Just nu: 20% på perennfröer
Fakta & Råd

Spara frö till tomater

fro-till-tomater.jpg
Har man odlat några riktigt goda tomater kan det vara kul att spara lite frö och hoppas man får lika goda tomater från dem nästa år också.
 
Man kan skilja på två typer av tomater; de som är hybrider F1 och de som är öppet pollinerade.  De som är hybrider är resultatet av korsningar mellan olika sorter. Sår man deras frö blir resultatet med stor sannolikhet något annat än plantan du tog fröer ifrån. Kan såklart vara intressant text, men är en ren chansning hur resutlatet blir.
De öppet pollinerade tomaterna är självbefruktade och är vad man brukar säga fröäkta och blir identiskt lika den planta fröerna tagits från.
 
Tomatfrö i skuren tomat
 
Allra bäst är att fröerna man ska spara är ordentligt utvecklade när man skördar dem. Därför är det säkrast att vänta på att tomaten blir lätt övermogen innan den skördas för att ge frö.
 
Det finns lite olika metoder för att ta hand om frö från tomater och jag har provat två som båda fungerat lika bra.

Lägga fröerna i vatten

  • Gräv ur fröer tillsammans med fruktkött
  • Lägg i ett glas ljummet vatten och ställ ljust
  • Låt stå några dagar 
 
Silade tomatfröer
 
  • Sila soppan som bildats och ta tillvara fröerna
  • Häll ut dem på en tallrik och låt torka ett par dygn
 

Spara tomatfrö direkt i papper

Detta är den allra enklaste metoden och ett tips jag fick från en praktikant vi hade hos oss för ett par år sedan. Hon drev en kommersiell tomatodling i liten skala med udda och roliga tomater. Hon delade med sig hur hon brukar göra.
Hennes enklaste tips var:
 
  • Stryk av den del av fruktköttet som innehåller fröerna på ett kaffefilter.
  • Låt ligga och torka ett par dygn.
 
Sedan sparar hon helt enkelt filtret svalt och mörkt tills det är dags att så.
 
Spara tomatfrö i dubbelt hushållspapper
 
I brist på filter sparade jag några fröer från en tomat hon hade med sig på ett dubbelvikt hushållspapper som jag lät ligga och torka några dagar innan jag lade ner dem i ett kuvert.

Spara tomatfröer

Frö till apelsintomat i zip-plastpåse
 
Efter torkning kan fröerna sparas i en försluten plastpåse, en burk, en fröpåse eller ett kuvert. Bara det håller sig torrt.
 
Tomatfrön har väldigt lång hållbarhet och kan frysas under flera år med god bibehållen grobarhet.
Rekommenderad förvaring är annars mörkt och svalt.
 
ads
 
Glöm inte att märka fröerna ordentligt med sort och årtal, för det är trevligt att kunna se och jämföra resultat mellan olika sorter och fröskörder. 
 
Ofta får man ju ganska många fröer och de kanske sparas i flera år. Om det är några år sedan de skördades kan du för att vara säker på att få några plantor kan du så lite fler frön för att vara på säkra sidan.
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.