Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Jordgubbssorter som remonterar

Fråga

Jag har två sorters jordgubbar i mina pallkragar; Polka och Corona. De ger mycket bär. Vi plockar, äter och syltar, men sen är de slut. Finns det någon annan sort som ger bär lite senare och/eller gärna remonterar? Vi bor i Roslagen.
 
Hälsar Marita
 

Svar

Jordgubbe Toscana
'Toscana' är en ampeljordgubbe som blommar med vackra rosa blommor och ger jordgubbar på långa revor. 
 
Hej Marita!
Visst vill man kunna skörda jordgubbar under hela sommaren. Växtförädlarna har jobbat mycket de senaste årtiondena med att få fram sorter som blommar om, remonterar, och därmed får en andra skörd. Det kommer att hända mycket på den fronten framöver, så håll utkik i vår webbutik under Bär och frukt, där vi ständigt tar in nya sorter i säsong.
 
Problemet med sorter som blommar om, remonterar, kan vara att andra omgången inte riktigt hinner mogna fram om man bor i svalare trakter. Men ute i Roslagen är sensomrarna varma så det borde absolut funka. 
'Ostara' är en välbeprövad jordgubssort som remonterar. Det är en god sort som ger rikligt med skörd i huvudsakligen två omgångar. 
 
Ampeljordgubbar kallas de sorter som får bär kontinuerligt på långa revor och som passar att odla i kruka och ampel. Skörden är lite mindre, men kontinuerlig i gengäld. Hit hör til exempel 'Florian', 'Ostara', 'Tristan' och 'Loran'.
 
tristan ampeljordgubbe
'Tristan' får både vackra bär och blommor.

'Rebecka’ är en svensk sort som är en korsning av månadssmultron och kallas smulgubbe. Den får söta, lite mjuka och goda bär i omgångar hela sommaren. 
 
Det tredje alternativet är att satsa på en riktigt sen, men rikgivande sort som komplement till de tidiga sorterna ni har. 'Florence' får stora, vackra goda bär som bör mogna efter era andra sorter.

Lycka till!
Hälsar Karin Elmberg, hortonom på Wexthuset
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.