Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Fuskbonsai och växträddning

Mossa och engren - material för en fusk-bonsai
Jag får tacka mina hundar att jag kommer ut på långa promenader varje dag. Idag var annars en dag då det kändes som en bra idé att hålla sig inomhus. Grått och tråkigt. Men det blir inte roligare än man gör det och egentligen tycker jag det är ganska mysigt med lite disigt och grått så länge det inte blåser och är allt för kallt.
 
Utsikt över Mälaren
Det var grått, men nästan helt vindstilla när jag gick längs Mälarens strand på väg ut i skogen.
 
Det var skönare än förväntat ute och som så ofta brukar tankar, idéer och inspiration till olika projekt börja surra i huvudet under min vandring. Så också idag. 
Jag brukar jag spana efter spännande växter, färger och former och vilda djur såklart. Mossa som växer på stenar, grenar och på marken. Så vackert!
 
Mossa och en-gren. material till fusk-bonsai
Lite mossa, en liten en-gren, guldtråd och en bonsaikruka. Allt som behövs för att göra en fusk-bonsai.
 
På flera ställen har vildsvinen varit framme och bökat bland mossan och jag hittade en jättefin bit som blivit ivägsprätt av grisarna. Den fick följa med hem. Fick en idé att göra någon typ av plantering med mossan och började titta mig omkring efter en liten gren av något slag.
 
Fuskbonsai med mossa och en
Så här ser min fusk-bonsai ut. Jag gillar skuggan som blev när jag tände lampan. Den skapade ett fint mönster på väggen.
 
Hittade en liten ene-kvist som jag också tog med mig för att försöka få till något som liknar en bonsai.
Det är en riktig fuskbonsai, men ganska fin ändå. Den håller säkert någon månad i alla fall innan barren faller.
 
Vill man göra en riktig bonsai krävs betydligt mer. För ett par år sedan var jag på en riktigt fin skola för bonsai i Tokyo. Där fick jag praktisera lite och lära mig en del om grunden för hur man formar och sköter en riktig bonsai. Det var otroligt intressant.
 
 

Räddning av övergiven garderobsblomma

När jag gick och letade här hemma efter en träskiva att ha som bakgrund när jag fotograferar kikade jag in i gästrummet och blev halvt förskräckt då jag såg det stod en garderobsblomma, zamiakalla i fönstret som varket fått kärlek eller omtanke på flera månader. 

Ett under att den levde! Efter en närmare undersökning bestämde jag mig för att den säkert skulle gå att rädda. Det är ju en växt som är otroligt tålig, och det fanns en  hel del grönt kvar på den även om den var både slak och delvis vissen.
 
Räddad garderobsblomma, före - efter
Garderobsblomman före och efter räddningsprojektet
 
Jag började med att ställa den i en skål vatten för att fukta igenom rotklumpen. Sedan tog jag bort fula, och vissnade delar. 
När jag tog rotklumpen ur krukan syntes det att många av rötterna var i dåligt skick så jag rensade bort jord och klippte in rötterna en aning innan jag planterade den i en ny kruka med en blandning av krukväxtjord och kokos. Nu i kväll ser den faktiskt redan piggare ut. Ska bli intressant att följa hur det går för den.

Bladsticklingar av fetbladsväxter

bladsticklignar av fetbladsväxter
 
Mitt tredje projekt för dagen blev att sätta bladsticklingar av några olika fetbladsväxter. De är jättelätta att föröka bara genom att sätta ett blad i jorden.
Jag återkommer med rapport när små plantor börjar växa ut på bladen.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.