Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Föröka höstflox med sticklingar

Vit höstflox i blom
 
Höstflox är en tacksam och trevlig perenn som passar i många lägen. Att den framförallt blommar på sensommar och höst gör den extra värdefull.
Flox kan man föröka genom att dela på plantorna vår och höst. Den brukar också fröså sig lagom mycket så att man kan gräva upp och flytta frösådda plantor där de kan växa vidare, men det är också en växt som är väldigt enkel att föröka med sticklingar.
 
Vit höstflox i blom
 
Sticklingarna kan man ta nästan närsomhelst under växtsäsongen. Extra smart är det att ta toppsticklingar i maj och på så vis få plantan att förgrena sig och bilda fler blomklasar.
Tips! Läs separat artikel om 'Chelseaklippning'.

Föröka flox med sticklingar

Välj rätt 'moderplanta'

(Moderplanta kallas den planta som man tar sticklingarna av)
För att lyckas bra är det viktigt att man väljer att ta sticklingarna från en planta som är i bra skick. 
Flox drabbas ibland av mjöldagg och andra skadegörare. Ta aldrig sticklingar från en planta som inte är i toppskick. Dels är det svårare att få sticklingarna att rota och dels får man nya plantor som bevisligen har dålig motståndskraft mot skadegörare. Alltså - välj en fräsch och välväxande planta att klippa dina sticklingar ifrån.

Klipp sticklingsmaterial

Klipp stickling från floxplanta med sekatör
 
När man klipper av en stängel eller ett toppskott från moderplantan ser det snyggast ut om man klipper några millimeter ovanför ett bladpar. Då lämnar man inte kvar en stump utan blad som helt omotiverat sticker upp.
I bladvecket vid de blad man klipper ovanför bildas nya skott som förgrenar plantan.
 
KÖP BESKÄRNINGSREDSKAP
 
Innan man klipper kan det vara klokt att kontrollera bladen på det tilltänkta sticklingsmaterialet så att där inte finns ägg, larver eller ohyra av något slag för det vill man inte ha med.
 
Undersidan av blad på höstflox
 

Så här gör man sticklingar

Här syns tre själkar jag klippt av min floxplanta som jag nu ska göra en massa sticklingar av.
 
Sticklingsmaterial från höstflox
 
Jag börjar med att klippa bort stjälkbiten längst ner några millimeter nedanför det nedersta bladparet för den har vi ingen nytta av alls.
 
Renklippning av perennstickling

Sedan drar jag försiktigt av de två nedersta bladen geom att ta tag i bladet och dra det nedåt tills det lossnar från stjälken.
 
Härnäst klipper jag av stjälken några millimeter ovanför nästa bladpar.
 
Färdigpreparerad stickling av höstflox

Nu har jag en perfekt floxstickling. Vid fästena där det nedersta bladparet tidigare satt kommer nya rötter att växa ut. Ovanför det återstående bladparet kommer det att växa ut nya förgreningar precis som i bladvecken på moderplantan som vi klippte stjälken ifrån.
 Är bladen stora i förhållande till sticklingens storlek brukar jag ibland klippa av dem något. Det gör att sticklingens avdunstning minskar när den inte behöver försörja lika mycket bladmassa. Istället kan energin i växten fokusera på att bilda rötter.
 
Finputsad stickling av höstflox
 
Jag vet att en del undrar om sticklingarna verkligen ska vara så små. Visst kan man ta sticklingar som är dubbelt så stora, med två kvarvarande bladpar, men min erfarenhet är att en mindre stickling rotar mycket säkrare och snabbare och det är ju hela meningen. Då kan den tidigare sätta igång att växa så dels lyckas man bäst med mindre sticklingar och dels får man tillväxten att komma igång fortare eftersom rötterna börjar växa ut tidigare. 
 

 
Fortsätt klippa uppåt stjälken på samma vis så länge det finns blad kvar: Bort med stjälkbiten längst ner, dra av bladpar, klipp ovanför nästa bladpar osv.
Beroende av hur långa stjälkar man har kan man få ut 3-4, eller kanske till och med fler sticklingar per stjälk.
 
Preparerad såbädd i minidrivhus med såjord

Plantera sticklingarna

Eftersom det blir många sticklingar sätter jag dem tillsammans direkt i ett miniväxthus jag fyllt upp med såjord uppblandad med ca 10% perlit. Det är en blandning som är mycket bra för sticklingar eftersom den är väldränerad och inte suger upp för mycket vatten. 
 

Innan jag sätter ner sticklingarna vattnar jag. Tillräckligt för att jorden ska bli ordentligt genomfuktad, men inte dyngsur.
Det är viktigt att sticklingarna inte står för blött och att syre kan komma ner i jorden och bidra till rotbildningen.
 
Stickling av höstflox planteras i såjorden
 
Sålåda fylld med sticklingar av flox
 
Minidrivhus med lock för förökning av perennsticklingar

Sticklingarna sätter jag sedan ner en dryg centimeter i jorden så att de sitter stadigt, men så att bladen inte ligger emot jorden. Då minskar risken för att bladen möglar på grund av fukt och mikroorganismer på finns jordytan.
 
OBS! När man sätter flera sticklingar tillsammans måste man se till att inte sätta sticklingarna för tätt. Det behöver vara gott om plats för luften att cirkulera mellan dem.

Skötsel av floxsticklingar

Sticklingarna behöver sedan omges av hög luftfuktighet för att underlätta rotningen. Enklaste lösningen är att ställa dem i ett miniväxthus, eller som i mitt fall lägga på locket.
 

Placering av sticklingar

Allra snabbast rotar dessa sticklingar i en temperatur mellan 15-25 grader. 
Vill man skynda på rotningen lite kan man placera sticklingarna på en undervärmematta. Med en värmematta går det nästan alltid lite fortare både att få rötter på sticklingar och många fröer gror också snabbare med undervärme.
 
KÖP UNDERVÄRME
 
Förutom en behaglig temperatur behöver sticklingarna ljus. Står de i ett växthus är detta inget problem, men om de står i ett bostadsrum kan det vara en fördel med tillskott av växtbelysning om det inte är mitt på sommaren förstås och sticklingarna står på fönsterbrädan, för då räcker dagsljuset
 
KÖP VÄXTBEYSNING
 
Är det inte extremt varmt, och om sticklingarna inte står på en undervärmematta behöver man knappt vattna igen innan de fått rötter. Det är nog oftare så att sticklingar ruttnar på grund av för mycket vatten än att de torkar ut. Känn efter med fingret i jorden innan du fyller på mer vatten i jorden.
Locket på växthuset behöver öppnas då och då för att ventilera ut överskottsfukt som man ser som kondens på insidan av locket. Optimalt är om man har bara minimalt med kondens på locket. Då är det perfekt klimat för sticklingarna att rota i.

När sticklingarna fått rötter...

Tiden det tar för sticklingarna att få rötter beror på flera faktorer. Tiden på året, undervärme eller ej, lufttemperaturen osv. men någonstans från 2-3 veckor upp till 5-6 veckor är det vanliga.
Man ska inte vara helt säker på att sticklingen fått rötter bara för att det börja växa ut blad i bladvecken. De kan börja växa ändå. 
Man ska absolut inte prova om den fått rötter genom att "provdra" i den utan man får lugnt vänta tills man ser att det sticker ut rottrådar i botten av krukan. Först då kan man vara säker på att de fått rötter. Men vänta gärna någon eller ett par veckor till innan omplantering.

Omplantering av floxsticklingar

När rötterna visar sig i botten av krukan är det dags att skola om sticklingen till en egen kruka med plantjord.
 
Om flera sticklingar står tillsammans klämmer man försiktigt på krukan och häller ut dem försiktigt på bordet, eller lirkar upp dem ur jorden med en prickelpinne.
 
Förbered en kruka med en storlek på ca 9x9 cm genom att fylla den med planteringsjord av bra kvalitet nästan upp till kanten.
Lyft försiktigt sticklingen i stjälken och försök behålla så mycket jord som möjligt runt rötterna. Det vill säga, skaka inte av jorden. Tryck försiktigt ett hål i jorden på den nya krukan så att sticklingen kommer att hamna på samma djup i den nya krukan som den satt innan.
Sätt ner sticklingen och tryck mycket försiktigt jorden runt den så den står stadigt.
 

Vattna sedan runtom i ytterkanten av krukan. Då 'sätter sig' rötterna i jorden och strävar utåt i krukan.
 
Beroende av säsong kan nu plantan stå utomhus på en skyddad plats och växa vidare. När den är ett par decimenter hög har rötterna börjat fylla krukan och det kan vara dags att plantera ut den i rabatten.
Är det sent på säsongen kan man välja att övervintra den i kruka utomhus. Skydda den gärna med ett lager löv eller en kraftig fiberduk och glöm inte vattna när solen börjar värma på vårvintern.
 
Lycka till!
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896