FRI FRAKT t.o.m 19/12
Fakta & Råd

Odla chili

Chilipeppar i kruka
 
Chilipeppar i kruka - FD

Hemodlad chilipeppar, Capsicum annuum, är sann odlarlycka. Du blir rikt belönad med massor av vackra, glänsande frukter. Roliga att ge bort! Wexthuset har ett stort utbud av chilifrön med olika styrkor och smaker. 
Spanskpepparsläktet, Capsicum, som chilipeppar tillhör, är stort och när du blivit varm i kläderna finns flera häftiga familjer att lära känna och odla. Till exempel bärpeppar, Capsicum baccatum, chacopeppar, C chacoense, tabascopeppar, C frutescens eller rokotopeppar, C pubescens.

Chili är släkt med paprika, tomat, aubergin och potatis, det kan du se på den likartade blomman.
Det verksamma ämnet i chili heter capsaicin och finns i alla chilifrukter. Koncentrationen av capsaicin (ungefär samma sak som den upplevda hettan) mäts i scoville-grader. Capsaicin har många hälsofrämjande egenskaper; det ökar ämnesomsättningen, är inflammationshämmande, rikt på antioxidanter och frigör endofiner vilket ger en känsla av välbefinnande. Medicinskt ingår capsaicin i smärtstillande salvor.
 
 

Så odlar du chilipeppar

Läs om att så chilifrön och drar upp egna chiliplantor. Om du inte hann så själv finns det i säsong chiliplantor i webbutiken.
Välj gärna lite olika sorter och känn efter att krukan har lite tyngd så att jorden inte är uttorkad.

 

Jord till chili

Använd näringsrik blomjord avsedd för krukväxter. Den innehåller långtidsverkande gödning så att du inte behöver tillskottsgödsla den första tiden.
 

Kärl för chiliplantor

Plantera i rejäl kruka, helst 10 liter, så blir det mer lättskött och plantan har förutsättningar att bli pampig med massor av frukter. Chiliplantan vill inte torka ut, håll jorden fuktig.
 

Läge för chili

Chili trivs bäst i ett varmt och ljust fönster, på en inglasad balkong, i uterummet eller i växthuset, men en skyddad plats utomhus funkar också.
 
För utomhusodling, vänta tills nattemperaturen når över tio grader framme i juni. Avhärda plantan några dagar först genom att ställa krukan skyddad från gassande sol och ta in den nattetid. Täck med en fiberduk om temperaturen plötsligt sjunker eftersom chili gillar en jämn temperatur. Läs mer om att avhärda plantor.
 
Om du odlar i växthus, vädra heta dagar så att temperaturen hålls under 30 grader.
 

Täckodla chili

Täck gärna krukjorden med växtrens eller gräsklipp under hela odlingstiden. Det håller fukten och ger näring.  
 

Binda upp chiliplanta

Stötta med en stadig pinne, med tiden blir många chilisorter rejält stora och tunga med alla frukter. 
 

Näring och gödsling av chili

När plantan börjar få frukter behövs tillskottsgödsling, enklast med flytande chilinäring. Svag dos vid varje vattning.
 

Skörda chili

Skörden kommer igång i augusti och fortgår långt in på hösten. De gröna frukterna är omogna och de röda är mogna, fruktighet och styrka utvecklas ju längre frukten mognar. Klipp eller skär av fruktstjälken med en vass sax. Förvara i kylskåp, för en dryg månads hållbarhet.
 
Skörd av chilifrukter - LS
Chilifrukterna är vackra och härliga att dekorera med.
 

Torka chili

Frukterna kan sparas och torkas så att du blir självförsörjande hela året. Välj helst sorter med tunt skal för detta ändamål. Låt dem sitta kvar på plantan tills de är fullmogna för bästa smak.
Torkade frukter kan mixas till örtsalt, det är också gott att blanda olika sorter. Chilifrukterna kan också frysas eller läggas in. I artikeln Så gör du en chilifläta kan du se hur det går till.
 

Ohyra på chili

Bladlöss

Bladlöss kan angripa, särskilt när det är torrt och varmt. Plocka bort för hand och spruta med växtvårdsmedel. Eller använd biologisk bekämpning med nyttodjur (en blandning av parasitsteklar och gallmyggor) om angreppet är stort.
 

Pistillröta

Pistillröta kan drabba chiliplantor. Frukten får mörka fläckar vid basen som sjunker in och ruttnar. Det är vanligast i växthus eller utomhus när temperaturen varierar mycket dag och natt. Då uppstår kalciumbrist som i sin tur beror på ojämn vatten- och näringstillförsel.
 

Övervintra chili

Om du har plats och växtbelysning kan chiliplantan övervintras. Klipp ner plantan till våren, plantera i ny fräsch jord och se fram emot skörd flera månader tidigare nästa år.
 
 
Foto: Floradania och Linda Sandström.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2023 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.