Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Tio enkla steg till lyckad frösådd

Frösådd med groddplantor i brätte och kruka
Frösådd med groddplantor i brätte och kruka
Frösådden är all odlings hjärta. Antingen sår man brett i ett odlingstråg, i pluggbrätte eller i småkrukor. Det mesta funkar att så i, men se till att det finns hål i botten så att överskottsvatten kan rinna av.
 
Den som börjar med frösådd behöver inga andra lyckopiller - så roligt är det att bli sin egen jordemor. Att följa fröets väg från groning till att skörda krispiga sockerärter ger en stolthet som slår det mesta. Du som är nybörjare, börja med att fundera över vad som är genomförbart. Vad har du plats till? Välj några få, lättodlade sorter som ger skörd under lång tid så blir odlingen mycket roligare. 
 
Sockerärta rosenskära vaxböna blomman för dagen och mangold
Fem enkla att börja med: sockerärta, rosenskära, vaxböna, blomman för dagen och mangold. Lång skördetid och blomning för liten möda.

Tio steg till lyckad frösådd

  • 1. Läs noga på fröpåsen. Där står om fröet är ljusgroende och hur lång utvecklingstiden är från sådd till blomning eller skörd. Räkna baklänges så får du fram när det är dags att så; här kan du läsa om hur man lång tid olika sorter tar från sådd till skörd.
Fröpåse med instruktioner för sådd av spenat Spinacia oleracea
 
  • 2. Använd gärna så kallade såbrätte, odlingstrågplugglådor eller små krukor av plast. Det spar utrymme och underlättar skötseln. Pluggar kallas hålrummen i sålådan, där varje pluggplanta får med sig en genomrotad jordklump. Enkelt och smidigt vid omplantering.
Frösådd och omplantering av sallatsplantor i pluggbox
Pluggboxen är smidig med inbyggt drivhus och bricka som samlar upp överskottsvatten. Pluggplantan får med sig ett paket rötter och jord vid omplantering. Den lilla jordvolymen torkar dock snabbt upp så man måste vara påpasslig med vattning.
 
  • 3. Använd såjord, den är näringsfattig och luftig. De första späda rötterna är känsliga och bränns lätt av näringssalterna i vanlig blomjord. För stora frön kan du lägga ett lager blomjord i botten på krukan och såjord ovanpå. När plantan börjar växa söker sig rötterna neråt.
     
  • 4. Fukta jorden ordentligt före sådden, annars hamnar fröna lätt huller om buller. Jorden ska under hela groningstiden vara fuktig men inte blöt, då blir det syrebrist och frön och rötter dör. Det är därför viktigt att överskottsvatten kan rinna bort från krukan eller såbrättet.
     
  • 5. Stora, hårda frön, som luktärt, majs och bönor, gror lättare om de får dra i ljummet vatten några timmar före sådd. Små frön sås ytligt och täcks eventuellt med ett tunt lager torr jord. En grundregel för sådjup är tre gånger så djupt som fröets diameter. Ljusgroende frön täcks inte alls men måste tryckas mot jorden så att de får fukt och kontakt.

    Bredsådd av små frön med groddplantorSmå pyttefrön sås enklast med ett vikt papper. Låt dem rinna ut och bredsås på väl fuktad såjord. Blanda eventuellt med sand i samma kornstorlek för ännu glesare resultat.När groddplantan fått några blad är det dags för omplantering till egna krukor.
     
  • 6. De flesta frön gror bäst med undervärme, ställ därför sådden ovanpå ett element, värmepannan, badrumsgolvet eller på en värmematta. Täck med ett plastlock, odlingsväv eller liknande och lufta ibland så att det inte blir för fuktigt.
  • 7. Så fort grodden tittar fram flyttas sådden till en ljus och svalare plats. En hylla på fönsterbrädan skyddar från elementvärmen. Sår du under vinterhalvåret behövs växtbelysning till och med mars. Ett gassande söderfönster kan vara alltför skarpt, skugga med ett bakplåtspapper.

    Groddplantor med hjärtblad av lök, kål, tall och rootrainer box med bönplantor
    De första bladen som kommer kallas hjärtblad. Därefter kommer karaktärsbladen som är typisk för varje art. Lökväxter (längst till vänster) har bara ett hjärtblad som ser det ut som ett ihåligt grässtrå och frökapseln följer med upp i toppen. De flesta växter är så kallat tvåhjärtbladiga och får två hjärtblad. Barrväxter  (till höger) får en krans av flera små strån i toppen. Höger bild: Några växtslag som luktärter och purjolök har ett känsligt rotsystem och är kinkiga att plantera om. Så dem i rootrainers, ett slags kassetter som kan öppnas så att rötterna kommer ut oförstörda vid  omplantering.
     
  • 8. När plantorna börjar trängas och fått flera riktiga blad är det dags för omskolning till större kruka och med näringsrik jord. Håll helst inte i stjälken, utan i bladen och lyft försiktigt upp den lilla så att alla rötter kommer med. En glasspinne är ett perfekt hjälpmedel här. Vattna efter omplanteringen så klibbar jorden fast vide de späda rötterna utan att jorden packas.

    Omplantering av frösådda plantor till stor kruka
    Små växter som lobelia och sallat kan samsas i en stor kruka, använd gärna en glasspinne vid omplantering. Höger bild: Bönor växer fort och kan behöva planteras om flera gånger i näringsrik jord. Då blir det trångt på fönsterrädan. Vi har skräddarsydda tråg för fönsterbrädan, använd annars gamla långpannor till småkrukorna.
     
  • 9. Många växter behöver toppas för att inte bli långa och rangliga. Nyp av skottet precis ovanför ett blad så kommer stammen att förgrena sig och växten blir buskigare i formen. Gäller dock inte tomat, majs och purjolök.
     
  • 10. Några veckor före utplanteringen är det dags att vänja telningarna vid utelivet (avhärdning). Korta stunder utomhus i början och sedan allt längre. Välj molniga dagar på vindskyddad plats. 
omplantering av tomat i större kruka i växthus
Tomatplantor som blivit gängliga kortas in genom att hela nedre stjälken planteras under jord. Då utvecklas nya rötter längs stammen. Observera att detta bara funkar för tomater och chili. Omplantering sker annars alltid på samma djup som växten stått tidigare.
 
Foto: Karin Elmberg. Illustration: Linda Sandström.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.