Just nu: 20% på perennfröer
Fakta & Råd

Dags att samla självsådda plantor

Fröplantor av akelja som självsåtts i grusgången
Igår när marken fortfarande var ordentligt fuktig efter regnet passade jag på att gå ut och rensa lite ogräs.
På hösten när det blir allt mer fuktigt i marken tittar många små ogräsplantor upp lite här och var i trädgården. 
Deras frön har spridits med vinden tidigare på säsongen och sedan legat och väntat på en rejäl rotblöta för att börja gro och sätta igång och växa. Ganska irriterande kan man tycka, men när det just har regnat är det som allra enklast att rensa bort dem så det är bara att passa på.

Fröplantor i grusgången

Frösådd naturligt = självsådd
 
Torkade fröställningar på akleja
Här syns de torkade fröställningarna som släppt fröerna som nu grott i gången
 
Något som är betydligt roligare är att många av mina favoritperenner också har släppt frön som nu har grott.  Från de fröställningar jag låtit sitta kvar har fröna spritt sig och här och var hittar jag små trevliga plantor som jag successivt kan gräva upp sätta i kruka där de får växa till sig innan jag planterar dem där de egentligen ska sitta.
Jag brukar kalla fröplantor som såtts på naturlig väg utan mänsklig inblandning för 'självsådda'. 
 
Om de sitter så till att de kan stå kvar och växa till där de står är det ännu bättre. Då kan man istället flytta dem till sin nya växtplats när de vuxit på sig lite och slipper 'mellanlagra' dem i kruka och spar både jobb med extra uppgrävning och plantering och passning med vatten i krukan. 
 
Fröplanta av akleja med rottrådar
Här syns hur stor och djup roten redan hunnit bli på den lilla frösådda plantan av akleja
 
Det här fungerar jättebra men bör undvikas för växter som har pålrot (där roten växer rakt ner under plantan) som till exempel akleja och pion. Om plantan hinner bli för stor innan den flyttas kan roten gå av eller skadas och då kan den få en dålig start eller inte växa till alls och vissna.
 
Denna typ av växter är det smart att ta hand om tidigt och flytta direkt eller driva vidare i kruka innan utplantering på sin nya växtplats. 
En annan anledning till att sätta dem i kruka först är om de växer på ett dumt ställe - som i gången till exempel. Då kan de lätt bli nertrampade. Hellre flyttar jag dem då. 
 
Det är lite olika hur snabbt olika växters frön gror. Vissa sorter gror direkt, medan andra behöver en vinter med kyla innan de gror. Det beror också på vart fröet hamnat. Särskilt i grusgångar brukar det växa bra. Där får de fukt, men det är samtidigt luftigt mellan de små stenarna.
Precis så som de flesta fröer vill ha det för att komma igång. Något att tänka på när man sår i kruka: Luftigt och lagom fuktigt.
 
I gången som jag rensade hittade jag tre små grupper med små frösådder av akleja. 
Visst, jag har redan ganska många olika aklejor, men de som växer längs den gången är bland de finaste i trädgården och det finns alltid lite hål att fylla i någon rabatt så jag passade på att ta tillvara några av dem.
 
Akleja med rosa blommor
En av mina favoritaklejor i trädgården

I somras, när de blommade tog jag lite bilder för att komma ihåg aklejornas färg och form. Alltid bra att ha lite bilder på hur rabatter och växterna i trädgården ser ut om man ska planera för lite ändringar eller bara vill drömmma sig tillbaka till sommarens blomning mitt i vintern.
 
Nu är det ju så att akleja gärna korsar sig vitt och brett och man kan vara långt ifrån säker på resultatet av sådderna, men blir det helt fel med färg eller växtsätt är det ju bara att gräva bort den senare.
 
 

Så här flyttade jag mina fröplantor

Genomvattnade planteringskrukor inför omplantering
  • Innan jag tog upp dem började jag med att förbereda ett antal krukor med plantjord som jag vattnade igenom. Då slipper växterna ligga och torka i väntan på omplanteringen 
Lyfter frösådd från grusgången
  • Sedan lirkade jag försiktig upp dem med ett ogräsjärn, (en pluggspade är annars helt perfekt) för att störa rötterna så lite som möjligt och gärna få en del jord med kring rötterna.
Prickelpinne för plantering av frösådder
  • Därefter planterade jag dem i de förberedda krukorna med hjälp av en prickelpinne (å vad jag gillar prickelpinnar! - smart, enkelt och praktiskt)
    Jag gjorde ett hål mitt i krukan, satte försiktigt ner roten i hålet och tryckte försiktigt plantan ner i jorden samtidigt som jag tryckte till jorden från sidan med prickelpinnen.
  • Till sist vattnade jag försiktigt igen så att jorden skulle sätta sig ännu bättre kring rötterna och ställde dem sedan i en plantlåda ute på skuggsidan av huset.
Pinne som markerar små frösådder i gången
TIPS! En målad pinne kan man också använda för att markera små frösådder i rabatten så de inte rensas bort innan de växer till sig eller flyttas till ny växtplats.
 
Det fanns fler plantor kvar i grusgången, men de var inte tillräckligt stora för att flyttas än så jag markerade dem med en målad pinne för att inte riskera att kliva på dem. Jag gissar de är färdiga att flyttas till kruka om ett par veckor. 

När kan man plantera perenner

I stort sett alla perenner kan man plantera så länge tjälen inte sätter stopp så det är gott om tid än. För några år sedan gjorde vi till och med en helt ny rabatt som planterades 1 december under lätt snöfall.
 
Om jag inte hinner plantera dem nu i höst tål de att stå kvar i sina planteringskrukor till våren. Krukor med småplantor som ska övervintra ute ställer jag i en pallkrage, lägger en fiberduk över och öser över löv som isolering och planterar dem när värmen kommer på vårkanten.

Ja, på det här sättet har många av plantorna i min trädgård kommit till. Lite pill, lite pyssel men oj vad roligt det är!
 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.