Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0
0.00 kr
Till Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com
Fakta & Råd / Inspiration / Blogg

Pelargoner och zinnia i kökslandet

Vitblommande zinnia med gröna skalbaggar
Jag fortsätter planterandet i min nya köksträdgård/potager och nu är också de två sista odlingslådorna i corten planterade och fyllda med ätbart och blommigt.
Bilden nedan visar ett exempel på en av de nya modellerna som snart kommer. Man kan då sätta ihop sidor av olika storlek och i höjd upp till tre kanter på varandra i ett modulsystem som ger en enormt stor flexibilitet tillsammans med odlingslådorna i den traditionella pallkragestorleken 80 x 120 cm. Lådan här har formatet 240 x 80 cm. (cortenet är nytt och kommer snart att rosta och bli som skarvbeslaget som legat ute ett tag och fått den fina patinan på sig)
 
utfyllnad i odlingslådan

Det är väldigt stora volymer som ska fyllas i lådorna som är både en, två och tre våningar höga, men jag har tagit tillfället i akt och bottnat dem med diverse nedklippta grenar och fyllt upp en bra bit med gräsklipp som det blivit enorma mängder av när alla gräsmattor väckts till liv efter många års träda. 

Jo, det kommer att sjunka ihop med tiden men det gör inget då det behöver fyllas på och myllas ner nytt i odlingslådorna inför nästa säsong ändå.  
 
vit zinnia med gröna skalbaggar
 
Zinnia har blivit en ny favorit här hos mig. Förutom vackra blommor som uppskattas också av många pollinerare gör deras växtsätt att de är perfekta att plantera in här och var bland squash och andra oregeliga växter som annars mest är gröna.
 
rosa zinnia
 
De pigga klara färgerna hos zinnian blir ett perfekt avbrott i allt det gröna. 
 
plantering med doftpelargoner
 
En efterlängtad plantering är lådan med doftpelargoner. Den har jag längtat efter att kunna göra igen så det fick bli en odlingslåda bara för dem. Tror det blev sex eller sju olika sorter i planteringen.
 
pelargonrabatt
 
För ett antal år sedan planterade jag doftpelargoner i en rabatt här i trädgården och det var en riktig vinstlott. De växte galet fort och blev jättestora och fina på bara någon månad. Och inte behövde de vattnas heller. De gillar ju när det är lite åt det torra hållet så det blev en väldigt lättskött och frodig rabatt.
På hösten tog jag sticklingar för att övervintra och passade på att skörda blad med olika smaker som kryddning och smaksättning i mat och bakverk..Något jag redan längtar efter är att plocka lite blad för att göra pelargonlemonad. Den jag gjorde i våras var verkligen läcker och läskande! Här är länken till Recept på pelargonlemonad.
Odlingstips och inspiration
Kommentarer ()

Tips på artiklar

Fler artiklar ˅
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com