FRI FRAKT t.o.m mån 16/12*
Fakta & Råd

Så får du igelkotten att trivas hos dig

Igelkott bland gräs och blad
Igelkotten är inte bara väldigt gullig utan är också ett riktigt nyttodjur för oss odlare och trädgårdsvänner. Den äter bland annat sniglar, snäckor och olika insekter. 
 
Igelkott som äter daggmask
 
Jag är lyckligt lottat som har igelkottar i trädgården som oftast dyker upp i skymningen och som ibland också visar sig mitt på dagen. Vi har sett flera kullar med små-kottar växa upp här som vi  matat med daggmask när de blivit lite äldre.
 
Det finns mycket du kan göra för att igelkotten ska komma in och bli en återkommande besökare som kanske till och med väljer att bo hos dig, men det finns också många faror som lurar. Det är allt för många igekottar som skadas t.ex. av motordrivna trädgårdsredskap. Här kan du läsa både hur du ska få dem att trivas hos dig och hur du förebygger skador och olyckor med igelkottar.
 
Igelkotte bredvid träd med mossa
Foto: Wildlife Garden

Så får du in igelkotten i trädgården

Vill du få in igelkottar i trädgården måste du till att börja med se till att de har någonstans att komma in. Den är ingen klättrare att tala om och att hoppa är inte heller ett alterantiv. Se till att det finns en öppning, eller gärna fler så att den kan gå ut på ett ställe och fortsätta vidare ut på ett annat. Då blir din trädgård mer intressant att vandra i och kanske använda som passage, eller i bästa fall att vara ett hem under en period.
 
Igelkott springer på gräsmattan
 
Igelkottar vandrar ofta ganska långt på natten då de är som mest aktiva. En kilometer eller mer är inte ovanligt. Även om de ofta har en ganska lugn och vaggande gång kan de få upp ett hyfsat tempo vid behov vilket är helt underbart att se när den tultande 'rusar' över en gräsmatta. 
 
Igelkott som  har rullat ihop sig med taggarna utåt

När den blir skrämd rullar den ihop sig med alla taggarna ut och börjar samtidigt också vibrera och 'surra' med ett speciellt ljud.

Vad äter igelkottar?

Förutom skadegörarna äter igelkotten maskar, frukt och till och med döda djur.
Ett bra sätt att locka igelkotten till din trädgård är att erbjuda den vatten och mat. 
 
Igelkott vid matskålen
Foto: Wildlife Garden
 

Mata igelkott

En grund skål med vatten och en skål med konserverad katt- eller hundmat som inte innehåller fisk är populärt. Köttfärs, ägg och krossat torrfoder brukar också uppskattas. Se till att byta ut maten så den inte blir stående flera dagar. Då är den alltid fräsch när besöket väntas.
 
Mjölk är något de absolut inte ska bjudas på eftersom de då kan få diarré.
 
 

Här trivs igelkotten

Igelkotten är mest aktiv från skymning till tidig morgon. Dagtid ligger den för det mesta och vilar även om den då och då syns vandra omkring även mitt på dagen ibland.
 
Igelkotten trivs där det är lite stökigt i trädgården. I lövhögar, tjocka gräsruggar under stenar, bland grenar, i vedhögar och i trädgårdsavfall. Om du har buskar med lågt hängande grenar kan den också bo där.
Förutom att en sådan plats ger skydd så brukar den också vara tillhåll för många av de kryp som igelkotten gärna äter. Room-service helt enkelt!

Igelkottsbon

Igelkottsbo av naturmaterial med stadig stomme
Igelkottsbo av naturmaterial på utsidan som smälter in i naturen. Stommen är förstärkt för extra stabilitet.
 
Igelkottsbo med skyddad ingång
 
Man kan sätta ihop ett litet bo själv till dem, men det finns också färdiga igelkottsbon att köpa. De har ofta en speciell ingång som förhindrar predatorer från att komma in så att igelkotten kan vila tryggt i sitt bo.

Skydda igelkotten mot faror

Att göra det trivsamt för igelkotten är naturligtvis viktigt men minst lika viktigt är det att göra trädgården säker för igelkotten. Här är några bra saker att tänka på:

Täck farliga hål

Täck håligheter som brunnar eller liknande hål. Viktigt också för att skydda många andra mindre djur från att falla ner.

Stäng igen poolen

Har du en pool är det ju en självklarhet att täcka över den när den inte används. Där kan olyckan lätt vara framme för både igelkottar och andra djur.

Gör en ramp från dammen

Har du en damm kan du göra en trygg väg upp ur och ner i dammen genom att lägga flata stenar, en tegelsten eller liknande som en liten gångbräda. Igelkottar kan simma, men det är ju också viktigt de kan ta sig upp om de faller i.

Elda inte utan att kolla

Tänd aldrig eld på en löv- eller skräphög utan att ha kontrollerat först så där inte finns en igelkott eller annan varelse. 

Trimma säkert

Trimmers är en riktig dödsmaskin för igelkotten. Dagtid ligger de oftast och sover i ruggar, under buskar och liknande. Om du inte tydligt kan se att det inte finns något djur där trimmertråden kommer gå fram så bör du gå och genomsöka streckan du tänker trimma precis innan du sätter igång. För vem vill skada en igelkott?

Klipp inte nattetid

Detsamma gäller också för gräsklipparen och då särskilt robotgräsklippare som ibland går också nattetid där både vuxna djur och små tultingar är ute och går. Den närmast ljudlösa klipparen kan då lätt döda eller orsaka hemska skador på både igelkottar och groddjur som ofta är aktiva just på natten. 
Låt robotgräsklipparen vila nattetid för att undvika dessa hemskheter och klipp istället dagtid med gott samvete!

Nät och skräp

Det är inte ovanligt att igelkottar fastnar i nät av olika slag som tex. badmintonnät som ligger och skrotar på marken. Se till att de sitter på den höjd de är avsedda för och tag in dem när de inte används.
Även bärnät kan ställa till skada. Använder man bärnät är risken mindre att de fastnar om nätet är ordentligt spänt.
Annat skräp som plastpåsar, plåtburkar, glas osv. är minst lika farliga för igelkottar som för små barn. Ytterligare en väldigt bra anledning till att inte slänga skräp i naturen. 
 
I våras stötte jag på en hjortkalv som fastnat i ett rep i ett träd med hornen. Det var ingen rolig syn. Som tur var lyckades vi tillkalla hjälp och få honom fri. Et hemskt exempel på hur det kan gå när man lämnar skräp efter sig i naturen.

Hjälp en skadad igelkott!

Om du hittar en skadad igelkott eller något annat vilt djur som behöver hjälp kontakta då direkt Katastrofhjälp Fåglar och Vilt.

Fakta om igelkottar

Det vetenskapliga namnet på igelkotten är Erinaceus europaeus.
Igelkotten är ett däggdjur som vid vuxen ålder väger ca. 780 gram och blir 24 cm lång.
Igelkottens livsläng är 2-5 år.
Ur-igelkotten tror man fanns för ca 65 miljoner år sedan och den har förändrats väldigt lite de senaste 15 miljoner åren. 

Övervintring

Vintertid mellan november till mars går igelkotten i dvala. När temperaturen stiger på våren vaknar den upp och söker sig en partner för parning. 

När får igelkottar ungar?

Igelkotten kan få flera kullar under säsongen med samma eller olika parnter. Ungefär en månad efter parningen föds ungarna. Kullarna består normalt av 3-5 ungar. Under den första månaden håller sig ungarna vid mamman men börjar sedan successivt vandra iväg på egna upptåg. 

Igelkottens utbredning i Sverige

Igelkotten förekommer i större delen av Sverige. Den har blivit mer vanlig i urbana områden jämfört med tidigare då den var mer vanlig i odlingslandskap.
 
Varningsskylt - Se upp för igelkottar
Om det finns igelkottar där du bor kan du sätta upp den här fina skylten som kan laddas ner på Naturskyddsföreningens hemsida. Där kan du också bidra till att öka kunskapen om igelkottar genom att rapportera observationer av igelkottar.    

Igelkottar i min trädgård

För några år sedan hade jag ett extra trevligt sammanträffande med några igelkottar här hemma i trädgården. Jag var i köksträdgården och rensade när jag hörde lite pipanden en bit bort. Första tanken var natuligt att det var någon fågelunge men det lät lite annorlunda så jag valde till slut att gå och titta. Och där mötte jag de små igelkottsbebisarna som stod och ropade på mamma som var en bit bort. Särskilt blyga var de inte medan de sprang runt kring mina fötter innan mamma såg till att de kom på rätt spår igen.
 
 
Har du någon trevlig erfarenhet av igelkottar av dela med dig av så kommentera gärna.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896