15% på ett köp för medlemmar*

Vattentunna i trä med lock, 115 L

Ronetunnan är ett unikt hantverk och mycket vacker trätunna för uppsamling av regnvatten.

Pris: 3099 kr
I lager
Skrymmandetillägg tillkommer
Artnr: 23725
Klimatkompenserad frakt
Fri frakt över 690 kr**
14 dagars returrätt*
30 dagars öppet köp*
* Ej växter, nyttodjur och beställningsvara, se villkor.
** Gäller ej växthus och plantskoleväxter.

Produktbeskrivning

Ronetunnan är ett unikt hantverk och mycket vacker trätunna i hartsrik furu för uppsamling av regnvatten.
Passar alla trädgårdar och har en tidlös charm. Ett både roligare och miljövänligare alternativ till plasttunnan.

Tips

Komplettera med Irrigatia solcellsdrivet bevattningssystem för att smidigt och miljövänligt självbevattna rabatter och köksland. Borra ett litet hål i locket där du för igenom slangen.

Ytan kan behandlas med den Gotländska tjäran för att ge en ljusbrun lyster som höjer upplevelsen och gör att den åldras på ett vackert sätt. Köp till separat.
Tunnan kan också behandlas med t.ex järnvitriol som ger en vacker grånad, patinerad yta.

Avled vatten från tunnan genom att borra ett hål i övre delen och montera dit en slang som förslagsvis leder över till en annan tunna eller som rinner ut en bit ifrån huset. Detta för att tunnan inte ska bli överfull och rinna över kanten.

Man kan också montera dit en kran i nedre delen för att kunna tappa upp vatten i en kanna för bevattning av trädgårdens rabatter och grönsaksodlingar.

Placera tunnan på ett underlag där den får andas underifrån. Ska den tex stå på gräsmattan eller barjord så placera den på klossar eller liknande. 

I denna produkt ingår lock.

Storlek: ca H:78 x Ø45 cm
Volym: ca 115 liter
Material: Hartsrik furu

Finns även att beställa utan lock (artnr: 23572).

Hantverk och tradition

Konsten att producera främst tunnor och då silltunnor i harsrik furu är på utdöende i Norden. I Sverige totalt nedlagt pga. EU-bestämmelser.

Tunnorna användes tidigare i livsmedelsindutrin som då bl.a. silltunnor.

Ett gammalt hantverk och kunskap som överförts från släktled till släktträd och idag är vår producent Jostein och Oddvar i 5:e generationen som fortsätter utveckla kunnandet i de vattentunnor och blomlådor som vi erbjuder. Ett gediget hantverk och tradition.

Tidigare tillverkades tunnorna i bondgårdarna på Gotland för kalkindustrin. Ett arbete som bönderna utförde på gården under vintern när jordbruket låg nere och som gav arbete och inkomster.

Tunnorna kan förädlas enligt gammal tradition genom att ytbehandlas med gotländsk trätjära som man idag utvinner på gammalt vis via kolmila eller soijde somd et heter på gotländska. Tunnor och blomlådor får en ljusbrun lyster som höjer upplevelsen och åldras senare på ett vackert sätt.

Idag används dessa trätunnor som vattentunnor av många olika skäl.

  • Miljöskäl - pga de låga grundvattennivåerna.
  • Samlar bra och miljövänligt vatten för bevattning av blommor och grönsaker.
  • Estetiskt och miljömässigt alternativ till plasttunnor.

Vinterförvaring

Töm tunnan på vatten och ställ dem upp och ner på något underlag. Förslagsvis på en pall.

Att tänka på innan användning

Ny tunna och lock vid leverans kan vara gles mellan brädorna. Fyll tunnan successivt med vatten så sväller träet och tunnan förblir tät så länge den regelbundet fylls upp med vatten. Kan ta 12-24 timmar. Locket kan också behöva få svälla för att bli helt tätt.

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.