Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Odla kronärtskocka

Kronärtskocka i köksträdgård - LS
 
Köksträdgård med kronärtskockor - LS
De kottelika kronärtskockorna svävar över kökslandet. Här är de precis skördeklara.
 
Den ståtliga kronärtskockan är kungen i köksväxtlandet. Och en vacker delikatess på tallriken. 

Kronärtskockor har odlats på gods och gårdar i Sverige sedan 1600-talet, med peak under det sena 1800-talet och fram till första världskriget. Det är en pampig växt att odla i kökslandet eller i pallkrage. Här hittar du vårt frösortiment av kronärtskockor.

Fakta om kronärtskocka

Svenskt namn: kronärtskocka
Vetenskapligt namn: Cynara cardunculus Scolymus-gruppen. Till hör familjen korgblommiga växter, Asteraceae.

Sorter: Det finns flera sorter att fröså med lite olika utseende och tidighet. Vanligast är matiga ’Green Globe’ och vackert rödlila ’Violet de Provence’. ’Skånsk Herrgård’ (eller ’Grön Skånsk’ som den också kallas) är en flerårig kulturarvssort som bara kan förökas med sidoskott.
 
Olika sorter av kronärtskocka - x
Form, färg, härdighet och tidighet skiljer för olika sorter av kronärtskocka.
 
Botanik: En flerårig, perenn, tistel. Det är de outslagna blomknopparna man äter, framför allt den köttiga blombotten. Vildväxande i Medelhavsområdet. Nära släkt med kardonCynara cardunculus Kardon-gruppen, där man skördar och äter de köttiga bladen.

Svårighetsgrad: lätt
Utvecklingstid: Från frösådd till skördefärdiga skockor ca 200 dagar.
Kan förodlas: Ja, försådd inomhus är nödvändig om man ska hinna få skörd. Sådd i februari-april. Utplantering av småplantor i maj. De tål lite frost och kan täckas med fiberduk för extra drivning den första tiden.
Läge: Trivs på en solig plats, gärna vindskyddad. Trivs i pallkrage (två i varje är lagom).
Plantavstånd: 80 cm
Radavstånd: 80 cm
Näring/jord: Mullrik, näringsrik jord gärna med inslag av kompost och ko- eller hönsgödsel
Vatten: Första månaden efter utplantering är plantorna torkkänsliga. Därefter blir de mer torktåliga. Men riklig tillgång till vatten ger större skördar.
Övrigt: En lättodlad och pampig växt. Kan övervintra väl skyddad i zon 3-4. Äldre plantor ger större skördar så det är väl värt att försöka övervintra skockorna. En 3-4 år gammal planta kan ge 15-20 skockor, mot 3-4 för en ettårig planta.
Skockor som inte skördas för att ätas kan få stå kvar och slå ut till vackra blommor som kan användas i buketter.
 
Blommande kronärtskocka tistel - x
Man ser på blomman att kronärtskockan är en tistelväxt.
 
Ohyra/sjukdomar: Vanligen problemfri. Bladlöss kan härja, spraya med såplösning.
 
Förökning: Vissa sorter får sidoskott. Skär loss dessa till nya plantor.
 

Odlingsråd för kronärtskockor

Förodla kronärtskocka

Förodla inomhus genom att så ett frö i varje liten kruka med näringsrik jord. Ställ sådden på varm plats, drygt 20 grader.
När fröna grott ställs plantorna ljust och lite svalare. Använd växtlampa för att få stadiga plantor. Täck plantorna med bubbelplast och frostgrader hotar i växthus eller uterum.
 
 

Plantera kronärtskocka

Plantera ut när tjälen gått ur jorden och använd gärna fiberduk som driver på plantan och behåller fukten i marken. Plantorna tål lätt frost.
Se till att plantorna har nog med vatten de första veckorna då de etablerar sig. Därefter är de mer torktåliga.
Tänk på att kronärtskockan blir rejält stor och kräver svängrum på ca 80 cm. Två plantor per pallkrage är lagom. 
Täckodla gärna under hela odlingstiden med gräsklipp, växtrester och dylikt. 

Skörda kronärtskocka

Börja skörda när täckfjällen börjar spricka upp under augusti-oktober. Skockorna mognar en efter en. Knoppen skärs av med en bit av skaftet kvar. Låt inga skockor gå i blom, då slutar plantan att producera nya blomknoppar. Skär hellre bort veka blomknoppar. Räkna med 4-7 skockor per planta det första året. Äldre plantor ger betydligt fler, upp mot 20 skockor för en treårig kronärtskocka. 
Lägg skockorna nertryckta i kallt vatten en stund, då flyter eventuell ohyra upp och kan samlas in.
 
 

Övervintring av kronärtskockor

Det är väl värt att försöka övervintra skockorna, som ger högre skördar ju äldre de blir. Jorden behöver vara väldränerad så att rötterna inte står blött.

Täck kring stambasen med poröst material som löv eller halm. En fiberduk skyddar också extra för uttorkning under vintern. 

En hel rad kronärtskockor skyddas enklast med en kraftig fiberduk. Den upphöjda bädden och täckodling bidrar också till ett varmare mikroklimat och till en väldränerad jord.

Användning och lagring av kronärtskocka

Användning: Kronärtskockor har en speciell, mycket läcker smak med drag av jordärtskocka, fast lite sötare och nötigare. Skaftet bryts av från botten genom att lägga skockan mot köksbänkens kant och distinkt bryta loss skaftet. Det lossnar då av sig själv vid fästet och tar med de grövsta trådarna från blombotten.
Koka skockorna i rikligt, saltat vatten. Det tar 30-60 minuter beroende på sort och storlek. Skockan är klar när bladen lossnar från sitt fäste.
Skockorna serveras vanligen som ensamrätt till var och en. Man bryter loss bladen och doppar dem i gott smör, gärna mixat med citron, sardeller, kapris eller annan smaksättning. Man äter bladen en och en och låter tänderna skrapa av den nedre, mjuka bladbasen. De innersta täckfjällen tas dock bort genom skrapning med kniv. Tag också bort de trådiga blomresterna. Kvar blir den delikata, köttiga blombottnen.
Små, späda kronärtskockor kan grillas och ätas hela eller delade.
 
Lagring/förvaring: Skördade kronärtskockor håller några veckor i kylen.
 
Foto: Karin Elmberg, Linda Sandström m fl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.