Här kommer en repris på tidigare blogginlägg om en lite oväntad händelse i trädgården någon gång i maj för några år sedan.
Min medarbetare Torbjörn stod och grävde invid dammen här i trädgården för att plantera en pärlemorrönn. Då ser han en groda i vattenbrynet som liksom hängde i vattenytan för att sola sig. Vi hade redan förstått den fanns där i dammen någonstans.
Dels hade vi hört det söta lockropet under en period för någon månad sedan och kanske mer påtagligt resultatet av "raggningen" med de tusentals grodyngel som for fram och åter i damman och höll undan den värsta algplågan.
Vi ropade till oss Ly, vår nya praktikant från Skillebyholm så hon också skulle få se grodan, så hon kom också och kikade.
Efter en liten stund dök grodan ner i dammen igen och vi vände åter till arbetsuppgifterna. Men vi hann inte långt innan Ly skrek i högan sky.
Först trodde vi hon kanske var attackerad av en geting eller liknande som anföll, men hon pekade på dammen och skrek att det var en jättestor orm där. Då såg vi alla hur en ganska stor, svart orm slingrade sig upp ur dammen och in bland växterna.
Den hade ett tydligt sicksackmönster på ryggen med två tydliga fläckar bakom 'öronen' så Torbjörn var tvärsäkert på att det var en snok.
Innan den hann gömma sig i grönskan hann vi se tecken på att den precis ätit något stort för den var jättetjock på mitten.
Ett lustigt sammanträffande här är att jag kvällen innan träffade grannen som berättade om en bekant som haft stora problem med snokar som ätit deras dammfiskar.
Det var inget jag ville att mina fiskar skulle drabbas av så jag bad Torbjörn fånga den. Kände inte riktigt för att göra det själv....
Det var inget jag ville att mina fiskar skulle drabbas av så jag bad Torbjörn fånga den. Kände inte riktigt för att göra det själv....
Han sprang snabbt runt till andra sidan dammen och lyckades med hjälp av en kratta hålla fast den.
Det kändes inte snällt att döda den så vi beslöt oss för att den skulle bäras ner till Mälaren här nedanför för att släppas där.
Snoken bars iväg med ett grepp om bakänden av kroppen. Den kråmade sig och krängde och efter bara några meter började den liksom kvälja.
Se hur stor grodan är jämfört med ormen och ormens gap!
Vi lade då ner den på marken för att se vad som pågick. Ut kommer då huvudet på en groda och strax därefter successivt också resten av kroppen.
Först trodde vi den var död men rätt vad det var så blinkade den och kort därefter slapp hela grodan ur ormens gap - Vilken syn!
Först trodde vi den var död men rätt vad det var så blinkade den och kort därefter slapp hela grodan ur ormens gap - Vilken syn!
Helt klart blev det för jobbigt för ormen att hålla kvar grodan under de här förhållandena så den släppte den ifrån sig av rent självförsvar.
Grodan hoppade vingligt iväg men vi tog upp den och släppte ner den i dammen där den simmade iväg. Säkert väldigt förvirrad!
Ormen fick simma vidare i Mälaren och kommer förhoppningsvis inte tillbaka igen.
Jag lyckades få några bilder av denna underliga händelse annars hade jag knappt trott det själv.