FRI FRAKT hela helgen!
Fakta & Råd

Odla pak choi, sellerikål

Pak choi sellerikål i odling

KÖP KÅLVÄXTERKÖP ASIATISKA BLADGRÖNSAKERKÖP ODLINGSTILLBEHÖR

 

Odling av sellerikål, pak choi
De kritvita, stadiga stjälkarna är utmärkande för den klassiska sellerikålen, som pak choi 'Summer Breeze''.
 
Sellerikål, eller pak choi som den kallas i grönsaksdisken, är en härlig och mycket användbar grönsak - storfavorit i det kinesiska köket. Den stortrivs i vårt svala, skandinaviska klimat. 
 

Fakta om sellerikål, pak choi

Svenskt namn: Sellerikål (pak choi), blomsellerikål (choy sum), tatsoikål.
Vetenskapligt namn: Brassica rapa Chinensis-gruppen, B. rapa Parachinensis-gruppen (blomsellerikål), B. rapa Narinosa-gruppen (tatsoikål)
Familj: Brassicacea, korsblommiga växter eller kålväxter.
Sorter: Det finns flera sorter av sellerikål med lite olika växtsätt och utseende. Den klassiska sellerikålen växer i vasform med stadiga, vita stjälkar och robusta blad. 
 
ads
 
Växttyp: Ettårig kålväxt.
Svårighetsgrad: Lätt.
Höjd: 10-50 cm
Jordmån: Trivs i alla jordmåner men blir bäst i mullrik, genomsläpplig lerjord.
Näring: Måttligt näringskrävande. Kompostjord ger en fin struktur som kålväxter uppskattar. 
Även en näringsrik jord måste tilläggsgödslas under sommaren, täckodling med gräsklipp och växtrens är perfekt liksom hönsgödsel
 
Odling av sellerikål pak choi - x
Sellerikål trivs i en lucker, mullrik jord. Bladen växer först utåt och knyter sedan ihop sig till en vasform.
 
Vattning: Håll jämn fuktighet. Många sorter tål att vattnas med salt havsvatten. Läs vidare om fler växter som kan vattnas med saltvatten.
Förodlas: Ja, men kan också direktsås. 
Läge: Sol/halvskugga.
Odlingsplats: Köksland, odlingslåda, hydrokultur, med växtbelysning ute och inne.
Härdighet: Vinterhärdig till ca -4 °C, tatsoik till -10 °C. 
Såtid: Mars-maj/aug-okt Inomhus året om i hydrokultur eller annan odlingsstation.
Sådjup: 1 cm
Avstånd: Ca 20 cm.
Radavstånd: Ca 30 cm.
Groningstemperatur: Lägst 5 °C. 
Groningstid: 5-10 dagar.
Utvecklingstid: 40-60 dagar, småblad ca 20 dagar.
Skörd: Huvuden skördas sommar och hela hösten. Inomhusodling året om.
Förökningssätt: Med frön.

 

Odlingsråd för sellerikål, pak choi

Fiberduk och kålnär vid odling av sak choi asiatiska grönsaker
Fiberduk eller kålnät snabbar på odlingen och hindrar effektivt skadegörare.
 
Sellerikål och dess nära släktingar är mer lättodlade än vanliga kålväxter. De växer snabbt och trivs i vårt lite svalare klimat.
  • Förodla i såjord genom att så inomhus 4-6 veckor före beräknad utsättning. 
  • Ju varmare desto snabbare groning upp till 25 °C. När bladen tittar fram flyttas småplantorna till en sval och ljus plats så att de inte blir gängliga.
  • Eller så direkt på växtplatsen när jorden är riktigt varm, under senvåren eller sensommar och tidig höst. 
  • Sådd under sommaren leder lätt till stocklöpning, då plantan slutar växa och blommar istället. Se nedan under Skadegörare och problem.
  • Vid utplanteringen sätts plantan lite djupare än den stått i krukan så att den står stadigt. På med fiberduk direkt så att inga flygande insekter kommer till.
 
Frösådda plantor av sak choi sellerikål - px
Också småplantorna av sellerikål är robusta.
 
  • Täckodla kontinuerligt med gräsklipp och växtrens, plantorna gynnas av markfukten och näringen som utsöndras när täcket bryts ner.
  • För en grundgödslad jord räcker denna näring till för första skörden. Men om du vill odla fler omgångar behövs tillskottsgödsling med mera gräsklipp/växtrens, eller hönsgödsel
  • Vattna vid torka, annars finns risk för att plantan slutar växa och börjar blomma, så kallad stocklöpning (se nedan Skadegörare och problem).
  • Kålväxter behöver minst 4, helst 6 års växtföljd för att trivas näringsmässigt och inte drabbas av svåra skadegörare. Läs mer i Så fungerar växtföljd i köksväxtlandet.
  • Sellerikål trivs utmärkt att odla i hydrokultur. Växttakten är snabb och du kan börja skörda småblad redan efter två veckor och hela huvuden efter ca sju veckor. Läs om fler tips för Odling i hydrokultur.
 
Pak choi sellerikål i hydrokultur - LS
Sellerikål trivs utmärkt i hydrokultur. Här syns tillväxten av pak choi 'Arax på bara fyra dagar - från småplantan till vänster till skördeklara blad till vänster. 

Samodling med sellerikål, pak choi

 
Odling av sellerikål asiatiska grönsaker i pallkrage - x
Asiatiska bladgrönsaker trivs tillsammans i odlingslådan. I förgrunden mizunakål, i mitten rödbladig sellerikål och längst bort vanlig sellerikål. Fiberduk snabbar på odlingen och hindrar skadedörare.
 
Sellerikål är en relativt snabb kultur. Odla ihop med andra asiatiska bladväxter och så i omgångar. Då är det också enkelt att hålla koll på växtföljden, som är viktig för alla kålväxter (se Skadegörare och problem nedan). 
Eftersom dessa växtslag inte kan sås under sommaren, kan de gärna odlas ihop med värmekrävande växter som pumpa och squash som får bre ut sig under högsommaren.

Sjukdomar och problem vid odling av sellerikål, pak choi

Snigelskador på kålblad - x
Sniglar gillar sellerikålens mjälla blad. Strö ut kiselgur eller nässelblad (som är kiselrika och samtidigt gödslar) som effektivt motar sniglar.
 
Många kryp gillar kålplantor, som måste skyddas med odlingsduk under hela kulturtiden. Helst perforerat kålnät som ger ett svalare mikroklimat. 

Uppätna blad

Bladskador av kålfjäril larver på sellerikål pak choi
Kålfjärilens larver kan snabbt kaläta kålbladen. Fjärilen känns lätt igen; gräddvita vingar med svarta prickar. 

Kålfjärils- och kålmalslarverna är de värsta skadedjuren. De glupska larverna kan kaläta plantorna på några dagar. De motas med fiberduk eller odlingstunnel med kålnät som ska på redan vid utplanteringen. Olika storlekar och typer av odlingstunnel hittar du i vår webshop.
Biologisk bekämpning med Turex är effektivt om du redan fått angrepp.
 
Sniglar. Känns igen på att hålen är rundade med lite raspiga kanter. Strö ut kisel, som sniglarna ratar. Fler tips i artikeln De tio bästa tipsen för bekämpning av sniglar.

Plantan blommar i förtid

Blommande sellerikål stocklöpning - x

När sellerikål börjar gå i blom slutar plantan att producera nya blad. Det kallas stocklöpning. Det beror på att det är för hög temperatur, för torr jord och ofta gassande sol. Fenomenet inträffar vanligen under högsommaren, varför ett odlingsuppehåll är lämpligt under den varmaste perioden.

Hål i bladen

Vanligen jordloppor som är snabba små kryp som gärna knaprar på bladen och lämnar små hål. De är som mest aktiva vid varmt och torrt väder, vattna ofta så trivs de sämre. Marktäckning med odlingsduk skyddar liksom täckodling och att strö ut kiselgur eller vedaska kring plantorna. Läs vidare i artikeln om Vedaska som gödning.

Gula blad

Näringsbrist, gödsla med färskt gräsklipp eller hönsgödsel. Vattna vid torka.

Allmänt svag tillväxt

Kan bero på att kålväxter tidigare vuxit på platsen. Följ råden för växtföljd, för familjen kålväxter gäller att inte odla i samma jord oftare än vart femte-sjätte år.

Kålflugans larver gnager på rötterna som ruttnar inifrån. De motas också med fiberduk och ordnad växtföljd. Täckodling minskar angrepp av kålflugan som lägger ägg på marken intill plantorna.
 
Klumprotsjuka är en svampsjukdom som förstör rötterna som blir missbildade. Har man väl fått in svampen övervintrar den med sporer som kan ligga i vilstadie i jorden i 20 år.
Klumprotsjuka är vanligast på dåligt dränerade jordar med lågt pH. I Motas bäst genom 6:årig växtföljd.

Skörd och förvaring av sellerikål, pak choi

Antingen skördar man kontinuerligt småblad, till sallader och andra kalla rätter. Eller låter man plantan bilda ett huvud och skördar huvudet genom att med vass kniv skära av huvudet nästan nere vid basen. Nya blad och skott kan då bryta fram, även om plantan inte orkar bilda nya, stora huvuden.
Färska huvuden hållerl några veckor i kylen, småblad 4-5 dagar. Överskott förvälls hastigt och fryses in.

Användning av sellerikål, pak choi

Wok med sellerikål pak choi - x
 
Sellerikål och dess nära släktingar är en av de mest använda grönsakerna i det kinesiska köket. De är perfekta i wokade rätter, gratänger och soppor. Färska blad är läckra i alla slags kalla rätter och på smörgåsen. 
Kålväxter är mycket nyttiga, bland annat rika på C-vitamin, betakaroten, järn och antioxidanter. 
 
 
Foto: Karin Elmberg och Linda Sandström m fl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.