Fri frakt över 599 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Odlingsråd för dill

Hemodlad dill med blad och krondill
Dill är en måsteväxt i det svenska köket  och får fantastisk smak i vårt lite svalare klimat. Hela växten är användbar; de färska bladen förstås men också stjälkarna, blomkronan och fröna.
 
Odling av dill
Den frodiga, vackra dillen är användbar till så mycket. Frys in överskottet så är du självförsörjande året om.
 
En vacker, frodig ört som kan odlas lite varstans; i kruka, pallkrage, kökslandet, växthuset, väggodling eller på fönsterbrädan. Här hittar du frön och här odlingstillbehör som gör det enkelt att komma igång.

Fakta om dill

Svenskt namn: dill

Vetenskapligt namn: Anethum graveolens, tillhör familjen flockblomstriga växter, Apiaceae.
 
Sorter: Det finns lite olika sorter, varav några blommar sent eller inte alls, vilket medför en längre och rikare skördeperiod av blad. För norr rekommenderas ’Superdukat’ som är frosttålig och kan användas både som bladdill och krondill.
 
Botanik: En ettårig ört med ursprung i Asien. Självsår sig gärna om man låter några blomkronor stå kvar och gå i frö. Självsådd dill brukar ta sig mycket bra.
 
Dillkrona av blomma och frö för självsådd av dill
Den vackra blomkronan är klassiskern till kräftor och inläggningar. Låt några blommor stå kvar och gå i frö som självsår sig.
 
Svårighetsgrad: medel

Utvecklingstid: Från sådd till att börja skörda av bladen 30-50 dagar.

Kan förodlas: Nej, dill är känslig för omplantering.Det lönar sig inte heller då plantan är relativt köldtålig och snabbväxande.

Läge: Trivs i både sol och skugga. Kan odlas ute i landet, i pallkrage, i krukor, balkonglådor, i växthus, uterum eller på fönsterbrädan. Men blir godast och frodigast där det inte blir för varmt och gassande. En bra mellankultur tillsammans med andra grödor att varva med som sallat, eller att så tillsammans med långsamma kulturer som kålväxter. Den vackra dillen kan också sås i rabatten mellan prydnadsväxterna.

Såtid: Så i omgångar för en lång skördesäsong långt in på hösten. Gror vid lägst 5 grader. Dill kan också sås utomhus på hösten för tidig skörd under våren. Läs mer om höstsådd av örter här.
 
Frösådd av dill i pluggbrätte
Det är enkelt att så en omgång dill i en liten sålåda. Det tar liten plats och lovar skörd om bara en månad.

Sådjup: ca 0.5 cm

Groningstemperatur: från 5 grader

Groningstid: ca 14 dagar

Plantavstånd: Sås i bredd med ca 3 cm mellan fröna, krondill (skörd av blomkronorna) med ca 15 cm avstånd. 

Näring/jord: Trivs i lucker, humusrik jord. Styva lerjordar kan bli för kompakta, men fungerar bättre med täckodling av färskt gräsklipp eller annat växtmaterial som håller ytan lucker. Dill kan drabbas av fosforbrist som ger bladen en röd eller blågrön nyans. Gödsling med fosforrik gödsel som benmjöl eller kogödsel avhjälper detta.

Vatten: Tål inte torka, håll jorden fuktig men inte blöt. Täckodling ger en gynnsam jordmån som hindrar avdunstning, likaom att använda fiberduk.
 
Ohyra/sjukdomar: Största bekymret är groddband, ett samlingsnamn för flera svampsjukdomar som drabbar de mycket unga plantorna. Avhjälps med växtföljd då sporerna övervintrar i jorden.
Bladlöss kan attackerar vissa somrar. Håll koll på plantorna och plocka förhand i ett tidigt stadium, alternativt klipp av partierna där de sitter. Fiberduk skyddar och kan vara på under hela kulturtiden.
Sniglar kan vissa år raspa i sig unga plantor. Läs här om snigelskydd.
Rotlöss kan angripa rotsystemet som gör att dillen plötsligt vissnar. Undviks enklast genom att inte så dill tätt i raka rader, utan med gles bredsådd på lite olika platser i landet. Pallkrageodling drabbas sällan av rotlöss.
Ängsstinkfly är en sugande insekt som slår sig ner i topparna som gulnar och vissnar. Undviks med fiberduk.

Användning, skörd och lagring av dill

Användning: Färsk dill är det klassiska tillbehöret till färskpotatis, skaldjur och fisk i alla former. 
 
Hemodlad krondill
De vackra dillkronorna ska plockas knoppiga, precis innan de slår ut.

Dillkronorna är oumbärliga vid kräftkok och inläggning av gurka och picklade grönsaker. Fröna kan sparas för användning året om i inläggningar och till frösådd. 

Lagring/förvaring: Färsk dill lämpar sig perfekt för att hackas/klippas och frysas in. Fröna kan sparas i en tät burk i rumstemperatur.
 
 

Odlingsråd för dill

Tricket för fin dill är att odlingen aldrig får utsättas för svår torka. En lucker, mullrik jord är idealet.
 
Dill i sålåda
En liten sålåda rymmer många fina skördar av fräsch dill. Sålådan är enkel att flytta runt och tar liten plats.

Sådd i odlingslådor görs enklast som bredsådd, där fröna sprids jämnt över ytan med ca 3 cm avstånd. Använd grönsaksjord eller blomjord och vattna jorden före sådd. Täck sedan med ca 0.5 cm torr jord eller vermikulit som hindrar avdunstning. Håll sådden jämnt fuktig, täck gärna med fiberduk eller plastkupa.
När fröna grott ställs lådan ljust och gärna lite svalare. Börja skörda när dillen nått en dryg decimeter och förgrenat sig. 
 
Odling av dill i växthus
Tidig vår och hela hösten har växthuset sin största potential att driva på odlingar. Här frodas dill redan i april.
 
Avsätt gärna en liten plätt för dill och andra kryddörter i växthuset under våren och sedan en omgång under tidiga hösten. De drivs snabbt till fina skördar.
 
På friland kan dillen sås så snart jorden reder sig under tidiga våren. En fiberduk driver på odlingen och hindrar skadedjur.
 
Sådd dill på friland
Dill odlas enklast med bredsådd också på friland, då fröna strösslas ut jämnt på en yta istälet för i rader.
 
Täckodling med gräsklipp eller växtrester gör odlingen lättare då man slipper vattna, rensa ogräs och gödsla. Om man vill skörda dillkronor längre fram, gallra genom att skörda unga plantor så att beståndet glesas ut till ca 15 cm mellan plantorna.
 
Skörd av dill
Örtagårdens växter är härliga att spara till självförsörjning året om. Här dill och dragon för sensommarens inläggningar.
 
Så i omgångar från vår till sensommaren för kontinuerlig skörd. Om jorden är mager behövs tillskottsgödsling efter första omgången. Kogödsel eller allgödsel funkar bäst, de är rika på fosfor som dill lätt kan få brist av.
Vill du skörda frön, eller låta plantorna självså sig, låt blommorna stå kvar så att fröet mognar och blir brunt. Självsådd dill brukar lyckas mycket bra, så det kan vara väl värt att lämna några blommor kvar i landet.
 
Foto: Karin Elmberg m fl.
 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2022 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.