
De kottelika kronärtskockorna svävar över kökslandet. Här är de precis skördeklara.
Kronärtskockor har odlats på gods och gårdar i Sverige sedan 1600-talet, med peak under det sena 1800-talet och fram till första världskriget. Det är en pampig växt att odla i kökslandet eller i pallkrage. Här hittar du vårt frösortiment av kronärtskockor.
Fakta om kronärtskocka
Svenskt namn: kronärtskocka
Vetenskapligt namn: Cynara cardunculus Scolymus-gruppen. Till hör familjen korgblommiga växter, Asteraceae.


Kardon är en släkting där man äter de mjälla bladen som också smakar kronärtskocka.
Svårighetsgrad: lätt
Utvecklingstid: Från frösådd till skördefärdiga skockor ca 200 dagar.
Kan förodlas: Ja, försådd inomhus är nödvändig om man ska hinna få skörd. Sådd i februari-april. Utplantering av småplantor i maj. De tål lite frost och kan täckas med fiberduk för extra drivning den första tiden.

Fröna gror snabbt och till kraftiga småplantor.
Plantavstånd: 80 cm
Radavstånd: 80 cm
Övrigt: En lättodlad och pampig växt. Kan övervintra väl skyddad i zon 3-4. Äldre plantor ger större skördar så det är väl värt att försöka övervintra skockorna. En 3-4 år gammal planta kan ge 15-20 skockor, mot 3-4 för en ettårig planta.
Skockor som inte skördas för att ätas kan få stå kvar och slå ut till vackra blommor som kan användas i buketter.

Man ser på blomman att kronärtskockan är en tistelväxt.
Skörd, användning och lagring av kronärtskocka

Användning: Kronärtskockor har en speciell, mycket läcker smak med drag av jordärtskocka, fast lite sötare och nötigare. Skaftet bryts av från botten genom att lägga skockan mot köksbänkens kant och distinkt bryta loss skaftet. Det lossnar då av sig själv vid fästet och tar med de grövsta trådarna från blombotten.
Koka skockorna i rikligt, saltat vatten. Det tar 30-60 minuter beroende på sort och storlek. Skockan är klar när bladen lossnar från sitt fäste.
Skockorna serveras vanligen som ensamrätt till var och en. Man bryter loss bladen och doppar dem i gott smör, gärna mixat med citron, sardeller, kapris eller annan smaksättning. Man äter bladen en och en och låter tänderna skrapa av den nedre, mjuka bladbasen. De innersta täckfjällen tas dock bort genom skrapning med kniv. Tag också bort de trådiga blomresterna. Kvar blir den delikata, köttiga blombottnen.
Små, späda kronärtskockor kan grillas och ätas hela eller delade.
Odlingsråd för jordärtskockor
När fröna grott ställs plantorna ljust och lite svalare. Använd växtlampa för att få stadiga plantor. Täck plantorna med bubbelplast och frostgrader hotar i växthus eller uterum.
Se till att plantorna har nog med vatten de första veckorna då de etablerar sig. Därefter är de mer torktåliga.
Tänk på att kronärtskockan blir rejält stor och kräver svängrum på ca 80 cm. Två plantor per pallkrage är lagom.
Täckodla gärna under hela odlingstiden med gräsklipp, växtrester och dylikt.

Övervintring av kronärtskockor

Täck kring stambasen med poröst material som löv eller halm. En fiberduk skyddar också extra för uttorkning under vintern.

En hel rad kronärtskockor skyddas enklast med en kraftig fiberduk. Den upphöjda bädden och täckodling bidrar också till ett varmare mikroklimat och till en väldränerad jord.