I förra veckan hade jag glädjen att få åka och besöka Chelse Flowershow.
Namnet show är helt rätt för det är precis vad det är. En fantastisk show med fantastisk trädgårdsdesign och otroliga växter av alla de slag. Inte nödvändigtvis väldigt ovanliga växter, men ovanligt stora, välväxta och framodlade med perfektion i varje detalj för att visas upp på denna show, helt fantastiskt! Medaljer delas det ut i många olika valörer för design, växter, montrar och många andra teman.
Med stor prestige och stort allvar genomförs denna show varje år i Chelsea alldeles invid Themsen inte långt från Londons absoluta centrum.
Har man inte köpt biljetter någon gång i februari är risken stor att man blir utan. Det är alltså packat med folk, men ändå blir det aldrig otrevligt och trångt för trädgårds- och växtälskare är ju så trevliga människor!
Mycket marktäckare och skuggälskande växter som skyddas från värme och stark sol
Vild, och enkla ängsväxter i kombination med förädlade former i härliga färgmixar
Här fanns som vanligt väldigt mycket att se, inte minst de spännande och vackra trädgårdarna, designade av kända designers eller konstnärer som tävlar om de allra viktigaste och prestigefyllda medaljerna.
Till och med ogräset är väl inplanerad i trädgårdarna på Chelsea Flowershow
De är alltid imponerande att se. Ofta väldigt kreativa och väldigt vackra med fantastiska växter. Trots det är jag ändå mest imponerad av att dessa trädgårdar har kommit på plats på bara två veckor. Ingen kan ens ana att de inte stått där i decennier. Inte en blomma slokar, stora träd vajar för vinden och det ser fantastiskt ut ända fram till minsta ogräs som är noga inplanterat för att få ett så autentiskt resultat som möjligt. Otroligt!
I trädgårdarna fanns det med få undantag mycket vilda växter och marktäckare som bidrar till att minska avdunstning. Mycket av designen handlade om att klara nya utmaningar med torka och värme där inte bevattning är en nyckel. Där fanns mängder av spännade vanliga, vilda växter som hundkex, vivora av olika slag, tjärblomster, förgätmigej, vallmo, gräs och många andra vackra, vilda blommor eller förädlade varianter av dessa.
Huvudstråket med butiker på Chelsea Flowershow
Här finns också en hel del att köpa, inte så mycket växter dock. På söndagen, showens sista dag brukar uställarna sälja ut plantorna, men innan dess får man nöja sig med lite ovanliga fröer och småplantor, vilket ju inte är så illa. Där finns också utvalda försäljare med fina kvalitetsprodukter där det alltid är lätt att hitta något man 'behöver'!
Bland dessa stötte jag på Tony på Jardinopia som är vår leverantör av de fina krukfötterna Potty Feet.
Se så fina de nya modellerna av våra krukfötter är! Grisar, höns, en ny modell av den populära haren, flera nya hundraser och en jättesöt sköldpadda fanns där också.
Vidare in i Stora Paviljongen som egentligen är ett jättetält fanns som vanligt alla utställare av växter. Det är svårt att inte bli sjukt imponerad av hur de lyckas få fram de praktexemplar som visas upp. Här kommer några bilder som kanske ge lite känsla av de fantastiskas utställningarna i Stora Paviljonen.
En pytteliten del av en av de fantastiska montrarna med rhododendron.
En av två otroligt imponerande montrar med köttätande växter
Clivia, mönjelilja i många olika färger - 'råkade' få med mig några småplantor och frö!
Där fanns flera montrar som visade olika slags succculenter och luftväxter, airplants som helt klart blivit mer och mer populära.
En ny och spännande utställare var ju IKEA som visade upp intressanta lösningar för inomhusodling i hydrokultur, en monter som var väldigt populär.
Galet storstilade grönsaker på parad i en av montrarna i Stora Paviljonen
Ett typexempel på de frodiga, fantstiska montrar som visas upp i Stora Paviljongen. Här Dibleys nursery med streptocarpus och bladbegonia.
Årets växt 'Plant of the year' blev 2019 Sedum takesimense 'Atlantis'
Krukväxtpodden med trendrapportering från Chelsea Flowershow
Strax efter lunch hade jag bokat med Therese Rosenvinge på Krukväxtpodden att avge en rapport och trendspaning från showen. Nu är den färdigredigerad och finns med i slutet av veckans avsnitt som också avhandlar en test av några växtappar.
Du lyssnar på den här eller på krukväxtpodden.se
Du lyssnar på den här eller på krukväxtpodden.se