Har man odlat några riktigt goda tomater kan det vara kul att spara lite frö och hoppas man får lika goda tomater från dem nästa år också,
Tyvärr är de flesta tomater vi odlar inte fröäkta (blir identiskt lika den planta fröerna tagits från). Det gör att de frö vi tar från egenodlade tomater kan bli en liten överraskning och man kan aldrig vara helt säker på hur resultatet kommer att bli. Men det är ju verkligen ingen orsak att låta bli att prova!

Allra bäst är att fröerna man ska spara är ordentligt utvecklade när man skördar dem. Därför är det säkrast att vänta på att tomaten blir lätt övermogen innan den skördas för att ge frö.
Det finns lite olika metoder för att ta hand om frö från tomater och jag har provat två som båda fungerat lika bra.
Lägga fröerna i vatten
- Gräv ur fröer tillsammans med fruktkött
- Lägg i ett glas ljummet vatten och ställ ljust
- Låt stå några dagar

- Sila soppan som bildats och ta tillvara fröerna
- Häll ut dem på en tallrik och låt torka ett par dygn
Spara tomatfrö direkt i papper
Detta är den allra enklaste metoden och ett tips jag fick från en praktikant vi hade hos oss för ett par år sedan. Hon drev en kommersiell tomatodling i liten skala med udda och roliga tomater. Hon delade med sig hur hon brukar göra.
Hennes enklaste tips var:
- Stryk av den del av fruktköttet som innehåller fröerna på ett kaffefilter.
- Låt ligga och torka ett par dygn.
Sedan sparar hon helt enkelt filtret svalt och mörkt tills det är dags att så.

I brist på filter sparade jag några fröer från en tomat hon hade med sig på ett dubbelvikt hushållspapper som jag lät ligga och torka några dagar innan jag lade ner dem i ett kuvert.
Spara tomatfröer

Efter torkning kan fröerna sparas i en försluten plastpåse, en burk, en fröpåse eller ett kuvert. Bara det håller sig torrt.
Tomatfrön har väldigt lång hållbarhet och kan frysas under flera år med god bibehållen grobarhet.
Rekommenderad förvaring är annars mörkt och svalt.
Rekommenderad förvaring är annars mörkt och svalt.
Glöm inte att märka fröerna ordentligt med sort och årtal, för det är trevligt att kunna se och jämföra resultat mellan olika sorter och fröskörder.
Ofta får man ju ganska många fröer och de kanske sparas i flera år. Om det är några år sedan de skördades kan du för att vara säker på att få några plantor så lite fler frön så är det ganska säkert minst en planta som kommer upp.