Just nu: Upp till 30% på Höstlökar
Fakta & Råd

Känn igen de tio vanligaste fjärilarna i trädgården

Fjäril blåvinge i trädgård
Blåvinge i trädgård
Blåvingarna hör till de mindre fjärilarna och mäter 2-4 cm i vingspann. Undersidan av vingarna är oftast grå med svarta fläckar omringade av en vit kant.

Det är roligt att känna till vilken fjäril som fladdrar bland blommorna. De suger nektar ur blommornas djup med sin snabel. Här kan du läsa mer om vilka växter du kan plantera om du vill hjälpa fjärilarna. Många är hotade arter och behöver all hjälp för att få mat och kunna övervintra. Ett insektshotell och en grund vattensamling ger dem en fristad hos dig. På köpet får du vackra, vingade vänner som pollinerar dina växter.

Tio vanliga fjärilar i trädgården

Den fullvuxna fjärilen lever av blommornas nektar, medan larven äter specialkost av mestadels blad. För sin överlevnad är det därför viktigt att det både finns mat till larverna och nektarrika blommor till fjärilarna. Med värdväxt nedan menas larvernas föda.  
 
makaonfjaril
 
Makaonfjäril, Papilio machaon. En tjusig fjäril med eleganta vingspetsar nertill. Trivs vid fuktiga marker som myrar och stränder. Larven är nästan självlysande grön med svarta och orangefläckiga band. Värdväxt: flockblommiga växer, dill är en favorit där man kan hitta de feta larverna. 

tosteblåvinge fjäril blåvinge
 
Tosteblåvinge, Celastrina argiolus. Tillhör juvelfjärilarna, dit också guldvingarna hör. Små fjärilar där hanarna är blå, gröna eller orange och honorna bruna. Många av blåvingarnas larver producerar sockerhaltiga ämnen som får myror att vårda dem. Flera är hotade arter.  Värdväxt varierar, många ängsblommor, ärtväxter, blåbär, odon och ljung.
 
fjäril vinbärsfuks
 
Vinbärsfuks, Polygonia c-album. Känns igen på sina vackra, flikiga vingar och på ett markant vitt c på vingarnas baksida. På danska heter fjärilen hvide c. Värdväxter är sälg, hassel, nässla, vinbär och humle.
 
nässelfjäril på röd rudbeckia
 
Nässelfjäril,  Aglais urticae. Känns lättast igen på randningen längs framvingarnas överkant. En av de första fjärilarna man ser på våren då den övervintrar som fjäril. Varma vinterdagar kan den kvickna till från vinterdvalan och flyga omkring. Värdväxt: brännässla.
 
påfågelöga fjäril
 
Påfågelöga, Inachis io. Kan avge ett svagt, trummande ljud om den känner sig hotad. Känslig för kyliga somrar. Övervintrar som fjäril i skyddade skrymslen. Värdväxt: brännässla.
 
citronfjäril
 
Citronfjäril, Gonepteryx rhamni. Det är hanen som är vackert gul med små orange fläckar. Honan är oansenligt ljusbeige. Övervintrar som fjäril i skrymslen och är en av de tidigaste fjärilarna som kan ses redan en varm marsmånad. Värdväxter är brakved och getapel.
 
amiralfjäril på Buddleja
 
Amiral, Vanessa atalanta. Övervintrar i södra Europa och Nordafrika och sträcker iväg i oktober från Falsterbo och Ottenby på södra Öland, precis som flyttfåglar. Har ett vingspann på 5-6 cm. Värdväxt: nässlor och tistlar.
 
kamgräsfjäril gräsfjäril
 
Kamgräsfjäril, Coenonympha pamphilus. Tillhör gräsfjärilarna som fått sitt namn efter larvernas värdväxt. Alla gräsfjärilar flyger långsamt och kan följas med ögat. De är alla dovt färgade i ljusbrunt med ringformade ögonfläckar på vingarna. Värdväxter är flera olika gräs som kamäxing och fårsvingel.
 
tistelfjäril
 
Tistelfjäril,  Vanessa cardui. Världens vanligaste fjäril, saknas bara i Sydamerika och Sydpolen. Den har till och med observerats på Svalbard! Hos oss klarar den inte vintrarna utan övervintrar i Nordafrika eller till och med Centralasien. Värdväxter är tistlar, kardborrar och brännässlor.
 
apollofjäril vid tistel
 
Apollofjäril, Parnassius apollo. Var förr vanlig men har minskat i antal. Magnifik och en av våra största dagfjärilar med 9 cm mellan vingspetsarna. Trivs på kalkrika marker längs kusterna som Gotland där larven lever på fetknopp, på fastlandet av kärleksört. 

Också en liten marodör...

kålfjäril vid jätteverbena
 
Kålfjäril, Pieris brassicae. Honorna känns enkelt igen på sina ljusa vingar med två svarta prickar och de ljusgrå hörnen på framvingarna. Detta är ulven i fårakläder, larverna kaläter snabbt hela kålbestånd och gillar också krasse. Ser du kålfjärilen ska du bums kolla kålplantorna och plocka bort ägg och larver som finns på bladen. Och fram med fiberduk.

Bra hjälpredor för fjärilsdetektiven

Köp eller låna böckerna: ’Svenska fjärilar’ , Albert bonniers förlag, beskriver alla svenska dagfjärilar. Fjärilshandboken ges ut av Naturskyddsföreningen och berättar om hur du ger fjärilarna en fristad.
Fotografera, då kan du i efterhand förstora och lättare identifiera.
Använd kikare så att du på avstånd kan betrakta fjärilarna utan att skrämma dem.

Fina fjärilslokaler i Sverige

Här flockas fjärilsskådare som är ute efter lite ovanliga arter:
Skåne: Revingeheds sandhedar. Vombs blomsterängar vid vattenverket. 
Öland: Gott om fina fjärilslokaler, mest känd är Arontorp. 
Gävleborg: I byn Grindstuga mellan Gävle och Furuvik har man anlagt en fjärilsväg som särskilt gynnar fjärilar.
Norrbotten: Torneträsks bergstoppar och myrmarker är känt för många ovanliga fjärilsarter som arktisk pärlemofjäril och Frejas pärlemofjäril.
 
Foto: Thomas Bresson, Andréas Eichler, Karin Elmberg, Kjetil Fjellheim, Holger Gröschl, Iverde och Quartl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.