Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Nyckelpigan - en hjälpreda i trädgården

rod-nyckelpiga-pa-prastkrage.jpg
Nyckelpigan är nog vår allra mest populära skalbagge. Det finns 69 olik arter av den i Sverige där den röda sjuprickiga nyckelpigan Coccinella septempunctata är den allra vanligaste. 
 
Sjuprickig prästkrage på en prästkrage
Den sjuprickiga nyckelpigan äter också pollen den kan hitta på en prästkrage
 
Den röda färgen är en varningssignal för att avskräcka potentiella fiender. Den har ett hemligt vapen som består av en gulaktig giftig, besk vätska som utsöndras från benens leder. Trots sitt försvar är den viktig som föda till många insekter och fåglar. 
 
En vuxen nyckelpiga lever ungefär ett år.
 
En liten herdestund för ett par nyckelpigor bland tistelbladen

Nyckelpigan lägger ett hundratal gulfärgade små ägg, ofta uppdelat i grupper om 10-30 stycken på växtdelar där det finns tillgång på löss. En lite udda sak är att vissa av äggen som läggs är obefruktade och används för att föda de nykläckta larverna. Andelen obefruktade ägg i en omgång avgörs av tillgången på föda. Naturen är klok och vis....

Utvecklingen från ägg till färdig nyckelpiga tar cirka 5-6 veckor.

Nyckelpigan som nyttodjur

Nyckelpigan är ett viktigt nyttodjur både i det vilda, i trädgård och i odling där den är till stor hjälp för att hålla antal löss nere. Vissa arter i familjen nyckelpigor är också duktiga på att oskadliggöra olika typer av sköldlöss och ullöss och används därför i biologisk bekämpning både i kommersiella  odlingar och av hobbyodlare.
 

Nyckelpiga äter svarta löss på en tistel

Här mumsar en nyckelpiga på en koloni med svarta löss

 

De vuxna djuren kan äta upp till 40 bladlöss per dygn. Men nyckelpigans larver är också hungringa och mumsar snabbt och effektivt i sig upp till 25 löss om dagen. Är det gott om bladlöss kan en enda nyckelpiga äta hela 2500 bladlöss under sin livstid.

Så får du nyckelpigan att trivas hos dig.

Tidigt på våren innan bladlössen har börjat utvecklas i större mängd livnär sig nyckelpigan på pollen. 
Vill du göra det mer trivsamt för nyckelpigan är det bra att se till att det finns tidigblommande växter som till exempel vide, pil, sälg och hassel att tillgå. Dessa är inte bara bra för nyckelpigan utan också för många andra pollinerande insekter under senvåren.
 
Nyckelpigor som sitter på en tistel på en äng

På sommaren är ängsväxter, gräs och grönska i olika former nyckelpigans tillhåll. 
 
 

Så övervintrar nyckelpigan

Nyckelpigan övervintrar i dvala som vuxet djur. När kylan kommer sätter sig nyckelpigor samman i grupper på skyddade platser som under barken eller i trädspringor, under lövhögar och liknande platser. Se till att du har några sådana platser i din trädgård så är du på god väg att få bra medhjälpare i bekämpandet av löss också nästa år.
 
Insektshotell byggt av pallar och växtdelar
 
Ett rejält insektshotell kan tjäna som övervintringsplats. Det kan vara så enkelt som en liten vedtrave, en hög med löv och grenar. Tänk som en nyckelpiga!
 
När vårsolen börjar värma vaknar de till liv igen och det är då de behöver få tillgång till pollen för att klara sig fram till huvudrätten löss.

Andra sorters nyckelpigor

Andra arter av nyckelpigan kan ha färger i svart, brunt, gult och orange med olika antal prickar.
 
Och nej, antal prickar på nyckelpigans sköld avslöjar inte dess ålder utan det är olika för olika arter!

Se upp för harlekinnyckelpigan!

Harlekinnyckelpigan Harmonia axyridis är en nyckelpiga med ursprung i Asien som spridits över världen då den använts mycket i biologisk bekämpning. Det har visat sig att den tränger undan lokala arter och betraktas som en invasiv art. 

Harlekinnyckelpigan har setts i Sverige på flera håll främst i södra delarna av landet. Det pågår runtom i Europa olika försök att reducera och bli av med dem.
Harlekinnyckelpigan förekommer i många olika färgkombinationer och med många olika antal prickar så den kan vara svår att känna igen.
 
Vissa fakta i artikeln är hämtad från Wikipedia och Jordbruksverkets hemsida.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896