Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Planera och komponera med perenner

Lila och gul komposition av perenner i rabatt - AS
Lila och gul komposition av perenner i rabatt - AS
 
Om buskar, träd och häckar är stommen i trädgården är perennerna smyckeskrinet. Med smart planering och rätt växtval av tåliga långblommare får du en fin perennrabatt utan stort skötelbehov.
 
Utbudet av perenner är stort och prisvärt, det är därför en tacksam växtgrupp att experimentera med för att skapa sin egen, unika drömrabatt. Blev det inte riktigt som tänkt är det bara att tänka om.
I vårt sortiment hittar du både fröer till perenner och perenner som plantor. 
 
Här kommer tips som underlättar för planeringen av din lättskötta perennrabatt.

1. Välj perenner efter platsen

Fackellilja i soligt läge - x
Växtens ursprung skvallrar om hur den vill ha det. Fackelliljan, Kniphofia, hör hemma i Sydafrikas bergstrakter. Här känner den sig som hemma med väldränerad jord i gassande sol. 

Börja med att ta reda på din trädgårds förutsättningar. Vissa saker kan man ändra något, som att höja upp en bädd för att skapa bättre dränering. Men för det mesta är det bara att gilla läget och anpassa växtvalet efter platsen. En skuggig tomt med torr jordmån är inte gjord för pioner eller rudbeckior. Här trivs i stället ormbunkar, hostor, kaukasiskt förgätmigej och skimrande bergenia. 
Härdighet är ett knepigt begrepp för perenner. Här gäller inte de vanliga zonangivelserna. Fuktigt vinterklimat där temperaturen pendlar kring nollan är perennernas mardröm. Zon1- områden som Skåne och Öland är därför inte något perennparadis. Platser med ett rejält lager snö och torr kyla som Norrlands inland ger däremot ett perfekt vinterskydd.
 
ads
 

2. Stomme av marktäckande perenner

Martäckande perenner med fina blad
Den torra skuggan kan vara en utmaning. Här prunkar denna trio med vackra blad som snabbt brer ut sig till ett marktäckande skikt. Från vänster lönnbräcka, träjon och sockblomma.
 
Många låga, frodiga och tåliga perenner väver snabbt in markytan till ett lättskött och prunkande golv. Blanda inte ihop för många sorter, det ger ett plottrigt intryck och är svårskött. 
 
Torktåliga marktäckare ulleternell, silverarv, lammöra.
På en solig, torr plats strivs de torktåliga, gråbladiga växterna. Från vänster ulleternell, silverarv och lammöra.
 
Ju mindre trädgård desto färre växtslag och gärna stora, frodiga bladväxter som gör att ytan upplevs större och mer harmonisk. I artikeln om Marktäckande perenner hittar du förslag på många sorter i olika färgskalor.

3. Färgglad perennrabatt

Solbrud och hakonegräs i lättskött rabatt i sol - IV
Varma färger behöver ett ljust läge för att riktigt glöda. Här sprakar solbrudar med lugnande hakonegräs och marktäckande bergenia
 
Det är inte svårt att hitta perenner i dina favoritfärger och som stämmer till huset och övriga trädgården. Tricket är att begränsa sig och inte falla för impulsköp. Då blir rabatten plottrig och svårskött.
Ljuset är viktigt för färgupplevelsen. Färger i det röda och gula spektrat glöder starkast i soligt läge, medan svala färger i blått, vitt, grönt och rosa skimrar vackrast i halvskugga.
 
Perenner som trivs på halvskuggig plats - x
Blålila skimmer i halvskuggiga rabatten med ormbunkar, ormöga, nävor, hostor och smörboll.

Bestäm dig för de färgskalor du vill ska dominera. De kan skifta efter säsong. Blanda sedan gärna till en komplementfärg som sticker ut. Till exempel ett hav av blålila nävor och limegul daggkåpa i juni. 

4. Variera höga och låga perenner

Glansmiskantus med ormrot och aster i lättskött perennrabatt - x
Frodigt glansmiskantus med vackra accenter av bergormrot och höstaster. Som marktäckare i nederkanten nävor som nu blommat över.

Tänk att du är kompositör och rabatten en melodi som svänger – det skapar dynamik. Låt grupper av samma växtslag komma igen i repetitioner. Glöm inte alla högresta växter som kungsljus, silverax, riddarsporrar, prydnadsgräs och fingerborgsblommor. 
Vilket uttryck vill du förmedla? En vemodig blomsterblues, en sval ballad i vitt och grått, en romantisk, doftande serenad eller en sprakande tango? Lär känna dig själv på kuppen när du planerar din rabatt. 
 
Lek med former och kontraster. Det är fantastiskt kul att få till en perfekt kombination. Och blev det inte riktigt som tänkt är trädgården en förlåtande hobby, bara att testa nya kombnationer till nästa säsong.

5. Bladen hos perenner - mer än grönska

Perenner med fina blad till fliklönn - x
Ett fint samspel med ormbunkar, hosta och kandelaberviva under fliklönnens tak.
 
Många perenner har vackra blad som är en stor tillgång. Alunrot, Heuchera, har bladfärger från silver till lime.
 
Bland hostor finns stor variation i både form och färg. Det är också effektfullt att matcha perennerna med buskar och träd som fliklönnarna. 
 
Bland prydnadsgräsen finns nästan ingen ände på tjusiga former och färger som är suveräna att matcha med blommande perenner. Från de låga hakonegräsen till högresta elefantgräs.

6. Perenner som blommar länge

solhatt och alpmartorn i lättskött rabatt med lång blomning - x
Solhatt och alpmartorn blommar från juli och lång in på hösten. Därefter får båda vackra fröställningar som pryder hela vintern.
 
Få växtslag, robusta och med lång blomningstid som avlöser varandra – det är knepet för en lättskött rabatt. Många perenner kommer igen med en andra blomning om de klipps ner. Flera har också vackra vinterståndare, som solhattar och bolltistlar. 
Här är några förslag på robusta långblommare.

Försommar till högsommar

Aklejruta, Thalictrum angustifolium
Dagliljor, Hemerocallis
Klockjulros, Helleborus foetidus
Koreansk plymspirea, Aruncus aethusifolius
Mossflox, Phlox subulata
Nepetor, Nepeta
Nävor, Geranium
Pipört, Centranthus
Praktbetonika, Stachys grandiflora
Spetsmössor, Tirarella
Stjärnklocka, Campanula poscharskyana
Stor ormrot, Bistorta officinalis
Strandtrift, Armeria maritima
 
Strandtrift i lättskött rabatt - x
Strandtrift är en sensation när den blommar under försommaren. Blommorna står länge och är fina vasblommor. Därefter pryder det grådaggiga bladverket.
 

Högsommar till höst

Anisisop, Agastache foeniculum
Astilbar, Astilbe

 

Astilbe och elefantgräs i lättskött rabatt - IV
En elegant och lättskött kombo med astilbe och elefantgräs, Miscanthus x giganteus.

Astrar, Aster 
Bergormrot, Bistorta affinis
Blodormrot, Bistorta amplexicualis
Blodtopp, Sanguisorba officinalis
Bolltistlar, Echinops
Brudslöja, Gypsophila
Gullris, Solidago
Höstflox, Phlox paniculata
Höstsilverax, Actaea simplex
Höstöga, Coreopsis verticillata
Kransveronika, Veronicastrum virginicum
Kungsljus, Verbascum
Kärleksört, Hylotepephium
Martorn, Eryngium maritimum
Prydnadsgräs
Präriesolros, Helianthus x laetiflorus
Purpursporre, Linaria purpurea
Riddarsporrar, Delphinium
Rosenflockel, Eupatorium purpureum
Rudbeckior, Rudbeckia
Röllikor, Achillea
Salvior, Salvia
Sköldpaddsört, Chelone obliqua
Solbrudar, Helenium
Solhattar, Echinaceae
Stjärnflockor, Astrantia
Temyntor, Monarda
Ulleternell, Anaphalis triplinervis
Väddar, Knautia, Centauria

7. Samla inspiration till din perennrabatt

Perennrabatt i drömparken i Enköping
Drömparken i Enköping är berömd för sina fantastiska perennrabatter. De är som tavlor, målade med stora stråk. Här ett hav av stäppsalvior med vita stäppliljor som tända ljus.

Spana in omgivningen och särskilt platser med ungefär samma odlingsförhållanden som hos dig. 
Koloniträdgårdar och offentliga parker kryllar av smarta odlingsidéer som bara är att plagiera.

8. Föbered planteringen av perenner

Det är viktigt att jorden är väl förberedd och fri från ogräs innan du planterar dina växter. Här kan du läsa om planteringstips. Perenner är i regel inte så näringskrävande. En giva komposterad kogödsel på våren räcker för de flesta. 

9. Komplettera perenner med lökväxter

Lökväxter i perennrabatt på våren - IB
Vinterns och vårens lökväxter ser till att det alltid händer något i rabatten. Särskilt viktigt om planteringen är vid entrén eller syns inifrån huset.
 
Sist men inte minst. Den tid på året då det inte händer så mycket i rabatten är lökväxterna oumbärliga. Beroende på var i landet du bor kan du därmed njuta av blomning nästan hela året. Vintergäck, krokus och våriris är vårvinterblommare och sedan fortsätter det med snödroppar, scillor, tulpaner, narcisser, snöklockor och allium. I säsong hittar du vårt sortiment av alla slags lökar och knölar.

Foto: Karin Elmberg, Ibulb och Iverde m fl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896