FRI FRAKT på FRÖER t.o.m måndag!
Fakta & Råd

Fröer i jorden och i kylen

Frösådder av buskar och perenner förberedda för att ställas utomhus
Här kommer en liten rapport från mina sådder av alla frön jag samlat in i trädgården senaste veckan.
Eftersom jag preppade fröerna i söndags och lade dem i blöt var jag ju liksom tvungen att ta hand om dem igår, så det var bara att sätta igång.
 
Bär på mahonia blötlagda i vatten före frösådd
Här ligger några bär med frö från mahonia blötlagda i ett glas.
 
Jag hade blötlagt frö till 15 olika växter i vatten med Nitrozyme
 
Där var allt ifrån fotblad, liguster, blodbok, trädpion, idegran, mahonia, skenkamelia, näva, vindruva, klematis och två sorters magnolia till rönnar och blåregn.
 
Mosade bär från mahonia med frö
Här syns fröerna som ligger i mahoniabären. Upp till tre stycken i varje bär.
 
Några av dem var nakna frön där frökapsel eller fruktkött redan avlägsnats, men många av de blötlagda fröerna hade kvar sitt fruktkött som jag nu efter dryga dygnets blötläggning mer eller mindre enkelt kunde klämma fram ur bäret, rensa och skölja.
 
Fröerna var en blandning av sorter som behöver kyla för att gro och de som utan problem gror inomhus i rumstemperatur att stratifieras.
Stratifiering innebär att fröet kylbehandlas under en period eller placeras utomhus under period med kallt klimat.
 
Frösådder i miniväxthus vitopod
Här står några av frösådderna som gror utan kylbehandling tillsammans med några av mina delade haworthiaplantor och lite andra sticklingar jag följer med spänning.
 
Sorter som inte behövde stratifiering sådde jag i lite mindre krukor i såjord. De får stå i mitt nya, stora minidrivhus Vitopod där jag lätt kan hålla koll och sköta om dem när de börjar gro.
 
Frösådder som ska ställas ute under vintern
Här står krukor klara att ställas ut för att få kyla under vintermånaderna. De står i en plantbricka/sålåda, som har hål i botten. Jag kommer att täcka dem med micromesh (kålnät) som ger ett perfekt skydd av sådderna från fåglar, möss och frön som flyger omkring utan att skymma ljuset och där samtidigt fukt och luft kan cirkulera bra. Vår micromesh är väldigt hållbar och jag har använt samma tillklippta bit under ganska många säsonger nu.
 

Plantering av sådder som ska stå ute under vintern

De sådder som behöver kyla planterade jag i lite större perennkrukor på två olika sätt:
 
1. De sorter jag förväntar mig ska gro senast till sommaren sådde jag i såjord och täckte med en cm vermikulit.
2. För sorter som normalt tar längre tid på sig att gro fyllde jag halva krukan med planteringsjord och övre delen med grusblandad såjord. På dessa lade jag sedan en cm fint grus.

Därför ska man täcka frösådder som står utomhus

Anledningen till varför jag täcker jorden på sådderna som ska stå utomhus är flera. Det håller kvar fukten i jorden och gör det svårare för kringflygande fröer att slå rot i sådden. Hos sådder som står under lång tid är risken stor för påväxt av mossa och liknande som kan ta kraft och näring från fröerna som håller på att gro.
Om mossan växer till på gruset istället för på jorden skyddas frösådden från påverkan.
 
pionfrö som förbereds för plantering
Pionfröerna läggs i en blandning av fuktig vermikulit och sphagnummossa för att läggas kallt i kylskåpet en period 
 
Pionfröer lagda i kylskåpet för att gro
Här ligger pionfröerna  i kylskåpet för att få kyla under en period. De ligger där i sällskap av amaryllislökarna som jag lade där i början av oktober.
 
Pionfrö gror bäst om de fått en period av kyla. Istället för att plantera dem i krukor och ställa dem utomhus valde jag att lägga dem i kylskåpet för kylbehandling. Där får de ligga i 2-3 månader för att utveckla en första liten grodd. Då kan jag plantera dem och låta dem växa till inomhus innan de får flytta ut när värmen kommer i vår. Vill du läsa mer om frösådd av pioner hittar du det här.
 
Plantetikett med datum och antal sådda frön
 
Alla sådder har fått plantetiketter där växtens namn står. Det är helt omöjligt att komma ihåg vad man sått annars. Tidigt i min så-karriär trodde jag att jag kunde ha koll. Men glöm, det går inte!

Jag brukar skriva så-datum på baksidan av etiketten. Då vet jag hur lång tid sådden har tagit på sig att gro. Alltid kul att veta tycker jag.
Ibland skriver jag också dit hur många frön jag sått. Då vet jag om det finns fler små plantor som kan dyka upp inom kort eller ej.
Den informationen är extra bra att ha när man har få frön av någon sort som man vill få ut så mycket som möjligt av.
 
Därmed är de flesta fröer sådda eller på gång. Nu börjar det allra roligaste: Att spana efter små groddar som tittar upp ur jorden. Jag återkommer med ny rapport .
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.