Fri frakt över 599 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Odlingsråd för kronärtskocka

odling av kronärtskocka
Den ståtliga kronärtskockan är kungen i köksväxtlandet. Och en vacker delikatess på tallriken. 
 
Köksträdgård med kronärtskockor
De kottelika kronärtskockorna svävar över kökslandet. Här är de precis skördeklara.

Kronärtskockor har odlats på gods och gårdar i Sverige sedan 1600-talet, med peak under det sena 1800-talet och fram till första världskriget. Det är en pampig växt att odla i kökslandet eller i pallkrage. Här hittar du vårt frösortiment av kronärtskockor.

Fakta om kronärtskocka

Svenskt namn: kronärtskocka
Vetenskapligt namn: Cynara cardunculus Scolymus-gruppen. Till hör familjen korgblommiga växter, Asteraceae.

Sorter: Det finns flera sorter att fröså med lite olika utseende och tidighet. Vanligast är matiga ’Green Globe’ och vackert rödlila ’Violet de Provence’. ’Skånsk Herrgård’ (eller ’Grön Skånsk’ som den också kallas) är en flerårig kulturarvssort som bara kan förökas med sidoskott.
 
Olika sorter av kronärtskocka
Form, färg, härdighet och tidighet skiljer för olika sorter av kronärtskocka.
 
Botanik: En flerårig, perenn, tistel. Det är de outslagna blomknopparna man äter, framför allt den köttiga blombotten. Vildväxande i Medelhavsområdet. Nära släkt med kardonCynara cardunculus Kardon-gruppen, där man skördar och äter de köttiga bladen.
 
Blad av kardon
Kardon är en släkting där man äter de mjälla bladen som också smakar kronärtskocka.

Svårighetsgrad: lätt

Utvecklingstid: Från frösådd till skördefärdiga skockor ca 200 dagar.
 
Kan förodlas: Ja, försådd inomhus är nödvändig om man ska hinna få skörd. Sådd i februari-april. Utplantering av småplantor i maj. De tål lite frost och kan täckas med fiberduk för extra drivning den första tiden.
 
Sådd av kronärtskocka inomhus
Fröna gror snabbt och till kraftiga småplantor.
 
Läge: Trivs på en solig plats, gärna vindskyddad. Trivs i pallkrage (två i varje är lagom).

Plantavstånd: 80 cm

Radavstånd: 80 cm

Näring/jord: Mullrik, näringsrik jord gärna med inslag av kompost och ko- eller hönsgödsel
 
Vatten: Första månaden efter utplantering är plantorna torkkänsliga. Därefter blir de mer torktåliga. Men riklig tillgång till vatten ger större skördar.
 
Övrigt: En lättodlad och pampig växt. Kan övervintra väl skyddad i zon 3-4. Äldre plantor ger större skördar så det är väl värt att försöka övervintra skockorna. En 3-4 år gammal planta kan ge 15-20 skockor, mot 3-4 för en ettårig planta.
Skockor som inte skördas för att ätas kan få stå kvar och slå ut till vackra blommor som kan användas i buketter.
 
Blommande kronärtskocka tistel
Man ser på blomman att kronärtskockan är en tistelväxt.
 
Ohyra/sjukdomar: Vanligen problemfri. Bladlöss kan härja, spraya med såplösning.
 
Förökning: Vissa sorter får sidoskott. Skär loss dessa till nya plantor.
 

Odlingsråd för kronärtskockor

Förodla inomhus genom att så ett frö i varje liten kruka med näringsrik jord. Ställ sådden på varm plats, drygt 20 grader.
När fröna grott ställs plantorna ljust och lite svalare. Använd växtlampa för att få stadiga plantor. Täck plantorna med bubbelplast och frostgrader hotar i växthus eller uterum.
 
Täckning av småplantor av kronärtskocka
Bubbelplast skyddar om sträng kyla hotar under plantuppdragningen.
 
Plantera ut när tjälen gått ur jorden och använd gärna fiberduk som driver på plantan och behåller fukten i marken. Plantorna tål lätt frost.
Se till att plantorna har nog med vatten de första veckorna då de etablerar sig. Därefter är de mer torktåliga.
Tänk på att kronärtskockan blir rejält stor och kräver svängrum på ca 80 cm. Två plantor per pallkrage är lagom. 
Täckodla gärna under hela odlingstiden med gräsklipp, växtrester och dylikt. 
 
Skörd av kronärtskockor
Hela sensommaren kan man njuta av nyskördade kronärtskockor.
 
Börja skörda när täckfjällen börjar spricka upp. Skockorna mognar en efter en. Låt inga skockor gå i blom, då slutar plantan att producera nya blomknoppar. Skär hellre bort veka blomknoppar. Räkna med 4-7 skockor per planta det första året. Äldre plantor ger betydligt fler, upp mot 20 skockor för en treårig kronärtskocka.
 
 

Övervintring av kronärtskockor

Det är väl värt att försöka övervintra skockorna, som ger högre skördar ju äldre de blir. Jorden behöver vara väldränerad så att rötterna inte står blött.

Vintertäckning av kronärtskocka

Täck kring stambasen med poröst material som löv eller halm. En fiberduk skyddar också extra för uttorkning under vintern. 
 
Vinterskydd med fiberduk av kronärtskocka

En hel rad kronärtskockor skyddas enklast med en kraftig fiberduk. Den upphöjda bädden och täckodling bidrar också till ett varmare mikroklimat och till en väldränerad jord.

Skörd, användning och lagring av kronärtskocka

Skörd: Skockorna är skördeklara när täckfjällen precis börjar resa sig under augusti-oktober. Knoppen skärs av med en bit av skaftet kvar. Lägg skockorna nertryckta i kallt vatten en stund, då flyter eventuell ohyra upp och kan samlas in.
 
Skördeklar kronärtskocka
Rätt stadium för skörd - täckfjällen har precis börjat släppa. 

Användning: Kronärtskockor har en speciell, mycket läcker smak med drag av jordärtskocka, fast lite sötare och nötigare. Skaftet bryts av från botten genom att lägga skockan mot köksbänkens kant och distinkt bryta loss skaftet. Det lossnar då av sig själv vid fästet och tar med de grövsta trådarna från blombotten.
Koka skockorna i rikligt, saltat vatten. Det tar 30-60 minuter beroende på sort och storlek. Skockan är klar när bladen lossnar från sitt fäste.
Skockorna serveras vanligen som ensamrätt till var och en. Man bryter loss bladen och doppar dem i gott smör, gärna mixat med citron, sardeller, kapris eller annan smaksättning. Man äter bladen en och en och låter tänderna skrapa av den nedre, mjuka bladbasen. De innersta täckfjällen tas dock bort genom skrapning med kniv. Tag också bort de trådiga blomresterna. Kvar blir den delikata, köttiga blombottnen.
Små, späda kronärtskockor kan grillas och ätas hela eller delade.
 
Lagring/förvaring: Skördade kronärtskockor håller några veckor i kylen.
 
Foto: Karin Elmberg m fl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2023 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.