Uppe i växthuset är nästan alla pelargoner i full blom.
En av mina favoriter bland zonarticpelargonerna är korsningen som har beteckningen ‘P’. Den har just nu tre stora blommor som hänger ut över gången i växthuset. Visst är den läcker!
På skuggsidan står alla vildarter och primärhybrider. Flera av geofyterna har börjat blomma. Hos några av dem innebär det att bladen börjat vissna ner och blomningen sker därför helt utan blad. Ett exempel på detta är min P. triandrum där bladen börjar vissna ner samtidigt som första blomman börjar slå ut. Antagligen skulle bladen förbli gröna ett tag till om den satt i en större kruka, men nu tär vårvärmen på den så bladen vissnar ner lite i förtid.
Första gången jag hade en geofyt i min ägo var jag helt övertygad om att den höll på att dö när bladen började vissna ner, men det är helt normalt. Bladen är oftast som finast under senhöst fram till tidig vår, sedan vissnar de ner, blomman kommer och sedan står krukan där tom och övergiven till oktober-november igen.
När jag kikade igenom frösådderna såg jag till min glädje att flera nya pelargonfröer grott från sådden jag gjorde 1 mars, alltså för över två månader sedan.
Ett bra exempel på att man inte ska ge upp om inte fröerna gror med en gång.
Ett bra exempel på att man inte ska ge upp om inte fröerna gror med en gång.
Jag har låtit dessa krukor stå kvar i miniväxthuset och fortsatt vattna vilket är jätteviktigt. Om inte jorden hålls lagom fuktig hela tiden är risken stor att fröerna inte gror. Och visst är det lätt att glömma vattna nån gång då och då när det dröjer flera månader innan man ser resultat.
Uppe i växthuset hittade jag en lite fröplanta av okänd zonalpelargon i en av sommarblommornas krukor. Den hade redan flera blad så jag lirkade försiktigt upp plantan ur krukan och planterade den i en liten kruka fylld med plantjord
Det ska bli spännande att se hur den växer och se hur blomman kommer bli.