Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Omplantering av pelargonsticklingar

Pelargonsticklingar med rötter
Idag har vi fått vinter igen, men varför klaga. Det blir ju lite som att dra ut på det goda –  Våren kommer flera gånger:-)
 
Pelargoner står i vinterförvar i växthuset under bänken
Pelargoner i vinterförvar under bänken i växthuset
 
I helgen var jag uppe i växthuset och röjde lite.
Under ena växthusbordet står ett antal lite större pelargonplantor och trängs. De kikar ivrigt fram och jag måste nog förbarma mig över dem inom någon vecka eller två så de inte växer igenom ribborna på bordet och blir allt för gängliga.
 
Zonalpelargon Unicorn Monday Morning
Här en bild på Unicorn Monday Morning. En av mina egna sorter som förgrenar sig lätt och blommar rikligt från tidig vår till sent på hösten.
 
På planteringsbrickan stod den nedskurna plantan av pelargonen Unicorn Monday Morning kvar sedan Länstidningen var här och gjorde ett reportage den 26 februari.
 
Beskuren pelargon på våren
Så här såg min pelargon ut efter vårbeskärningen
 
Jag använde den plantan som exempel för att visa hur man kan beskära en pelargon på våren. Den var i så gott skick så att de grenar jag klippte av var så fina att jag kunde använda dem som exempel på hur man tar sticklingar.
 
Många pelargonsticklingar i samma kruka
Flera pelargonsticklingar i en kruka
 
Eftersom det var flera sticklingar av samma sort satte jag dem alla tillsammans i en 9-centimeterskruka med såjord istället för att sätta dem en och en i mindre krukor.
 
Självklart var jag nyfiken på om de hade hunnit få rötter så här efter 20 dagar. Oftast brukar det inte ta mer än två-tre veckor för pelargoner att rota men temperaturen uppe i växthuset är ju allt annan än stabil så här års. Den pendlar mellan några få plus till nära trettio grader så förutsättningarna är ju inte de bästa. Jag skulle aldrig våga sätta någon värdefull svårrotad sort i en sådan miljö, men den här sorten vet jag är ganska lättrotad.
 
Sticklingarna såg friska och fina ut, men det behöver inte betyda att de har fått rötter. Det har jag blivit lurat av mer än en gång.
De kan till och med börja växa lite utan att det finns nya rötter.
 
Rötter i botten av krukan
Fina rötter i botten av krukan på nyrotade pelargonsticklingar
 
Jag vände försiktigt på kruka för att se om där fanns några rötter och visst fanns det det. Jag bestämde mig då för att skola upp dem med en gång i varsin kruka med planteringsjord.
 
Pelargonsticklingar med mycket rötter
Fina rötter med mycket jord jord kvar inför omplanteringen.
 
Jorden i krukan var ganska fuktig så det vara bara att sätta igång. Om jorden är åt det torra hållet kan det vara bra att vattna lite så den blir fuktigare. Då blir det lättare att dela plantorna utan att rötterna tar skada. Det här gäller inte bara pelargoner utan alla frösådder eller sticklingar där rötterna sitter ihop mer eller mindre.
 
Omplanterad stickling av pelargon
 
Jag skiljde försiktigt sticklingarna åt så att så mycket jord som möjligt blev kvar runt rötterna.
Sedan skolade jag dem i varsin 9-centimeterskruka där jag satte ned dem på samma höjd som de satt innan. Jag tryckte inte till jorden särskilt hårt, bara så de satt kvar. På det viset blir inte jord för kompakt och syren kan enkelt tränga in,.
Till sist vattnade jag lite lagom så att den nya jorden skulle sätta sig ordentligt runt rötterna utan att jorden blev allt för blöt.
 
Sticklingar av pelargon i varsin kruka efter omplantering
Sticklingar av Unicorn Monday Morning efter omskolning
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.