Fri frakt över 599 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Stor Gråärt
Stor Gråärt
Stor Gråärt

Stor Gråärt, ekologiska 500g

Ekologisk stor gråärt från Sverige. Gråärten går bra att odla som groddar (för att sedan koka) eller som vackra ärtskott.

Pris: 59 kr
I lager
Artnr: 25231
Fri frakt över 599kr
14 dagars returrätt*
30 dagars öppet köp*
* Ej växter och nyttodjur, se villkor.

Produktbeskrivning

Gråärten var en viktig basföda för oss nordbor förut i tiden. Det är en mycket gammal sort som på senare tid har ersatts av förädlade sorter som givit mer skörd till bönderna. Med den här sorten återinförs denna gamla och näringstäta Gräärten i de svenska skafferierna. Gråärten går bra att odla som groddar (för att sedan koka) eller som vackra ärtskott.

När ett frö omvandlas till grodd sker det massor av spännande förändringar.
Bland annat ombildas proteiner, kolhydrater och fetter till mer lättsmälta föreningar.

Kolhydrater används som energi till fröets groning. Därför har groddar lågt kolhydratinnehåll. 

Odlingsråd

Gråärten går bra att odla som skott, men även som groddar.

Skott är groddar som fått chansen att rota sig fast. När roten har fått fäste trycker den upp ett skott mot himlen och söker efter solljus. Med hjälp av solljus och vatten utvecklar skotten gröna blad. Skotten klipps av från sin rot/ärta/lins. Skott kan odlas på plan yta med bara vatten, i jord eller på hushållspapper.

Grodden är det första stadiet i växtens livscykel. En svansliknande grodd, roten, tar sig ur fröskalet. Grodden växer lite krokigt då den söker efter förankring. Man skördar och äter hela grodden, både resterande frö och grodden.

Användningsområden

Grodda gråärten i 2-3 dygn och använd den till brödbak eller odla skott på dem och klipp ner skotten i salladen. Gråärten även väldigt god att grodda och sedan ha i grytor.

Innehåll: 500g

Fakta & råd

Tips om groddning och odling av skott

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2022 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.