Midsommar-REA - Upp till 50% på utvalt!
Fakta & Råd

Fula blad på Streptocarpus, kornettblomma

Fråga

Hej Karin!
Jag undrar vad som händer med mina Streptocarpus på hösten? Bladen blir som på bilden, fula längst ut. Jag klipper av den dåliga biten tills det knappt blir några blad kvar. Finns det något att göra för att hindra att de blir så och vad beror det på? 
Med välig hälsning
Ing-Britt 

Svar

Fula blad på narrhuva Streptocarpus
Kornettblommor, Streptocarpus, får ofta dåliga bladspetsar under vinterhalvåret. Fenomenet åtgärdas med rätt miljö.
 
Bladskadan beror på miljöfaktorer. Det är ett klassisiskt problem att kornettblommor, Streptocarpus, får fula bladspetsar när ljuset avtar. De har ömtåliga, tunna rötter och kan lätt övervattnas under vinterhalvåret när transpirationen (avdunstningen ur bladen) minskar i takt med mindre ljus. Men – de reagerar också på liknande sätt i alldeles för torr miljö, till exempel en placering ovanför ett varmt element. Narrhuvor försöker självbehandla sig genom ett intressant fenomen som kallas abskission. Det är en självamputation, där man tydligt ser en rand i bladet (som på din bild) mellan friskt och sjukt, där den dåliga biten kommer att lossna och falla av. Det är ett sätt för plantan att hindra svamp- och bakteriesjukdomar från att slå till i den försvagade delen för att sedan invadera hela växten. Du gör rätt i att klippa bort den dåliga biten. Men vill du att narrhuvan ska trivas under vinterhalvåret gör du så här:
  • Ställ plantan så ljust och svalt som möjligt, gärna 10-15 grader, under vinterhalvåret.
  • Om plantan står varmare behövs tilläggsljus. Investera då i en växtlampa så kommer din narrhuva att trivas.
  • Vattna också försiktigt och först när jorden torkat upp ordentligt. 
Lycka till!
Hälsar Karin
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.