Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0
0.00 kr
Till Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com
Fakta & Råd / Växter / Köksväxter

Odlingsråd för purjolök

odling av purjolök på friland
purjolö i kökslandet
Frodig och fin purjolök är en prydnad i kökslandet, den kräver näring och gärna förodling men är annars problemfri.
 
purjolök i odling med blommor
Purjolökarnas upprätväxande form inbjuder till sällskap intill, som här sommaraster, Callistephus. - eller ringblommor och sallat.

Växtbeskrivning

Svenskt namn: purjolök
 
Vetenskapligt namn: Allium ampeloprasum gruppen Porrum
 
Sorter: Man skiljer på höstpurjo som är kraftigväxande och vinterpurjo som är härdigare och kan stå kvar i landet om den täcks. Den senare är lite kortare i växtsättet. Båda sås och planteras ut samtidigt.
 
Botanik: Tvåårig, men skördas som ettårig. Kan odlas i hela landet. Tillhör backlöksfamiljen, Alliaceae (lökväxter). Vildpurjon, kajpar, växer kring Medelhavet, Kaukasus och Irak. Vår egen kajp växer vild på Öland och Gotland.
 
Svårighetsgrad: Medel - svår.
 
Utvecklingstid: 160-200 dagar.
 
Kan förodlas: Ja, det är det lämpligaste och nödvändigt i kallare trakter.
 
Läge: Halvsoligt-soligt, odlas i pallkrage eller på friland.
 
Såtid: Februari-mars vid förkultivering, direktsådd när jorden är minst 4 C vilket är fröets lägsta groningstemperatur.
 
Sådjup: ca 0.5 cm
 
Plantavstånd: 15-20 cm
 
Radavstånd: 40-50 cm
 
Näring/jord: Näringskrävande, särskilt stort behov av kväve och kalium. Vill också ha en lucker jord, eftersom rötterna går på djupet. Gödsla gärna med tång eller komposterad stallgödsel vinterhalvåret före och lägg på gräsklipp under odlingstiden. Hönsgödsel är också en bra näring till purjolök. Trivs med högt pH, varför en lucker lerjord är idealet. Odlas i växtföljden efter näringsgivare som baljväxter men är annars inte känslig för jordbundna sjukdomar varför två-treårig växtföljd räcker.
 
Vatten: Tål torka men utvecklas snabbare och bättre vid jämn vattning.
 
Övrigt: Om du inte hann förodla kan du komma ikapp med köpta småplantor från handelsträdgården som säljs under våren. Samodla gärna med morötter och selleri vars doft verkar avskräcka skadegörarna.
 
 
 
Ohyra/sjukdomar: Vanligen problemfri men lökflugan kan dyka upp med små grå larver som kryper på bladen. Plocka genast bort de drabbade bladen och använd fiberduk om du vet att lökflugan härjar. Ser du gnagskador under sensommaren är det jordflyets feta larver som bor i jorden intill och kryper upp på natten för att äta. Gå ut med ficklampa och plocka bort dem i mörkret.
 
Användning: Den mest användbara löken i köket, både färsk och tillredd. Kan också frysas direkt skuren i bitar. Skölj purjon genom att skära ett snitt längs med hela stammen, håll den upp och ner under kranen och låt vattent rinna från rotbasen och längs stjälken så rinner eventuell jord ut.
 
Lagring/förvaring: En mild vinter och höst kan purjon stå kvar i landet tills den skördas. Täck då med halm. Bästa lagringstemperaturen är 0-2 C.
 
förodling av purjolök i brätten

Förodling av purjolök i brätten. Nu är det dags att toppa plantorna.

 

purjolök planterad i fåra på friland med illustration

Genom att plantera purjolök i en fåra och sedan täcka över efterhand som stammen växer får man vita, mjälla och långa purjolökar.

Odlingsråd purjolök

Så i brätten, med näringsrik jord i botten och såjord i översta lagret.

Blötlägg gärna fröet ett dygn före sådd och så antingen brett med 2-5 cm mellan fröna eller två och två i varje fack.
 
Täck med lock eller plast. Ett minidrivhus är perfekt, och ställ sådden ljust och varmt. Så fort fröna grott ställs brättena svalt och ljust. Tillskottsljus behövs om du sått tidigt.
Håll jorden fuktig under hela förodlingen.
 
När plantorna är några cm höga tas täckningen bort och när de är 10-15 cm är det dags för omplantering. Plantera en och en i 6-10 cm diameterstora krukor i näringsrik jord och klipp samtidigt ner bladen till 5 cm höjd. Gör om klippningen när plantorna på nytt är 10-15 cm höga.
Toppningen ger kraftigare purjolökar så småningom och bidrar till ett kraftigare rotsystem. Efter 2-3 veckor behövs tillskottsnäring i vattnet två gånger i veckan. 
 
Om du vill så direkt utomhus, gör en fåra som vid utplantering (se nedan), så 1 cm djupt och täck med fiberduk. När plantorna är ca 15 cm höga toppas de ner till 5 cm. Odla sedan på samma sätt som förodlade plantor.
När risken för nattfrost är över är det dags för utplantering. Avhärda (vänj vid utekomatet) plantorna först. Om de utsätts för rejäl kyla kommer de att luras att det åter är vinter och i stället för att växa vegetativt satsa på att blomma, så kallad stocklöpning.
 
Gör en fåra i jorden så att det skapas ett ca 15 cm djupt dike. Plantera purjolökarna och fös över jord vartefter de växer så får du fina, vita stjälkar.
 
Vattna vid torka under odlingstiden och lägg gärna på organiskt material som växtrester och gräsklipp så bibehålls fukten, ogräset hindras och purjolökarna blir mjällare. Beroende på jordens näringsstatus tillförs eventuellt extra näring redan i juni, annars behövs tillskott först i augusti då purjolöken börjar växa på allvar. Pelleterad hönsgödsel eller gräsklipp i omgångar är perfekt till purjolök. Kupa upp jord efterhand för en vit, mjäll stjälk. 
 
Skörda hela hösten och vintern och frys in eventuellt överskott.
Odlingstips och inspiration
Kommentarer ()

Tips på artiklar

Fler artiklar ˅
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com