15% på ett köp för medlemmar*
Fakta & Råd

Varför blommar inte pionen?

Fråga

Vår pion som vi haft i fyra-fem år blommar dåligt. Första åren kom ingen blomma. Två somrar kom en blomma. I fjol kom bladen tidigt och en blomknopp som sedan torkade ihop. Bladen är fina, pionen står bland andra perenner. Vad kan det bero på? Kerstin i Västervik

Svar

Pioner är i regel lättskötta perenner med små odlingskrav. Du skriver inte vilken slags pion det är, men jag antar att det är lukt- eller bondpion. De ska planteras ganska grunt, med rötterna ca 7 cm under jordytan. Hamnar de för djupt tjurar blomningen. Rötterna är också känsliga för starka gödningsgivor. Men är jorden där pionen växer utarmad eller näringsfattig behövs tillskottsgödning då och då. Komposterad stallgödsel merd mycket kalium och fosfor är perfekt eftersom det samtidigt ger mullämnen som pionen älskar. Vedaska då och då är också en bra boost som gynnar blomningen.
 
Blommor av luktpion i rabatt
Pioner ska planteras ganska grunt, annars kommer bara blad och inga blommor.
 
Att blomknoppen inte utvecklades beror nog på försommartorka. Bladen är mer motståndskraftiga med sin mer läderartade yta jämfört med pionblommans tunna blad. Vattna om försommaren är mycket torr och se om det hjälper. Annars skulle jag plantera om lite grundare för att locka fram blomknopparna. 
Lycka till!
Hälsar Karin
Foto: Karin Elmberg
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.