Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Förhindra och bekämpa trådalger

Trådalger med långa, gröna trådar i dammen
Trådalger med långa, gröna trådar i dammen
Har du en damm eller ett mindre vattenblänk i trädgården är det vanligt att den på bara några dagar förvandlas från ett vackert blickfång till en samling grönt slem. Då har du råkat ut för trådalger. De förekommer också i sötvatten- och saltvattensakvarier och i öppna vatten.

Varför bildas trådalger?

Trådalgerna trivs med massor av nitrat och fosfor, något som är vanligt i trädgårdsdammar tidigt på säsongen innan tillväxten av vattenväxterna börjat.

Alger bildas vid värme och då det finns gott om näring i vattnet. I dammar bildas trådalger framförallt när det blir varmt och solen lyser ner och snabbt värmer upp vattnet. Har man en bra balans med växter i dammen tar dessa ofta upp mycket av det näringsöverskott som gör att algerna sätter fart, men på våren när sol och värme kan komma tidigt har ofta inte vattenväxterna hunnit växa till och vips har man tillväxt av trådalger.
 
I min bäck som är väldigt grund har jag märkt att det vid varmt väder snabbt bildas trådalger trots att jag har ett mycket bra filter. Däremot har jag ännu inga växter i den damm som vattnet landar i innan det cirkulerar upp igen så det finns ingen konkurrens om näringen i vattnet utan algerna kan ta då fritt ta för sig och sätter fart när det blir rikigt varmt.
 
I min damm som har några år på nacken har jag relativt mycket vattenväxter som täcker över halva vattenytan och där har jag aldrig drabbats av trådalger - 'ta i trä'...

Hur vet man att det är trådalger?

Namnet trådalger är väldigt talande eftersom de verkligen ser ut som långa trådar. Efter ett tag vävs de ihop till något som nästan liknar ett finvävt tyg.

 

Trådalger i en grund bäck

 

Trådarna kan bli mycket långa, flera meter till och med. De lägger sig som ett täcke nära vattenytan och där det är grunt.
Färgen på trådalger är riktigt grön, alggrön!
 
 

Så här kan man minska och förhindrar trådalger

UV-filter

En viktig grund är att man har en bra filterlösnig till dammen med ett UV-filter som är väl anpassat till vattenmängden. UV-filtret är ett komplement till de mekaniska filtren som finns i form av olika täta svampar eller keramiska filter som vattnet cirkuleras igenom. Det är en UV-lampa som filtersystemet skickar vattnet förbi och som förstör algerna. UV-filtret, dvs. lampan har begränsad livslängd då effektiviteten av UV-ljuset avtar med tiden och man brukar rekommendera att lampan ska bytas inför var säsong för bästa effekt.

Plantera lagom mycket växter i dammen

Genom att täcka delar av vattenytan, gärna upp till 50% med vattenväxter reduceras näringsnivån i vattnet eftersom växterna tar upp den näring de behöver för sin tillväxt.

Mekanisk bekämpning av trådalger

Eftersom trådalgerna sitter ihop i långa trådar eller sjok av trådar är dessa relativt lätta att plocka bort ur vattnet beroende av hur stor dammen är och hur lättåtkomligt det blir. I min bäck där de verkligen visade sig som evinnerligt långa trådar kunde jag enkelt 'vada' nedströms och linda upp dem.
De uppsamlade algerna lade jag sedan under några relativt nyplanterade buskar längs bäcken då de innehåller en massa bra näring.
 
Tjocka gröna trådar av trådalger

Biologisk bekämpning av trådalger

En kombination av tipsen ovan ger definitivt resultat, men det som verkligen gör susen och dessutom både snabbt och enkelt är att tillsätta bakterier som bryter ner algerna. De kommer i tablettform och heter Algstopp. Finns både för damm och akvarium. Det är både väldigt enkla att använda och har fantastiskt bra effekt. Tabletterna rörs ut i vatten med tillsatt socker för att sätta igång förökning av bakterierna. Algstopp fungerar genom att konkurrera ut algerna på näringsämnen

Blandningen får stå ett par dagar och växta till och därefter tillsätts det i vattnet. Inom några dagar till en vecka får man resultat.

Förra året då jag fick trådalger i min då nyanlagda bäck tillsatte jag Algstopp och inom bara ett par dagar hade de försvunnit helt och hållet och hela resten av säsongen var det sedan helt algfritt.

Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896