Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Bladlöss på chiliplantor

Gröna löss på chiliplanta
Mina chiliplantor har fått bladlöss.
Gröna, små hungriga odjur som utan att skämmas suger musten ur mina små chiliplantor.
 
Gröna bladlöss på chiliblad

Jag upptäckte några löss på en av de plantor jag just plantera om för några veckor sedan och sprayade den omgående med växtsåpa och flyttade den därefter till ett fönster där den fick stå för sig själv för att inte riskera spridning till omgivande plantor.
Tyvärr räckte det inte utan en efter en av de små chiliplantor som stod kvar drabbades och till slut hade de hamnat i ‘skamvrån’ allihop.
 
Spray med växtsåpa mot bladlöss på chili
 
I vanliga fall brukar jag följa upp med en ny omgång sprayning med växtsåpan efter någon vecka eller två, men jag har varit bortrest och lössen har därför kunnat festa ordentligt på plantorna under min frånvaro så det blev till att ta till stor sanering.
Såpan använder jag när jag får löss på små plantor jag drar upp inomhus och vid mindre, tidiga angrepp i växthuset. Om det är fler plantor som drabbats och angreppen är mer spridda använder jag mig av biologisk bekämpning istället. Det brukar vara mycket effektivt och kan varmt rekommenderas.
 
 

Så här bekämpade jag lössen:

Det var en varm dag så jag tog med plantorna ut på en skyddad plats. Där började jag med att skaka dem lätt så att några av lössen ramlade av.
Sedan inspekterade jag dem en och en för att se omfattningen på angreppet.
De flesta hade löss och ägg på vartenda blad och i toppskotten så det blev till att rensa ordentligt.
 
Blad med löss tas bort på chiliplanta
 
Jag började med att nypa ihjäl de löss som satt så till att det var lätt att komma åt mellan tummen och pekfingret. Sedan knipsade jag försiktigt bort de blad som var mest angripna, eller egentligen så många blad jag vågade.
Man kan ta bort nästan alla blad för det växer snart ut nya, men det är bra om det finns blad mitt på stjälken och några i toppen av plantan för att cirkulationen inte ska påverkas negativt. Genom att ta bort bladen tar man också bort en massa löss och lusägg så att det blir färre kryp kvar att bekämpa.
 
Jag sprayade sedan ordentligt med växtsåpan på hela plantan och på jorden där en del löss brukar falla ner när man flyttar plantan.
Man börjar med att spraya undersidan av bladen och i toppskottet. Det är där de flesta löss och ägg finns. Sedan är det bara att fortsätta spraya resten av plantan. Såpan är kontaktverkande så det är viktigt att lössen just får kontakt med den.
Innan jag tog in dem fick de stå och torka i skuggan.
 
Chiliplantor med löss i karantän
Här står de behandlade plantorna nu i karantärn i eget förnster

Fönsterbrädan där de stått torkade jag av ordentligt innan jag ställde tillbaka krukorna.
 
Idag, fem dagar efteråt har nya blad börjat växa ut och endast en av plantorna visar tecken på att ha löss kvar, men om några dagar kommer jag att spraya alla plantor igen för att vara på säkra sidan och sedan fortsätta kontrollera dem noga.
Förhoppningsvis räcker det med en eller två sprayningar till, men så hade det också hunnit blir ett ganska stort angrepp för att jag inte följde upp ordentligt från början.

Varför får unga chiliplantor ohyra?

Det magiska med ohyra är att den verkar komma från ingenstans, men självklart är det inte så.
Unga plantor är oftast mer känsliga för ohyra De är mindre och ett angrepp som sprider sig fort kan snabbt göra stor skada. De späda och saftiga skotten är dessutom supermumsiga för bladlössen så risken för att ett angrepp sprids snabbt på plantan är större än på en mindre späd planta.
 
Plantan jag upptäckte angreppet på hade jag fått av en vän ett par veckor innan. Antingen fanns där lusägg med på plantan redan när den kom eller så har de hittat till plantan ändå.
 
ads
 

Flytt och omställning till ny miljö

Det är faktiskt så att plantor som mår bra inte alls lika lätt blir angripna av ohyra, men ett bra exempel på när en planta kan få problem är när man flyttar den.
Då måste den ställa om till de nya förutsättningarna som kanske innebär annat ljus, annan temperatur och annan luftfuktighet. Dessutom kan själva transporten ibland vara krävande med växlande temperaturer och liknande.
En flytt kan alltså påverka växten så att dess motståndskraft minskar och ohyra kan få fäste. 
Det här är en bra anledning till varför det är så viktigt att ställa nya växter för sig själv på observation i ‘karantän’ några veckor innan de ställs i närheten av de växter man redan har hemma.

Ogynnsamm miljö

En annan eller liknande faktor som bidrar till större risk för att ohyra får fästa på en växt är om någon av de viktiga elementen ljus, temperatur, vatten inte är i balans. Särskilt tidigt på säsongen kan brist på ljus stressa växten som då blir mer mottaglig.

Växter med ohyra i karantän

Om man håller nya växter i karantän hinner man upptäcka om plantan har med sig ohyra och kan bekämpa den innan man ställer ihop dem med de växter man redan har hemma. På så sätt kan man bespara sig en del problem och förebygga spridning av ohyra till befintliga växter.
 
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896