Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Finn fem fel - varför gror inte fröet?

Blöt frösådd med dålig groning
Frösådden ligger oss på Wexthuset allra närmast odlingshjärtat. Vi vill att alla våra kunder ska lyckas och känna glädje över att så och odla sina favoritväxter. Nästan alltid lyckas det och vi får väldigt lite klagomål.
Men ibland blir det inte som man tänkt sig. Läs här om de vanligaste orsakerna till att fröet inte gror, eller gror dåligt.
 
Groddplantor vid frösådd
Frösådden är odlingens hjärta. Ofta är det enda mjöjligheten att få tag på en speciell växtsort.

Orsaker till att frön inte gror

Fröet sover. Det gäller att väcka det med rätt koder, oftast fukt och värme. Här kan du läsa mer ingående om faktorer som påverkar fröets groning. I vår Faktabank hittar du flera artiklar om konsten att så och odla fram egna småplantor. 

Innan du ger upp fröer som inte gror, ta reda på den förväntade groningstiden för den art du sått. Det finns arter som kan ta många veckor, månader och år på sig att gro. Dessa längre tider tillhör undantagen, men det är alltid bra att veta vad man kan förvänta sig; Några dagar, en eller ett par veckor eller mer.

Hur dina frön förvarats spelar också in. Rumstemperatur är okej, men om de förvaras varmare under en period kan grobarheten minska. För de flesta frön förlängs grobarheten vid svalare temperatur. Något att tänka på om du vill spara frön.

1. Felaktigt sådjup 
Generellt gäller ca tre gånger så djupt som fröets längd. Men det kan variera, läs alltid på påsen vad som gäller. Vissa frön är ljusgroende och ska bara tryckas mot den fuktiga jordytan.
 
Frösådd på olika djup
Fröets storlek ger en fingervisning om önskat sådjup.
 
2. Syrebrist - för mycket vatten
Ett vanligt fel. Jorden är ofta för blöt, då fylls alla porer med vatten i stället för luft. Fröet sväller visserligen men den lilla groddens rötter kommer att duka under eftersom syre är viktigt för rotandningen. Fenomenet drabbar ofta sådder som står på en bevattningsmatta som suger fukt och gör jorden blöt eftersom den ännu inte är genomvävd av rötter. Med ett lager lecakulor i botten av krukan skapar man en enkel barriär mellan vatten och sådden. 
En alltför kompakt jord ger också syrebrist. Använd såjord och se till att den bara är precis lätt fuktig. Täck också med en huva eller plastpåse för att skapa hög luftfuktighet.
 
För blöt såjord
Här är jorden alldeles för blöt. Några av fröna har lyckats gro men den lilla groddplantan dukar under då rötterna inte kan utvecklas i syrebrist.
 
3. Fel temperatur 
De flesta frön gror i en temperatur mellan 18-25 grader. Om man sår för tidigt utomhus kan fröet ruttna i den kalla, fuktiga jorden. För hög värme kan också hindra fröets groning. Läs på fröpåsen vad som gäller. Vissa frön, oftast perenner eller vedartade växter som buskar och träd, behöver en kylperiod för att väckas till liv. Det kallas för stratifiering. Här kan du läsa mer om denna metod.
 
Stratifiering av perennfrön
Många perenner behöver utsättas för en period med fuktig kyla för att kunna gro.
 
4. Uttorkning 
En för torr miljö hindrar fröet att gro, det är vanligt för ljusgroende frön som ska ligga ytligt. De behöver få kontakt med den fuktiga såjorden. Sådd utomhus på våren kan också torka ut frön och groddplantor eftersom luftfuktigheten på våren är så låg. Använd en huva eller plastpåse inomhus och fiberduk ute för att skapa en högra luftfuktighet och täck jordytan kring frösådden för att behålla markfukten.
Frön med hårda skal kan hindra fukten från att komma igenom, de kan därför behöva svälla i vatten först någon timma. Hit hör luktärter, ärter och bönor.
 

 
5. Dåligt frö 
Frön kan vara för gamla (kolla på påsen) eller av dålig kvalitet på grund av felaktig förvaring.
Grobarheten varierar stort mellan olika arter. Gör ett enkelt groningstest så här
 
Groningstest av frön
Det är en god idé att testa grobarheten på äldre frön.
 
Slutligen en liten brasklapp. För sådder utomhus finns ytterligare en misstanke: fåglar älskar frön! Har de väl fått korn på det nysådda kan de snabbt gräva fram fröna. Även möss och myror kan äta och bära iväg frön. Likaså är späda groddar mums för många djur som sniglar. 
 
Foto: Karin Elmberg m fl.
Illustration: Linda Sandström.
 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896