FRI FRAKT t.o.m mån 16/12*
Fakta & Råd

Pollinerarvänlig höst i trädgården

solros med bi
När hösten smyger sig på kan vi med lite omtanke och planering hjälpa våra pollinerande insekter med en välbehövlig påfyllning innan vintervilan. 
Genom att plantera växter med sen blomning, företrädesvis med enkla blommor hjälper vi pollinerande insekter att komma åt både eftertraktat pollen och nektar som behövs för att säkra övervintringen och tidig vår.

Höstblommande sommarblommor för pollinerare

solros med bi
Inom den här gruppen faller många av de sommarblommor vi odlar som ettåriga som t.ex. dahlia, gurkört, honungsfacelia, ringblomma och solros.
De flesta bienner, tvååriga växter har lång blomning som ofta sträcker sig ända fram till frosten, även dessa är värdefulla för pollinerare.

Perenner för pollinerarvänlig höst

Utöver de ett- och tvååriga växterna finns det många fleråriga växter som är senblommande och uppskattas av många pollinerare.
Nedan en lista på sorter som du med fördel kan odla för att stärka de små innan vintern.

Träd och buskar med höstblomning

Även träd och buskar med sen blomning är naturligtvis också till stor hjälp som t.ex. buddleja, konvaljbuske, hösttamarisk, parkaralia och trädgårdstok.

Lökväxter som blommar på hösten

Glöm inte bort de höstblommande lökväxternas betydelse för pollinerande insekter. Höstkrokus, saffranskrokus och tidlösa är några av dessa som lockar många pollinerande insekter.

Pollenrika växter i köksträdgården

Blommor på brysselkål
Det är också många grönsaker som sallat, rädisa kålväxter mfl. som går i blom under sensommar och höst. Det är helt klart ett favorittillhåll för många insekter. Din bonus är att du sedan kan skörda de fröer som de hjälpt till att producera.

Fallfrukt mums för insekter

Saften från väl mogna frukter som äpplen, plommon mfl. frukter och bär som mognar på hösten är till stor glädje också för pollinerare som med frisk aptit gärna suger i sig lite växtsaft eller tar några tuggor så låt några frukter ligga kvar till gagn för alla trädgårdens besökare.
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896