Vårstädning upp till 50%
Fakta & Råd

Tomatskörd i januari och odlingsprepp

Vattna med snö i krukor med vintergröna växter
Snart är januari slut. Skillnaden mellan december och januari känns verkligen större än bara en månad för det är mycket som händer nu när ljuset tilltar och utesäsongen kommer allt närmare.

Vattna vintergröna växter i kruka med snö (LL)
 
Sedan några dagar ligger snön igen och den lär väl komma och gå några gånger till. Jag passade på att stoppa snö i krukorna med tuja och buxbom. Det är ju en kritiskt tid nu får många växter och särskilt de vintergröna. När solen börjar värma försöker de dricka vatten, men jorden är fryst så de riskerar istället att torka. Med lite snö i krukan får de vatten när det töar. En liten hjälp på vägen. Säkrast är det att täcka dem (se förslag på skydd i vårt sortimet av Skuggning och skydd) och vattna lite försiktigt när solen börjar ligga på. Läs mer i artikeln Övervintra växter i kruka utomhus.
 
 

Övervintrade frösådder i växthuset

Jag har frostfritt i växthuset (löjligt dyrt i år med de konstiga elpriserna tyvärr!) Där övervintrar jag växter i kruka som gillar svalt, men inte tål frost.
 
Frösådd av pipört
Frösådda småplantor av vit pipört övervintrar i växthuset.
 
Där står också frösådder av vit pipört från i  höstas som jag inte hann plantera om och vänja vid uteklimatet innan kylan slog till. De verkar må jättebra och får stå så med måttlig bevattning tills värmen kommer. Genom att låta dem stå kvar i de mindre krukorna i förhållandevis låg temperatur behöver de inte skolas upp ännu.

Årets första tomater

Gula tomater skördade i januari
 
Idag har jag skördat årets första tomater. De kommer inte från årets plantor utan från en planta med många knappt mogna frukter som fick stå kvar i växthuset i höstas.
Ett enkelt sätt att låta skörden mogna klart helt enkelt.

Sparade hyacinter

Överblommade hyacinter
 
Jag tog med mig överblommade hyacinter upp till växthuset där de nu ska få stå och bara vara med minimal vattning fram till i vår. Då planterar jag ut dem i en rabatt där de kommer blomma igen och igen många år framöver. Så har jag gjort under flera år och här blommar fler och fler hyacinter varje år på vårkanten.
 
Smart tycker jag att kunna njuta växter inne när det är som mörkast och vi behöver lite vårkänsla och sedan kunna återvinna dem. I vår artikel Ta hand om julens blommor får du tips om hur du kan spara många av julens blommor.

Påfyllt hos fåglarna

Påfyllt i fågelmataren
 
Trädgårdens fåglar har också fått sitt. Nu är det påfyllt igen i alla fågelmatare och de får också lite talgbollar och en kokosnöt med talg och frön. Det är fascinerande vilken mängd olika arter som kommer till trädgården. Har redan sett ett tiotal olika idag.

Preppat i odlingsrummet

Jag har röjt och städat i odlingsrummet på min glasveranda så det är redo att ta emot en anstormning av sticklingar och frösådder som är i ankommande. 
 
Frösådda plantor av clementin
 
Självklart har jag startat lite redan och såg till min glädje att clementinkärnorna jag sådde för några veckor sedan tittat upp. 
 
pelargonsticklingar i odlingsstation
 
Och ja, fler pelargonsticklingar blev också satta igår. Dem kan man ju inte ha för många av, eller hur? Perfekta att sätta i en odlingsstation där krukorna kan stå direkt i lådan och lamporna justeras till lagom höjd. När du tar stickling av pelargon, tänk på att de inte ska sitta i ett minidrivhus eller ha en plastpåse över sig. Då riskerar de att ruttna. Fler tips och knep om att ta pelargonsticklingar hittar du i artikeln Ta sticklingar av pelargon.
 
Efter flera års odlingsuppehåll i köksträdgården startade jag om förra året. Det gör att min lista över frösådder nu börjar bli löjligt lång så jag planerar sätta upp lite fler odlingshyllor för att få plats innan de kan tas ut i växthuset eller planteras ut.  Vi får se hur det går...
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.