Jag fick en orotad stickling av sötpotatis får ett tag sedan som har börjat växa till sig riktigt fint och nu tänkte jag det var hög tid att plantera om den.
Den var lite klen i början men fick sitta på bästa platsen i miniväxthuset med undervärme under lampan till min odlingsstation och där började den ganska snart växa och skjuta nya skott.
I förra veckan tog jag ut den från minidrivhuset som en liten avvänjning inför omplanteringen och märkte då inget speciellt, men nu är den full med spinn.
Det syntes direkt att den inte mådde bra och jag borde ju ha sett det redan tidigare. Nu var det inget att tveka på. Borta var de frodiga gröna bladen som nu var helt övertäckta av spinnkvalster.
Varifrån kommer spinnet?
När jag fick sticklingen synade jag den noga eftersom jag vet hur lätt det är att dra med sig ohyra med nya växter, men såg inget anmärkningsvärt. Jag har ju inte spinn på några andra växter här hemma så då kan man börja undra var det kommer ifrån. Det finns två alterantiv som ligger nära till hands.
Antingen så var det spinnkvalster på sticklingen jag fick. Även om det inte syns något alls ens om man gör en noggrann granskning kan det mycket väl finnas ägg och små kryp i något bladveck.
Det andra alterantivet är att de sticklingar av A2 grundstam till äpple som gjort sötpotatisen sällskap i miniväxthuset. Samma sak där. Mycket möjligt att spinnkvalster kan ha gömt sig där som jag missat.
Det är ju lite så det är med ohyra. De kan finnas på växten, men så länge plantan mår bra får den inte fäste så lätt. När förutsättningarna ändras så blir växten svagare och de får fäste och kan börja föröka sig.
Även om sticklingarna fått bästa möjliga förutsättningar så är det ju självklart en stor omställning att byta miljö på det viset och dessutom utsättas för den stress det faktiskt är att utveckla rötter.
Räddningsinsats vid spinnangrepp
En mindre viktig planta hade jag slängt direkt, men jag vill väldigt gärna få till det med min sötpotatis så även om den har ett rejält angrepp gör jag nu ett försök att få bort eländet.
Spinnkvalster trivs dåligt när luftfuktigheten är hög så min första åtgärd blev att duscha den med ljummet vatten under kökskranen. Praktiskt med en så liten planta. Har du spinn på en större växt är en rejäl dusch vad som rekommenderas som steg ett. Läs mer om bekämpning av spinn här.
Efter duschen ställde jag ner krukan i en plastspåse som jag stängde igen för att få kvar så mycket av luftfuktigheten som möljigt och göra det riktigt ogästvänligt för spinnkvalstren.
Om några dagar kommer jag att spraya den med Parafinol som jag vet gör ett väldigt bra jobb mot just spinn. Den kommer att få stå kvar i påsen ett bra tag med lite luftning men åtskild från andra växter. Där har jag nu skaffat en egen växtlampa till den så att den ska få så bra förutsättningar som möjligt i sin karantän.
Hoppas hoppas att det funkar!