxter för den som gillar att experimentera i köket. Året om finns frön under Kryddväxter och örter. I säsong hittar du även myntaplantor under Kryddväxter, småplantor.
 
Olika sorters mynta - x
 
 
Krusmynta, Mentha spicata 'Crispa', är en klassiker med frisk myntasmak, krusiga blad och vita blommor.
Ingefärsmynta M. x gracilis 'Variegata', är vackert gulmarmorerad med ingefärssmak och rosa blommor.
Marockomynta, M. spicata 'Maroccan', är av många anseddd som den finaste myntan med ren, stark myntasmak. Bladen är svagt krusade, blommorna vita. 
Ananasmynta M. suavolens 'Variegata', tillhör rundmyntorna med lite äggrunda, svagt ludna blad. Tydlig, frisk ananassmak och snygga, vitkantade blad.
Chokladmynta, M. x piperita 'Chocolate', kallas också "After Eight" av den härliga chokladmyntasmaken. 
Polejmynta har ett luftigt växtsätt och sprider sig inte lika intensivt som grönmynta och pepparmyntorna. Frösår sig gärna. Den doftar intensivt och kallades för loppört, då den använts som avskräckningsmedel för ohyra. De lilarosa blommorna kommer i bladvecken.
 
 
Botanik: Perenn, flerårig, ört. Släktet rymmer ca 25 arter varav åtta är vildväxande i Sverige upp till Medelpad. Framförallt återvinns de på fuktiga, soliga dikesmarker.
 
Bi som pollinerar blomma av grönmynta
Myntablommorna är rika på nektar och viktiga för våra pollinatörer.
 
Blomman sitter på raka, höga stjälkar. Den är tvåläppig i rosa, lila eller vitt och rikt på nektar - pollinatörerna flockas bland blommorna. De sitter antingen i toppen, eller i bladvecken i kransar som bildar ax.
Bladen är rika på eteriska oljor, framför allt mentol, vilket bidrar till att det är en frisk växt som inte angrips av varken insekter eller svampsjukdomar.
 
Vildväxande ängsmynta
Vildväxande åkermynta, M. arvensis, på fuktig ängsmark i Östergötland. Notera att blomställningen sitter i bladvecken.
 
Myntan sprider sig friskt med underjordiska stammar, rhizomer. 
 
Växttyp: Flerårig ört.
Härdighet: Zon 3-8 beroende på sort. 
Svårighetsgrad: Lätt.
Höjd: 10-100 cm 
Blomfärg: Vit, rosa, lila.
Jordmån: Trivs i de flesta jordar, smaken blir mer intensiv i lite mager jord.
Näring: Måttligt näringskrävande. Det räcker med en giva kogödsel på våren. I mycket mager jord sätter kväve fart på tillväxten, använd gräsklipp eller hönsgödsel.
Vattning: Trivs inte med att torka ut, men ett etablerat bestånd klarar torrperioder.
Förodlas: Ja, kan sås inomhus.
Läge: Sol-skugga.
Odlingsplats: Kryddland, utekruka, odlingslåda. Även för odling i hydrokultur inomhus, eller på fönsterbrädan med växtlampa året om. Läs vidare i 10 kryddörter att odla inomhus.
Såtid: Inomhus feb-apr. Direktsådd mars-juni.
Sådjup: 0,3 cm
Avstånd: 20-40 cm
Groningstemperatur: 18-25 °C
Groningstid: 2-3 veckor
Skörd: Juni-oktober / Året om
Förökningssätt: Många myntor kan bara förökas med sticklingar, enklast med en underjordiska stamstickling, rhizom. Rundmynta och polejmynta kan fröförkas.
 
Förökning av mynta med rhizom, rotskott
Myntor förökas enkelt med rotskott, som egentligen är underjordiska stammar, så kallade rhizom. 

Så odlar du mynta

  • Så inomhus i såjord. Fröna är ljusgroende, fukta jorden, så ut fröna och täck med ett tunt lager vermikulit. Fram till april behövs växtbelysning för att plantorna ska bli kompakta och fina. I Odlingsskolan del 1: Frösådd finner du alla råd för att lyckas med starten.
  • När fröplantorna har fått några blad planteras de om till större krukor i ny såjord.
  • Plantera ut på växtplatsen när frostrisken är över. 
  • Myntor har små krav på växtplatsen, de flesta arter sprider sig friskt med underjordiska stammar, så kallade rhizom. Plantera dem därför gärna i stor utekruka, odlingslåda eller odla dem inomhus på fönsterbrädan eller i hydrokultur.
  • Under sommarhalvåret kan myntorna enkelt förökas genom att man med vass spade, eller sekatör, skär av småplantor med en bit av den underjordiska stammen, rhizomet.
  • Var försiktig med näring, en näve kogödsel på våren är tillräckligt. För mycket kväve ger lös bladväxt som ger svagare smak och sämre övervintring.
  • Mynta passar också utmärmt för odling i hydrokultur eller inomhus i kruka med växtbelysning året om. Plantan blir dock inte så långlivad, räkna med ett år. Eller plantera om och ställ ut växten sommartid.
 
ads

Samodling med mynta

Mynta odlad i odlingslåda pallkrage
Med tanke på spridningsvilligheten är myntan egentligen en solist. Men i odlingslåda passar den med snabbväxande, ettåriga grönsaker. Här tronar eleganta chokladmyntan

De flesta myntor växer aggressivt och passar därför inte i rabatter. Men i odlingslådan, eller i stor kruka, är de perfekta att samodla med snabba ettåringar som sallat, rädisa, småblad eller rucola.

Sjukdomar och problem vid odling av mynta

En problemfri och frisk växt. Vid torr väderlek under sensommaren kan mjöldagg slå till. Läs i artikeln Mjöldagg på trädgårdsväxter hur du får bukt med denna svampsjukdom.

Skörd och förvaring av mynta

Skörda kontinuerligt av toppskotten genom att klippa precis ovanför ett blad. Ju mer du klipper, desto fler skott bryter fram och plantan blir buskig och fin. Samtidigt fördörjer man blomningen, som sätter stopp för den vegetativa tillväxten.
 
Mynta lagras genom att torkas. Då blir smaken mer intensiv. Skörda på förmiddagen, när daggen torkat men innan solen börjar gassa. Då är innehållet av de smakrika, eteriska oljorna som högst. 
Antingen kan stjälkarna hängas upp i små knippen och torkas luftigt. Repa sedan av bladen. Eller repas bladen av och torkas i en örttork.
Förvara torkad mynta i mörka, lufttäta burkar.

Användning av mynta

Mynta i drinkar
Färska myntablad är underbara i svala drinkar som kubanska klassikern mojito med vit rom.

Myntor är oslagbara i svala sommardrinkar, som klassikern mojito. Några myntablad i bordsvattnet friskar upp året om.
Myntor gör också ett underbart förkylningste som lindrar halsont. I artikeln Njut av hemodlat örtte kan du läsa vidare.
I Mellanöstern används mynta flitigt till lammrätter och i den härligt mustiga libanesiska bulgurrätten tabbouleh. 
De fruktiga myntorna är härliga i en sommarsallad med melon och tomat. Gelé på mynta är ett engelskt påhitt och ett läckert tillbehör till lammsteken.
 
Mynta är dessutom vackra i buketten och en viktig nektarkälla för pollinerande insekter.
 
Myntorna är rika på eteriska oljor som mentol och karvon. Färsk mynta är en viktig smaksättare i pepparmyntsolje-industrin. Till de hälsobefrämjande effekterna hör att mentol dämpar illamående, är smärtstillande, har en svalkande effekt vid direktkontakt och dessutom är antiseptisk.
 
Foto: Karin Elmberg, Kolforn och Stefan Lefnaer.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.