Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Frö att så i juli

Frösådd av köksväxter i juli
I juli börjar belöningarna att komma för den som odlar sina grönsaker då allt mer börjar bli klart att börja skörda.
Vartefter kan vissa platser bli tomma och då är det bara att fylla på med nya sådder eller förodlade småplantor.
 
Samtidigt är det hög tid att så frö till tvååriga prydnadsväxter som fingerborgsblomma, stockros, borstnejlika mfl. Lär mer om att fröså och Odla tvååriga blommor, bienner.
 
Även Perenner kan sås nu för att i många fall hinna titta upp och börja växa innan det är dags för övervintring. Här hittar du våra tips för Frösådd av perenner.
 

Köksväxter att så i juli

Köksväxter att så i juli
Här är sorterna du kan så i juli för att förlänga skördesäsongen och de du kan så nu för att börja skörda nästa år.

Basilika

Basilikan är värmekrävande och därför perfekt att så nu. Så i kruka eller direkt på växtplatsen. 
Läs mer om att Odla basilika.

Bönor

Bönor är snabbväxare och många av dem växer snabbt upp nu och hinner bli skördeklara till hösten. 
Läs mer om att Odla bönor.

Dill

Dill är perfekt att så kontinuerligt hela säsongen för tillgång till fina blad. Läs mer om att Odla dill.

Fänkål

Plantor av Fänkål som sås under sommaren har mindre sannolikhet att gå i blom och fokus blir istället att bilda den eftertraktade knölen. Läs mer om att Odla fänkål.

Gräslök

Gräslök och även kinesisk gräslök kan sås nu för att ge skörd till nästa säsong. Samla in frö från överblommade tuvor.
Läs mer om att Odla gräslök.

Kålväxter

Kål är en gröda som med fördel kan sås också i juli då den oftast inte går i blom så lätt. Sådd nu kan ge skörd av huvuden och blad långt in i höst och vinter. Den går också utmärkt bra att odla för skörd av blad.
Här hittar du tipsen för att Odla kålväxter.

Mangold

Mangold är en fantastisk grönsak men kan snabbt gå i blom om det är för varmt. Mot slutet av månaden minskar dagslängden och temperaturen kan vara lägre än i början av månaden. Anpassa såtiden utifrån vädret. Sådd i juli eller tidig september ger fin skörd innan vinter kommer. 
Läs mer om att Odla mangold

Morötter

Sommarmorötter som inte har lika lång utvecklingstid som de som hellre lagras hinner utvecklas och skördas också om du sår dem i juli.
Läs mer om att Odla morötter.

Piplök

Den fleråriga Piplöken är lättodlad och mycket användbar i köket. Så den nu så har du fina tuvor att skörda ifrån nästa år.
Läs mer om att Odla piplök.

Rädisa

Rädisor ger snabb skörd och även bladen kan användas under uppväxttiden. Invänta lite svalare väder för att undvika stocklöpning (att de blommar).
Läs mer om att Odla rädisa.

Rättika

Rättika är nästan lika snabbodlad som rädisan och mycket odlingsvärd. Inte lika känslig för stocklöpining som rädisan så perfekt att så nu för kontinuerligt skörd.
Läs mer om att Odla rättika.

Sallat

Sallat gror inte när det är för varmt. Förodla i tråg på sval plats och plantera ut småplantor om vädret är varmt. Sallat kan med fördel sås kontinuerligt under säsongen för att alltid ha tillgång till fräscha blad.
Läs mer om att Odla sallat.

Rucola och sandsenap

Rucola och dess vilda variant sandsenap är något som med fördel sås kontinuerligt under hela säsongen. Något känslig för stocklöpning under varma perioder. Är juli jättevarm kan du avvakta att så till slutet av månaden.
Läs mer om att Odla rucola.

Spenat

Spenat är en gröda som är perfekt att så kontinuerligt hela odlingssäsongen och sedan fortsätta inomhus, gärna i hydrokultur under växtljus.
Vissa sorter är mer benägna att skjuta blomskott vid hög värme så är månaden varm kan man avvakta till mitten av månaden med att så.
Läs mer om att Odla spenat.

Ärtor

Ärtor kan sås nu för senare skörd av skidor och i södra delarna av landet även för spritning. Hela året kan ärtor sås för att skörda skott. Läs mer om att Odla ärtor.
Här finns tips om Groddning av ärtskott.
 
Kika gärna in på våra tips för Sommarsådd av grönsaker för mer inspiration.
 
Foto: Linda Sandström
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.