Vårstädning upp till 50%
Fakta & Råd

Rota sticklingar i vatten

Sticklingar rotade i en glasburk
Att rota sticklingar i vatten är lockande eftersom många växter utvecklar rötter ganska snabbt där.
Det är också kul att se när rötter börjar växa ut, och det ser läckert ut när långa, böljande rottrådar växer ut i ett genomskinligt vattenkärl.
 
Glasburk med vatten i fönstret med sticklingar som fått rötter

Odla rotad stickling vidare i jord eller vatten

Men om tanken är att plantan ska växa i jord gör de rötter som utvecklas i vatten inte mycket nytta och kan till och med ställa till det när sticklingen flyttas över från vatten till jord.
 
Rötter som utvecklas i vatten har andra egenskaper än de som behövs när växten ska ta upp näring och vatten när den växer i jord.
I vatten utvecklas inte de mycket fina rottrådar som bildas i jord och som är bättre på att suga upp näring. I stället bildas bortskämda sugrötter.
 
vattenrötter har bildats på sticklingar i en glasburk med vatten
 
I ett soligt fönster kan påväxt av alger snabbt äta upp syret och skapa en osund miljö för rötterna.
Det finns också risk att det bildas bakterier och svampar i vatten som blir stillastående. En miljö som är allt annan än bra för utveckling av friska rötter.
Därför är det säkrare att sätta en stickling som ska odlas i jord direkt i jord. Då ökar chansen att växten får en bra start och kan utvecklas till en stark och välmående planta.
 
Vill man odla plantan vidare i vatten sköter man den som alla andra växter som odlas i hydrokultur, kallas också hydroponisk odling, se vidare längre ner på sidan.
 
 

Flytta stickling från vatten till jord

Om man flyttar en stickling med vattenrötter till jord finns det risk för obehagliga överraskningar. De rötter som växten redan har gör ingen större nytta i jorden och därför måste nya rötter bildas. Ett extra stressmoment för växten helt enkelt där i värsta fall de gamla vattenrötterna kan ruttna och skapa obalans i jorden. 
 
Ett sätt att 'rädda' situationen och förbättra förutsättningarna om du väljer att börjar om i jord är att klippa bort merparten av rötterna så att endast några millimeter av rottrådarna lämnas kvar på stjälken. Dessa små rötter kan när de börjar växa ut lättare anpassa sig och vara ett stöd medan nya rötter anpassade till att växa i jord utvecklas.
 
Om du ändå vill 'starta upp' din stickling i vatten bör den planteras i jord så snart du ser de små knopparna på stjälken eller i bladvecket som antyder att rötter är på väg att bildas.
 
Sätt då sticklingen i såjord eller blomjord med 20-30% perlite eller små lekakulor. I sådan jord underlättas syretillförseln till rotningsområdet vilket underlättar bildandet av fina, friska rötter.
Fortsätt vattna din stickling med Formulex så snart du ser ny tillväxt ovan jord. Fomulex är perfekt både medan rötterna utvecklas och under den fortsatta uppväxten.

Sticklingar rotas bäst i jord

Även om det finns många växter som snabbt får rötter när man sätter dem i vatten är det många fler som inte gör det. Dessutom är det i många fall mycket enklare och större chans att lyckas med sticklingar som sätts direkt i jord eller i odlingsbriketter och rotningskuber så länge man följer några grundläggande råd. Läs mer om förökning med sticklingar här.

Så här odlar du sticklingen vidare i hydrokultur

Om man vill kan man fortsätta odla den rotade sticklingen vidare i vatten, i hydrokultur.
Det är enkelt men kräver lite skötsel om växten ska utvecklas bra. Man behöver byta vattnet med två-tre veckors mellanrum eller tillföra syre i vattnet med en syrepump och tillföra vattenlöslig näring särskilt lämplig för hydroponisk odling när tillväxten börjar. 

I takt med att plantan växer behöver den troligen med tiden flytta till ett lite större kärl så att rötterna får gott om plats.
 
Är avsikten att odla växten i hydrokultur kan det vara en bra idé att sätta sticklingen i en rotningkub eller en nätkruka med ett neutralt odlingsmedia som kokos, perlite, vermikulit eller lecakulor som sänkts ner i vattnet så att den får en stabil grund, men det går också att vara utan detta. Här hittar du alla tillbehör för hydroponisk odling.
 
Man kan också odla hydroponiskt med de vattenrötter som utvecklats i en kruka i andra typer av hydrokultur som till exempel i ett neutralt odlingsmedia i ett 'Ebb och flod'-system. 
Mer om olika typer av hydroponisk odling finns att läsa här.
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.