Vårstädning upp till 50%
Fakta & Råd

Flaskborstbuske, fågelungar och rosor i full blom

Flaskborsbuske med purpurfärgade blommor
Idag är jag åter efter fyra härliga dagar i England med en massa trädgårdsbesök och kärt återseende med gamla bekanta i 'pelargonvärlden'.
Och som vanligt när jag är ute och reser fyller jag baget 'ända upp till kanten' med växter. Och är det inte fantastiskt att de alltid precis får plats? Nåväl, många års resande och packande av växter har fulländat min teknik :) Det finns till och med en liten film på vår youtube-kanal som visar mina bästa packningstips för växter. Filmen hittar du här.
 
Bagage fullt med växter
 

När jag packar växter

Kortfattat så tar jag bort krukorna och tar bort den jord som lossnar lätt från rotklumpen. Sedan lindar jag in rotklumpen i en plastpåse och rullar sedan plantan i tidningspapper. 
Plantorna lägger jag sedan omlott och packar tätt, tätt så de ligger helt stilla i lådan. Då klarar de sig allra bäst.
 
Plantering av växter som tagits hem med flyget
 
När jag kommer hem packas de upp så snart möjligt och jag skolar upp dem igen eller sätter ut dem i trädgården om det är lite större plantor med intakt rotsystem. Annars är det bra sätta dem i lagom stora krukor i förhållande till mängden rötter och låta dem återhämta sig ett par veckor eller mer innan utplantering.
 
Callistemon, bottle brush tree
 
Bland de växter jag fick med mig blev det tre olika sorters Callistemon, flaskborstbuske. En favorit sedan jag var i Australien för många år sedan. Jag har sedan tidigare en med röda blommor och hittade nu tre med gula, ljusrosa och purpurfärgade blommor. Gick inte att åka hem utan!

Annat kul jag hittade vara några olika sorters buddleja. Bland dem en med gyllengula blad och en med variegerade blad med vinröda blommor. En måste-ha-bara-för-sakens-skull-planta!

Planterade växter efter resan
 
Här är en del av växterna jag fick med mig (två på bilden är sedan tidigare). Det blev också fem pelargoner och två streptocarpus som inte fick vara med på bild. Tänk vad många plantor det får plats i ett par lådor och då hade jag också en del kläder i den ena!
 
 
När jag stod och planterade såg jag att en av mina blakaktusar vuxit igenom spetsgardinen. Det är inte första gången det händer. Hoyan som står bredvid har vuxit både in och ut igen genom gardinen så det är tur det är en billig gardin för det var ju bara till att klippa upp den så att bladet kom loss. 
 
Fågelungar i fågelbo
 
När jag gick ner i jordkällaren för att hämta passande krukor låg där en liten fågelunge på golvet. Dörren har stått lite på glänt för den har satt sig och för några veckor sedan såg jag ett fågelbo på en av hyllorna. Nu när jag kikade i skumrasket därinne så låg där mycket riktigt en massa små i boet helt stilla. Jag lyfte upp den nedfallna fågeln till boet och då minnsann började de gapa och röra sig som att det var mat på gång - sötisar! Läser nu på nätet att det troligen är en björktrastunge och att om de har fjädrar och verkar pigga (och det var denna verkligen) så kan man låta de ligga för de lämnar boet ofta innan de kan flyga och får mat ändå för föräldrarna har koll på dem. 

Jag tog försiktigt bilden ovan utan blixt och ställde mig en bra bit därifrån för att se att mamma eller pappa kom dit med mat och det dröjde inte länge innan nåt jag tror kan vara någon sorts trast kom flygande in i jordkällaren. 
 
'Honungsrosen Lykkefund i full blom
 
På de få dagar jag varit borta verkar det som att alla rosor slagit ut här i trädgården och det doftar underbart!
Den taggfria honungsrosen Lykkefund som fullständigt erövrat vår smideslusthus, men det står jag faktiskt ut med :)
Dammen i förgrunden är rysligt tom på vatten trots att det faktiskt kommit lite regn. Fylls den inte på lite snart måste jag nog ta till slangen så den inte torkar helt. Då blir fiskar och andra små djursom bor där inte så glada.
 
Fruk som börjar utvecklas på bladkaktus
 
Slutligen måste jag visa upp resultatet så här långt av min pollinering av bladkaktusen för några veckor sedan. Se hur fint frukten börjar utvecklas!
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.